Miksi kehon puhdistus acai-marjoilla on vaarallinen trendi?

Haluamme kertoa, miltä muodikas acai-marjoilla tehty kehon puhdistus koostuu. Se voi aiheuttaa muutoksia terveydessä. Ota selvää täältä.
Miksi kehon puhdistus acai-marjoilla on vaarallinen trendi?

Viimeisin päivitys: 21 kesäkuuta, 2023

Kehon puhdistus acai-marjoilla on vaarallinen trendi, josta on tulossa muotia ja joka voi olla haitallista kehon normaalille toiminnalle. Loppujen lopuksi elimistö ei tarvitse enempää puhdistusta kuin mitä se pystyy suorittamaan esimerkiksi munuaisten ja maksan kautta.

Ennen kuin aloitamme, on tärkeää huomata, että monet puhdistusta lupaavat detox-ruokavaliot epäonnistuvat keskipitkällä aikavälillä. Niissä ei ole riittävästi välttämättömiä ravintoaineita eivätkä ne kata päivittäisiä tarpeita. Ne aiheuttavat ihmiselle nälkää, eikä sekään ole positiivista.

Millainen on kehon puhdistus acai-marjoilla?

Kehon puhdistus acai-marjoilla toteutetaan ottamalla acai-marjoista tehtyjä lisäravinteita. Se on yleensä 2-3 viikon prosessi, jossa näitä tuotteita nautitaan päivittäin detox-juoman muodossa.

Sen kannattajat väittävät, että tämä mekanismi vähentää tulehdusta ja säätelee turvotusta, vaikka tästä ei olekaan vankkaa tieteellistä näyttöä. He väittävät myös, että se olisi hyvä laihtumisen kannalta.

Useimmat acai-lisäravinteet eivät ole säädeltyjä ja ne saattavat sisältää haitallisia tai myrkyllisiä elementtejä. Ne sisältävät usein laksatiiveja suolen toiminnan nopeuttamiseksi, mikä ei ole hyvä asia.

Tämäntyyppiseen puhdistusohjelmaan liittyy usein rajoittava ruokavaliosuunnitelma, joka perustuu lähes yksinomaan kasvipohjaisten elintarvikkeiden kulutukseen. Jos tätä ei tehdä kunnolla, voi syntyä ravintoainevajeita.

Kehon puhdistus acai-marjoilla ei kannata, vaan sen sijaan keskity terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.
Acai-puhdistus toteutetaan usein kasvisruokavalion tai vegaaniruokavalion yhteydessä.

Riskit ovat suuremmat tietyissä elämänvaiheissa

On tärkeää tehdä selväksi, että tämäntyyppinen puhdistus- ja rajoitusmekanismi on erityisen vaarallinen esimerkiksi raskauden tai imetyksen aikana. Ei ainoastaan siksi, että riittämätön ravintoaineiden saanti voi vaikuttaa sikiön kehitykseen, vaan myös siksi, että mahdollinen kontaminaatio lisäravinteissa olevien ei-toivottujen yhdisteiden kanssa voi johtaa myrkyllisyyteen.

Tällaisia ruokavalioita tai detox-kuureja ei myöskään suositella ikääntyneille. On tärkeää olla tietoinen siitä, että proteiinin tarve kasvaa vanhemmiten.

Jos ravintoainetarpeita ei tyydytetä, se voi johtaa lihasmassan entistä nopeampaan tuhoutumiseen, mikä on yhteydessä lisääntyneeseen riskiin kuolla mistä tahansa syystä.

Terveellisiä tapoja laihduttaa

Jos tavoitteena on vähentää turvotusta tai laihtua tehokkaasti, on olemassa parempia vaihtoehtoja kuin suorittaa kehon puhdistus acai-marjoilla. Esimerkiksi säännöllinen liikunta on ratkaisevan tärkeää, kuten Progress in Cardiovascular Diseaselehdessä julkaistu tutkimus osoittaa. Se tuottaa lihasmassaa ja lisää päivittäistä energiankulutusta.

Myös ruokavaliota tulisi muuttaa, mutta varmistaa, että ravitsemukselliset vaatimukset täyttyvät aina. Jos valitaan rajoittava dieetti, ajoittainen paasto on paras vaihtoehto. Ajoittaisesta paastosta on osoitettu olevan hyötyä kehon koostumukseen ja aineenvaihdunnan toimintaan.

Liikuntaa suositellaan aina terveelliseen painonpudotussuunnitelmaan.
Kehon puhdistusta acai-marjoilla pidetään terveydelle vaarallisena ja tehottomana.

Ole varovainen acai-marjoilla tehtyjen kehon puhdistusten kanssa

Eli mistöllä on suuri kyky itsepuhdistukseen, joten tätä toimintoa on vain tuettava edistämällä hyviä elintapoja. Tältä osin myrkyllisten aineiden, kuten alkoholin ja tupakan, välttäminen on ratkaisevan tärkeää.

Acai-marjoilla on ominaisuuksia, joita tutkitaan edelleen. Suurin osa niistä liittyy kuitenkin pitkän tähtäimen sydän- ja verisuonitauteja suojaaviin vaikutuksiin, ei laihdutus- tai puhdistustarkoituksiin.

On huomattava, että ihmedieeteillä ja -tekniikoilla on usein sivuvaikutuksia, ja niitä tulisi aina välttää. Kun etsitään terveyshyötyjä tai kehonkoostumuksen parantamista, on parasta harkita muutoksia rutiineihin sekä monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Ravitsemuksellisten vaatimusten täyttäminen estää muutokset normaalissa elintoiminnassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018;61(2):206-213. doi:10.1016/j.pcad.2018.07.014
  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020;66(2):117-125.
  • Gonçalves Jr, A. C., Schwantes, D., Campagnolo, M. A., Dragunski, D. C., Tarley, C. R. T., & Silva, A. K. D. S. (2018). Removal of toxic metals using endocarp of açaí berry as biosorbent. Water Science and Technology77(6), 1547-1557.
  • Kang, M. H., & Kim, B. H. (2018). Oral wound healing effects of acai berry water extracts in rat oral mucosa. Toxicological research34(2), 97-102.
  • de Moura, R. S., & Resende, Â. C. (2016). Cardiovascular and metabolic effects of açaí, an Amazon plant. Journal of Cardiovascular Pharmacology68(1), 19-26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.