Terveellisiä aterioita vauvalle: 10 vaihtoehtoa

23 marraskuun, 2019
Terveellisten aterioiden valmistaminen vauvalle on helpompaa kuin uskotkaan. Tästä artikkelista löydät parhaat vinkit ja uusia ideoita reseptivalikoimaasi.

Jos olet aloittanut lisäruokien antamisen vauvallesi, tulet hyötymään tästä artikkelista. Opit sen avulla valmistamaan terveellisiä aterioita vauvalle vähällä vaivalla.

Muista aina, että valmistamasi ruoan tulee saada lastenlääkärin hyväksyntä.On myös hyvä tietää, että näiden ensimmäisten ruokintahetkien aikana lapselle kehittyy käsitys eri mauista. Tästä syystä on tärkeää tarjota lapselle runsaasti erilaisia makuja.

Näitä reseptejä voi mukauttaa niihin ruokiin, joita lapsesi on jo koittanut. Muista, että tavallisesti ruokia suositellaan lisäämään yksi kerrallaanmahdollisten ruoka-aineallergioiden havaitsemiseksi.

Terveellisiä aterioita vauvalle

 

Tämä lista on pelkästään esimerkki. Noudata lastenlääkärin antamia suosituksia, kun lisäät uusia ruokia lapsesi ruokavalioon.

Ennen kuin alat valmistaa näitä terveellisiä aterioita vauvalle kotona, on tärkeää tietää, mitä ruokia tarkalleen ottaen lapsen ruokavalioon voi lisätä eri ikäisenä.

Tässä yleisiä suosituksia:

 • 6-kuukautiseksi asti:Vain rintamaitoa. Jos pulloruokit vauvaa, ruokia voi lisätä vähitellen pienissä määrissä vauvan ruokavalioon 4-6 kuukauden ikäisenä.
 • 6-12 kuukautta:Hedelmiä, vihanneksia, viljoja, palkokasveja, munia, lihaa, kanaa, kalaa ja oliiviöljyä.
 • 12-24 kuukautta:Pehmeää juustoa, jogurttia ja maitoa.
 • 3-vuotiaat ja sitä vanhemmat:Pähkinöitä, omenaviipaleita, raakoja porkkananpalasia ja muita tukehtumisvaaran aiheuttavia ruokia saa antaa vain yli 3-vuotiaille lapsille.

Vinkkejä terveellisten aterioiden valmistamiseen lapselle

Vauvalle on helppo valmistaa terveellisiä aterioita kasviksista

Ruokakaupassa

 • Osta tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.Pyri käyttämään ne viimeistään kolmen päivän sisällä, jotta niiden ravintoaineet säilyvät.
 • Valitse vähärasvaisia lihoja.Hyvä keino valmistaa terveellisiä aterioita vauvalle on ostaa vähärasvaista lihaa liiallisen rasvan välttämiseksi. Tarvittaessa leikkaa rasva pois lihasta ennen kypsentämistä. Kysy lastenlääkäriltäneuvoa parhaista vaihtoehdoista ja määristä lapsellesi.
  • Jos valitset vauvantahtisen sormiruokailun soseiden sijaan, muista antaa vauvalle pehmeää lihaa pieninä paloina. Muista puhua lääkärille päätöksestäsi, jotta lääkäri voi antaa ohjeita.

Ruoanlaitto

Hyvä hygienia on tärkeää ruoanlaitossa

Hygienia on oleellisen tärkeää ruoanlaitossa.

 • Muista pestä hedelmät ja vihannekset,puhdistaa työtaso ja käyttää puhtaita keittiövälineitä jokaiseen ruokaan. On tärkeää ehkäistä ruokien ristikontaminaatio.
 • Minimoi suolan käyttö.Suolaa tulisi käyttää minimaalisesti, jotta lapsen munuaiset eivät vahingoitu. Yhteen ikävuoteen asti lapsen suolansaanti ei saa ylittää yhtä grammaa päivässä. 1-3 vuoden ikäisenä lapsi voi syödä enintään 2 grammaa suolaa päivässä.
 • Valitse oliiviöljy muiden rasvojen sijaan.Oliiviöljyssä on kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, tyydyttymättömiä rasvahappoja ja terveellistä E-vitamiinia. Lisäksi jalostamatonta oliiviöljyä suositellaan aina pieninä annoksina lisäruokinnan alussa.
 • Oliiviöljyä voi käyttää keittämiseen, paistamiseen ja leivontaan (kunhan sitä käyttää mahdollisimman vähän).

Muita ehdotuksia

 • Hyödynnä liemiä.Kasvisliemi sopii erinomaisesti riisin tai muiden viljojen, kuten kvinoan, kypsentämiseen. Liemen avulla viljoihin saa lisää makua.
 • Lisää maitoa soseisiin.Jos yrität valmistaa sosetta vauvallesi, saatat huomata sen jäävän liian paksuksi. Voit lisätä vettä tai maitoa soseeseen. Voit käyttää lapsen yleisesti käyttämää maitoa tai jopa rintamaitoa.
 • Pakasta loput ruoasta.Ruoasta kannattaa pakastaa pieniä annoksia myöhempää käyttöä varten.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Motoristen taitojen kehittyminen: imeväisten kuukausittainen arviointi

Terveellisiä aterioita vauvalle: 10 ideaa

Erilaisia raaka-aineita soseuttamalla vauvalle saa loihdittua terveellisiä aterioita

Katso lastenlääkärin antamaa ruokalistaa ja hyödynnä mielikuvitustasi aterioiden valmistamisessa!

Herkullisia ja terveellisiä aterioita vauvalle

 • Riisiä kanan ja kasvisten kera:Valitse haluamiasi vihanneksia ja keitä ne pienten kananpalasten kanssa kypsiksi. Ota pois liedeltä ja laita sivuun. Kypsennä riisi tässä liemessä. Kun ruoka on valmista, voit soseuttaa sen haarukalla tai tarjoilla pieninä palasina.
 • Kesäkurpitsasose:Keitä yksi iso peruna, iso kesäkurpista ja sipuli kypsiksi (kaikki kasvikset tulee kuoria ja paloitella). Muussaa annos esimerkiksi haarukalla koostumukseltaan halutunlaiseksi.
 • Linssejä ja kasviksia:Keitä linssejä kuoritun ja paloitellun porkkanan, puolikkaan pilkotun sipulin ja kahden kuoritun ja siemenettömän tomaatin kanssa. Kun ruoka on valmista, voit muussata sen tai tarjoilla sellaisenaan.
 • Pätkäspagettia tomaattikastikkeella:Tee kastike pieneksi paloitelluista sipulista, tomaatista ja porkkanasta, niin saat pätkäspagetista ravinteikkaampaa.
 • Kasvismunakas:Jos olet jo lisännyt kananmunaa lapsen ruokavalioon, voit valmistaa munakasta erilaisten keitettyjen ja pilkottujen kasvisten kanssa. Helppoa ja herkullista!
 • Kala-kasvissose:Keitä pieni kesäkurpitsa, peruna, purjo ja puolikas sipuli sekä 80 grammaa vähärasvaista luutonta kalaa. Kun ainekset ovat kypsiä, sekoita kaikki yhteen soseeksi.
 • Liha-kasvispyörykät:Nämä pyörykät voi pakastaa, jolloin niistä saa tarvittaessa terveellisiä aterioita vauvalle vain muutamassa minuutissa. Keitä yksi porkkana, purjo, 40 grammaa vihreitä papuja ja 40 grammaa vähärasvaista lihaa. Poista ylimääräinen vesi, jauha ainekset ja muotoile niistä pyöryköitä. Pannulla paistamisen sijaan kypsennä ne uunissa.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 4 myrkyllistä ja vaarallista ruokaa pienelle vauvalle

Jälkiruokia vauvalle

 • Muussattu omena, päärynä ja banaani:Keitä omenaa ja päärynää (kuori, poista siemenet ja paloittele ne ensin). Kun ne ovat pehmeitä, ota ne pois hellalta ja muussaa banaanin kanssa. Jos haluat muussatuista hedelmistä kevyempää, lisää siihen lapsen tavallisesti käyttämää maitoa. Älä lisää sokeria.
 • Banaani ja appelsiini:Tämä jälkiruoka on erittäin helppo valmistaa. Muussaa banaani haarukalla ja sekoita puolikkaan appelsiinin mehun kanssa. Valmista!
 • Jogurttia ja hedelmää:Anna lapsellesi muussattuja hedelmiä tai pelkästään pieniä hedelmänpaloja jogurtin kanssa. Lapsi pitää siitä varmasti!

Yleisiä suosituksia

Terveellisten aterioiden valmistaminen vauvalle ei ole vaikeaa. Sinun on vain valittava terveellisiä raaka-aineita (mieluiten tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, vähärasvaista lihaa sekä täysjyvää) ja kypsennettävä ne lisäämättä rasvaa, suolaa tai sokeria.

Muista, että lapsen mahalaukku on vielä pieni, joten älä pakota lasta syömään. Annos saattaa vaikuttaa pieneltä sinusta, mutta se saattaa olla enemmän kuin riittävästi lapsellesi. Lääkärit suosittelevat, että lapsen antaa syödä omaan tahtiinsa, sillä näin hän syö sen määrän, jonka hän oikeasti tarvitsee.

 • Asociación Española de Pediatría. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendaciones_aep_sobre_alimentacio_n_complementaria_nov2018_v3_final.pdf
 • Organización Mundial de la Salud. Guideline: Sodium intake for adults and children. En: Organización Mundial de la Salud [en línea] [consultado el 26/11/2018]. Disponible en: http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake_printversion.pd
 • Pérez-Escamilla R, Segura-Pérez S, Lott M. Feeding guidelines for infants and young toddlers: A responsive parenting approach. Nutrition Today. 2017;52(5):223-31.
 • Brown A, Jones SW, Rowan H. Baby-Led Weaning: The Evidence to Date. Curr Nutr Rep. 2017 6(2):148-56.