Toimivatko kotiraskaustestit?

Tiede on todennut toimiviksi vain kahden tyyppiset raskaustestit. Suosituimpia ovat kotiraskaustestit. Tästä artikkelista voit lukea, kuinka tarkkoja ne ovat!
Toimivatko kotiraskaustestit?

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kotiraskaustestit ovat kaikkein suosituimpia ja kätevimpiä raskaustestejä. Ne ovat yleensä edullisia, niitä saa ostettua kaikista apteekeista, ja naiset voivat tehdä testejä itse. Mutta toimivatko kotiraskaustestit? Kuinka tarkkoja ne ovat? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.

Raskaustesti toimii tunnistamalla istukkagonadotropiinin (hCG-hormonin), jota elimistö tuottaa hedelmöityneen munasolun kiinnittyessä kohdun limakalvolle raskauden varhaisvaiheessa. Kotiraskaustestit tulisi tehdä aamuvirtsasta. Raskauden vahvistamiseksi suositellaan kuitenkin vielä verikoetta.

Verikokeet analysoidaan laboratoriossa ja niistä voidaan havaita jo pieniä määriä istukkagonadotropiinia. Ne pystyvät siis tunnistamaan raskauden sen alkuvaiheissa. Yleensä naiset menevät lääkäriin tehtyään ensin raskaustestin kotona.

Varhaisraskauden oireet

Yksi tutuimmista raskausoireista on pahoinvointi.

Kotiraskaustestejä tehdään silloin, kun epäillään raskautta. Kuukautisten puuttumisen lisäksi naisen tulisi tuntea myös joitakin raskauden varhaisia oireita, joko muutaman päivän tai yhden tai useamman peräkkäisen kuukauden ajan.

Totuus on se, että kuukautisten poisjäämisellä voi kansallisten terveysinstituuttien mukaan olla lukuisia syitä, mukaan lukien ehkäisypillereiden käyttö, sairaudet kuten diabetes ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, syömishäiriöt ja tietyt lääkkeet. Mitkä sitten ovat raskauden varhaiset merkit?

Pahoinvointi ja/tai oksentelu

Nämä tyypilliset raskausoireet voivat alkaa milloin tahansa toisen ja kahdeksannen raskausviikon välillä. Tämä tapahtuu johtuen istukkagonadotropiinin vaikutuksista. Sitä ei kuitenkaan tapahdu aina, ja jotkut naiset saavatkin nauttia raskaudestaan ilman oksentelua.

Amerikan raskausyhdistyksen tekemän gallupin mukaan 25 % vastanneista naisista ilmoitti pahoinvoinnin olleen ensimmäinen merkki raskaudesta.

Pieni tiputtelu tai verenvuoto

Tämä tunnetaan kiinnittymisvuotona. Sitä ilmenee silloin, kun alkio kiinnittyy kohtuun 6–12 päivää hedelmöityksen jälkeen. Joillakin naisilla esiintyy tiputtelua ja vatsakramppeja. Kuitenkin vain 3 % naisista ilmoitti kiinnittymisvuodon olleen ensimmäinen raskauden merkki.

Muutokset rinnoissa

Suuremmat hormonipitoisuudet ja rintojen rakenteen muutokset aiheuttavat nännien ja rintojen arkuutta 3–4 viikkoa hedelmöityksen jälkeen. Noin 17 % naisista ilmoitti rinnoissa tapahtuneen muutoksen olleen raskauden ensioire.

Jatkuva virtsaaminen

Kotiraskaustestit tulisi tehdä aamuvirtsasta
Lisääntynyt virtsaamistiheys voi olla merkki raskaudesta.

Lisääntynyt virtsaamistarve on yleistä raskauden aikana. Istukkagonadotropiini lisää veren virtausta lantion seudulle ja tätä myötä virtsaamistarvetta. Tätä tapahtuu yleensä raskauden kuudennen ja kahdeksannen viikon välillä.

Uupumus tai väsymys

Raskaana olevat naiset tuntevat yleensä väsymystä raskauden varhaisvaiheessa johtuen kohonneista keltarauhashormonin pitoisuuksista ja elimistön ponnisteluista raskauden tukemiseksi. Tämä oire katoaa toisella kolmanneksella ja palaa lähellä laskettua aikaa.

Päänsäryt

Päänsäryt ovat yleisiä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tämä johtuu pääosin hormoneista, stressistä ja ylimääräisen painon aiheuttamasta rasituksesta keholle.

Kotiraskaustestit

Kotiraskaustestejä saa ostettua kaikista apteekeista. Näihin virtsatesteihin kuuluu testiliuska tai keräysastia, merkistä riippuen.

Tee raskaustesti noudattamalla näitä vaiheita:

  1. Laita testiliuska virtsasuihkun alle 5–10 sekunnin ajaksi. Jos raskaustestissä on keräysastia, pissaa siihen ja laita testiliuska astiaan 5–10 sekunnin ajaksi. Tämän jälkeen testi näyttää tuloksen siitä reaktiosta, joka tapahtuu testiliuskan reagenssin ja istukkagonadotropiinin välillä.
  2. Testissä voi näkyä plus- tai miinusmerkki, yksi tai kaksi viivaa tai muita merkkejä tai symboleja, jotka kertovat oletko raskaana vai et. Jokaisen testin mukana tulee käyttöohjeet.

Raskaustesteistä on saatu myös vääriä positiivisia tuloksia. Toisin sanoen testin mukaan nainen on ollut raskaana, vaikka todellisuudessa raskautta ei ole ollut. Näin voi tapahtua, jos nainen on saanut keskenmenon pian hedelmöityneen munasolun kiinnityttyä kohdun seinämään, tai jos hän tekee raskaustestin pian hedelmöityshoidon jälkeen.

Kotiraskaustestit voivat antaa virheellisiä tuloksia johtuen kohdunulkoisesta raskaudesta, vaihdevuosista tai munasarjaongelmista.

Yllä olevasta huolimatta, jos testi osoittaa sinun olevan raskaana, varaa aika lääkärille tulosten vahvistamiseksi verikokeella tai – muussa tapauksessa – selvittääksesi mitä kehossasi on meneillään.

Jos et voi hyödyntää mitään näistä tieteellisesti toimiviksi todetuista testeistä, ihmisten kokemusten perusteella muunkinlaiset kotiraskaustestit saattavat toimia, sillä nekin havaitsevat istukkagonadotropiinin reaktion muiden yhdisteiden kanssa. Näitä testejä ei kuitenkaan ole tieteellisesti todistettu toimiviksi.

Kotiraskaustestit ovat yleensä luotettavia
Vaikka vääriä positiivisia tuloksia joskus saadaankin, kotiraskaustestejä pidetään yleisesti hyvin tarkkoina.

Muut kotiraskaustestit

Shampootesti

Pissaa muoviastiaan. Sekoita toisessa astiassa shampoota ja vettä saippuaiseksi seokseksi, joka sitten sekoitetaan virtsan kanssa.

Jos seos vaahtoaa, sen pitäisi merkitä positiivista tulosta. Tämän väitetään toimivan, koska istukkagonadotropiini reagoisi shampoon kanssa saaden sen vaahtoamaan. Tätä ei kuitenkaan ole vielä tieteellisesti todistettu.

Sokeri

Laita ruokalusikallinen sokeria muoviastiaan ja kaada sen päälle sitten ruokalusikallinen virtsaa. Jos sokeri paakkuuntuu, tulos on positiivinen. Jos se sitä vastoin liukenee nopeasti, tulos on negatiivinen. Tämän väitetään toimivan, koska raskaushormoni ei anna sokerin liueta. Tästäkään ei kuitenkaan ole tieteellisiä todisteita.

Hammastahna

Laita hammastahnaa astiaan ja pissaa astian sisään. Hammastahnan tulisi olla valkoista, koska ideana on nähdä muuttuuko se siniseksi. Jos tahna muuttuu siniseksi, tulos on positiivinen. Tämän väitetään toimivan, koska hammastahna muuttaa väriä joutuessaan kosketuksiin istukkagonadotropiinin kanssa.

Ovatko kotiraskaustestit luotettavia?

Jos kotiraskaustesti näyttää positiivista tulosta, varaa aika gynekologille raskauden vahvistamiseksi.

Ehdottomasti. Kotiraskaustestien tulokset ovat yleensä tarkkoja. Vain joissakin tilanteissa, kuten tässä artikkelissa mainituissa tilanteissa, ilmenee vääriä positiivisia.

Sen sijaan viimeksi mainitut eli muut (kotitekoiset) kotiraskaustestit ovat vain ihmisten omiin kokemuksiin perustuvia testejä. Tieteellistä näyttöä on ainoastaan virallisista kotiraskaustesteistä ja verikokeesta.

Jos sinulla on mitään raskauden ensioireita, kannattaa selvittää mahdollinen raskaus testillä ja mennä tietysti lääkäriin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Raskausajan dysmenorrea: milloin tulee huolestua
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Raskausajan dysmenorrea: milloin tulee huolestua

Raskausajan dysmenorrea on yleistä, mutta toisinaan aihe huoleen. Tässä artikkelissa kerromme, milloin tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.