Voiko imetyksen aikana syödä mausteista ruokaa?

Mausteisen ruoan syömiseen imetyksen aikana liittyy paljon myyttejä. Mikä on totta ja mikä ei?
Voiko imetyksen aikana syödä mausteista ruokaa?

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Monet äidit pidättäytyvät syömästä mausteista ruokaa imetyksen aikana, koska he uskovat sen voivan vaikuttaa vauvaan. Jotkut ihmiset väittävät, että se aiheuttaa epämukavuutta ja ärtyneisyyttä vauvassa. Onko tämä totta?

Jotkut jopa väittävät, että mausteisen ruoan syöminen imetyksen aikana aiheuttaa vauvalle koliikkia ja vatsavaivoja. He sanovat myös, että tämä tapahtuu useammin, jos äidillä on tapana kärsiä vatsavaivoista.

On sanottava, että useimmat näistä väitteistä ovat vain myyttejä. Tällä hetkellä ei ole todisteita siitä, että mausteisen ruoan syömisestä imetyksen aikana olisi haittaa vauvalle. Tutkitaanpa asiaa kuitenkin tarkemmin.

Voiko mausteista ruokaa syödä imetyksen aikana, onko se turvallista?

Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että mausteisen ruoan syöminen on turvallista imetyksen aikana. Tämän ei pitäisi aiheuttaa vauvalle epämukavuutta. Jos vauva on ärtyneempi tai näyttää levottomalta, se johtuu todennäköisesti jostain muusta.

Äidinmaidon olennainen koostumus on aina sama, riippumatta siitä, mitä äiti syö. Se ei siis pidä paikkaansa, että äidin syömä ruoka siirtyy suoraan lapselle, kun hän imettää tätä.

Maidon maku voi kyllä muuttua hieman. Mausteisen ruoan hapot eivät siirry rintamaitoon, vain osa sen mausta. Makukaan ei kuitenkaan muutu radikaalisti.

Meidän tulee pitää mielessä, että monissa maailman kulttuureissa mausteinen ruoka on välttämätön osa aterioita. Näillä alueilla ei ole rajoituksia mausteisen ruuan suhteen.

Onko mausteisen ruoan syömisestä hyötyä?

Monien yllätykseksi mausteisen ruoan syöminen imetyksen aikana on täysin turvallista. Sillä voi myös olla terveyshyötyjä. Ensimmäinen niistä on muutos rintamaidon maussa.

Kun vauva havaitsee äidinmaidosta miedon ja hienovaraisen mausteisuuden, se alkaa kehittää vauvan makuaistia. Tavalla tai toisella tämä rikastuttaa hänen aistikokemustaan ja valmistaa häntä olemaan avoimempi uusille mauille.

On olemassa tutkimus, joka osoittaa, että vauvat, jotka altistuvat erilaisille mauille raskauden aikana, ovat vastaanottavaisempia sisällyttämään uusia makuja omaan ruokavalioonsa, kun he alkavat syödä kiinteitä ruokia.

Jotkut voimakkaasti maustetut ruoat muuttavat rintamaidon makua. Näitä ovat esimerkiksi valkosipuli, vanilja, minttu ja mausteiset ruoat. Eräässä tutkimuksessa löydettiin jotain hyvin mielenkiintoista tähän liittyen. Muutos vauvan käyttäytymisessä havaittiin, kun äidin ruokavalioon lisättiin uusi elementti. Vauvojen vastaus oli, että he joivat tavallista enemmän rintamaitoa.

Intialainen ruoka.
Mausteisen ruoan vaikutus rintamaidon makuun on hyvin vähäinen.

Liittyykö mausteisen ruoan syömiseen imetyksen aikana riskejä?

Ei ole havaittu näyttöä siitä, että mausteisten ruokien syöminen imetyksen aikana vaikuttaisi vauvaan millään tavalla. Vaikka tämäntyyppinen ruoka vaikuttaakin äidin olotilaan, tutkimus osoittaa, että sillä ei ole vaikutusta vauvaan.

Mausteiset ruoat eivät tee maidosta millään tavalla huonon makuista; siitä ei tule epämiellyttävää makua. Makumuutokset ​​ovat hyvin hienovaraisia, eikä vauva saa mausteisen ruoan sisältämiä happoja. Vauva kokee vain erilaisen makuelämyksen.

Jotkut vanhemmat ovat myös huolissaan siitä, että mausteisten ruokien syöminen imetyksen aikana johtaa vauvan allergiaoireisiin. On sanottava, ettei tämänkään väitteen todellisuudesta ole todisteita.

Päinvastoin, kaikki merkit viittaavat siihen, että lapset, joiden äidit ovat altistuneet monenlaisille elintarvikkeille imetyksen aikana, kehittävät vähemmän ruoka-aineallergioita ja -intoleransseja. Aiheesta ei ole vieläkään tehty tarpeeksi tieteellistä tutkimusta, mutta se on mielenkiintoinen hypoteesi, jota on tutkittava tarkemmin.

Oikeanlainen ruokavalio imetyksen aikana

Imettävän äidin tulisi lisätä päivittäistä kalorisaantiaan 400-500 kalorilla. Hänen tulee välttää vain ruokaa, joka aiheuttaa hänelle itselleen epämukavuutta.

Joidenkin ruokien kanssa kannattaa olla varovainen, mutta ei kuitenkaan niiden maun vuoksi:

  • Alkoholi: Koska se vaikuttaa haitallisesti vauvaan.
  • Kala: Korkean elohopeapitoisuuden vuoksi (mahdollinen yhteys autismiin).
  • Kofeiini: Kofeiinin saantia tulisi rajoittaa. Enintään 300 mg päivässä.
  • Kasviperäiset lisäravinteet: Käytä vain sellaisia, jotka lääkäri on hyväksynyt.

Jos vauvalla ilmenee minkä tahansa tyyppisiä reaktioita imetyksen aikana, kuten nokkosihottumaa, oksentelua, ummetusta, liiallista suolistokaasun muodostumista, ihottumaa, ripulia, verisiä ulosteita tai vastaavia oireita, on suositeltavaa kääntyä lastenlääkärin puoleen.

Voiko äiti syödä mausteista ruokaa imetyksen aikana?
Imetykseen liittyy paljon vanhoja uskomuksia, joilla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa. Emme voi kuitenkaan tarpeeksi korostaa imetyksen tärkeyttä vauvan kehityksessä.

Kysy rohkeasti, jos sinulla on kysyttävää

Vaikka ei ole mitään perustetta ajatella, että mausteisten ruokien syöminen imetyksen aikana olisi haitallista vauvalle, jos äiti huomaa pikkuisessa reaktiota, on parasta selvittää asia lääkärin kanssa.

Jokainen vauva on erilainen, mutta yleensä he kaikki kehittävät makuaistinsa äitin makumieltymysten pohjalta. Jos kuitenkin huomaat vauvassa oudon reaktion tietyn ruoan syömisen jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Forestell CA. Flavor Perception and Preference Development in Human Infants. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 3:17-25. doi: 10.1159/000478759. Epub 2017 Sep 14. PMID: 28903110.
  • Mennella JA, Beauchamp GK. The effects of repeated exposure to garlic-flavored milk on the nursling’s behavior. Pediatr Res. 1993 Dec;34(6):805-8. doi: 10.1203/00006450-199312000-00022. PMID: 8108198.
  • Segura, S. A., Ansótegui, J. A., & Díaz-Gómez, N. M. (2016, June). La importancia de la nutrición materna durante la lactancia, ¿necesitan las madres lactantes suplementos nutricionales? In Anales de Pediatría (Vol. 84, No. 6, pp. 347-e1). Elsevier Doyma.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.