Kuinka säilöä rintamaitoa oikeaoppisesti

Joskus rintamaitoa on pakko lypsää säilöön. Tämän tekemiseksi oikeaoppisesti ja rintamaidon ominaisuuksien säilyttämiseksi tulisi noudattaa tiettyjä suosituksia.
Kuinka säilöä rintamaitoa oikeaoppisesti

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Töissä tai opinnoissa käyminen ei merkitse sitä, että imettävän äidin on lopetettava rintamaidon antaminen. Jos tiedät, kuinka säilöä rintamaitoa oikeaoppisesti, sinulla on enemmän vaihtoehtoja pulloruokinnan suhteen.

Katsotaan seuraavaksi lyhyesti joitakin ongelmia tähän liittyen.

Yhdysvaltain lastentautiakatemia toteaa, että rintamaito on ainoaa todella sopivaa ravintoa lapsen elämän ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, ja sen on todettu tarjoavan lukuisia hyötyjä vauvan terveydelle.

Tästä syystä asiantuntijoiden mielestä lapsia on hyvä ruokkia rintamaidolla 12-kuukautisiksi asti, ja äidin tai lapsen tahdosta jopa pidempään.

Koska äidin on jatkettava imetyksen aikana arjen askareita, rintamaitoa on hyvä oppia säilömään oikein, jotta äidin olisi helpompi yhdistää vauvan ruokinta arjen elämään.

Kuinka säilöä rintamaitoa: yleisiä suosituksia

Rintamaidon antamista ei tarvitse lopettaa töiden tai opintojen takia, jos imettävät äidit oppivat kuinka säilöä rintamaitoa

Oikein säilötyssä rintamaidossa enin osa ravintoaineista säilyy ongelmitta. Se on kaikilla mittapuilla parempaa kuin mikään äidinmaidonkorvike.

Tärkeintä on kuitenkin aina muistaa hyvä hygienia sekä rintamaitoa lypsäessä että säilöessä. Kädet on erittäin tärkeää pestä hyvin ennen maidon käsittelyä kummassakin vaiheessa.

Pese myös säilytysastiat huolellisesti saippualla ja kuumalla vedellä. Astioihin on tärkeää laittaa etiketti ja päivämäärä.

Maidon turvallisuuden varmistamiseksi noudata kaikkia maidon lypsämiseen ja säilömiseen liittyviä ohjeistuksia, kuten niitä jotka mainitaan Imetyksen tuki Ry -sivustolla. Kaikkein paras vaihtoehto on säilöä maito pieniin astioihin, sillä tämä auttaa sen säilömisessä eikä jäljelle jää tähteitä vauvan ruokinnan jälkeen.

Mihin rintamaitoa säilötään ja kuinka pitkäksi aikaa

Rintamaidon oikeaoppiseen säilömiseen on kahdentyyppisiä astioita: ensimmäinen on tiiviisti suljettava pullo, tai lasi- tai muoviastia, ja toinen on steriili pussi, jonka on oltava ilmatiivis.

Näistä jokaiseen maitoa tulisi säilöä vain sen verran kuin vauva syö yhdellä aterialla. Jos vauva on tottunut syömään kerralla 120 ml, maitoa kannattaa säilöä enintään tämän verran jokaiseen astiaan. Muista varmistaa, että jokaisessa astiassa tai pussissa on päivämäärän sisältävä etiketti.

Säilöntäaika riippuu säilömislämpötilasta. Yhdysvaltain tautien ehkäisy- ja seurantakeskuksen neuvojen mukaan rintamaito säilyy hyvänä jopa neljä tuntia huoneenlämmössä. Jääkaapissa se voi säilyä suunnilleen neljä päivää.

Jos haluat säilöä rintamaidon pidemmäksi ajaksi, laita pullo tai pussi pakkaseen. Jotta maidon ominaisuudet eivät muuttuisi ja siinä olisi tallella kaikki ravintoaineet, se tulisi käyttää 6 kuukauden kuluessa.

Rintamaidon säilöntämenetelmät

Imettävien naisten on hyvä tietää, kuinka säilöä rintamaitoa pakkaseen
Jos aiot käyttää rintamaidon pian lypsämisen jälkeen, sitä ei tarvitse laittaa jääkaappiin. Pidä se suojassa puhtaassa astiassa. Jos haluat säilöä sen käytettäväksi päiviä tai viikkoja myöhemmin, se täytyy laittaa kylmään.

Rintamaidon oikeaoppisessa säilömisessä tulee huomioida seuraavat neuvot:

  • Laita rintamaito jääkaappiin tai pakastimeen aina kylmänä.
  • Jos aiot käyttää sen lähipäivinä, se on parasta säilöä jääkaapin takaosaan.
  • Jos aiot käyttää maidon viikkojen sisällä, se on parasta jäädyttää. Tämä tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti.
  • Älä täytä astioista enempää kuin kolme neljäsosaa, sillä rintamaito laajenee jäätyessä.
  • Säilöntäastiat tulisi sijoittaa mieluiten pakastimen takaosaan, koska siellä lämpötila pysyy tasaisempana.

Kuinka säilöä rintamaitoa: muuta huomioitavaa

Säilötyllä rintamaidolla on taipumusta kerrostautua. Ennen vauvan ruokkimista sillä ravista pulloa varovasti. Liian kova ravistaminen voi vaikuttaa maidon ominaisuuksiin.

Sulatettu maito pysyy hyvänä kaksi tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia jääkaapissa. Sulamisen jälkeen maitoa ei saa pakastaa uudelleen. Paras tapa sulattaa maito on laittaa se pullon sisään ja laittaa pullo lämpimällä vedellä täytettyyn astiaan.

Älä koskaan sulata maitoa mikrossa tai kiehuvassa vedessä.

Lisää tietoa äidinmaidon säilyttämisestä löytyy Imetyksen tuki ry:n nettisivuilta.

On erittäin tavallista, että maidon väri tai tuoksu muuttuu hieman jääkaapissa tai pakastimessa. Jos kaikkia rintamaidon säilöntään liittyviä ohjeita on noudatettu, aihetta huoleen ei ole. Jos haju on hyvin voimakas, maito ei luultavasti sovellu kulutukseen, joten se on parasta heittää menemään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.