Miksi autolla ajaminen pelottaa?

maaliskuu 18, 2019
Autolla ajaminen voi olla miellyttävä ja täysin luonnollinen kokemus, ja moni saakin kokea sen juuri tällaisena. On kuitenkin ihmisiä, jotka eivät nauti ajamisesta ja jopa pelkäävät tätä asiaa.

Jotkut ihmiset kokevat pelkoa ja kammoa silloin, kun he joutuvat auton ratin taakse. Sitä voi ilmetä erilaisissa tilanteissa tai olosuhteissa, mutta joka tapauksessa se on halvaannuttava pelko, joka estää ihmistä käyttämästä tätä liikennevälinettä liikkumiseen. Lue lisää siitä, miksi autolla ajaminen pelottaa!

Miksi jotkut pelkäävät autolla ajamista?

Pelot, joita jotkut meistä kokevat ajamiseen liittyen, voivat olla monenlaisia. Joissakin tapauksissa ihminen pelkää aiheuttavansa onnettomuuden tai käyttävänsä vaihteita väärin. Joissakin tilanteissa taas ongelma tulee siitä paikasta, jossa joudutaan ajamaan, eli moottoritiet, muut tiet tai isot väylät.

Jotkut sen sijaan pelkäävät ajamista yöllä tai lujaa. Autolla ajamisen pelko voidaan eritellä kolmeen tasoon, jotka ovat kuvailemme alla.

Lue aiheesta lisää: 4 tapaa hoitaa jatkuvaa ahdistusta

Autolla ajaminen pelottaa kognitiivisista syistä

Kognitiivinen taso liittyy ajatuksiin koskien onnettomuuksia, hallinnan menettämistä, omaa kuolemaa tai sitä, että aiheutetaan kuolema toisille ihmisille.

Autolla ajaminen pelottaa psyykkisistä tai fyysisistä syistä

Ne, jotka pelkäävät ajamista, kokevat ahdistusta, lihasten jännittymistä, epävarmuutta, pahoinvointia ja voimakasta hikoilua. Heillä voi myös olla näön sumenemista, nopeutunut sydämen lyöntitahti, ripulia tai vapinaa käsissä ja jaloissa.

Itse ajaminen pelottaa

autolla ajaminen pelottaa miestä

Ne, jotka pelkäävät ajamista, joko välttävät sitä tai sitten ajavat vain erityisissä olosuhteissa, kuten esimerkiksi toisen ihmisen kanssa tai tietyillä teillä, miniminopeudella, päiväsaikaan, tyhjillä teillä tai muuta vastaavaa.

Se pelon määrä, jonka ajaja kokee, voi vaihdella riippuen rajoituksista tai vaikeuksista jotka fobia aiheuttaa, kuten myös riippuen siitä epämukavuuden määrästä, jonka henkilö kokee.

Jotkut eivät edes mene ohjaajanpaikalle autossa, ja toiset haluavat mieluummin, että joku muu henkilö ajaa, ja toiset sitten mieluummin kävelevät tai ottavat taksin. Jotkut eivät välitä siitä, että määränpäähän saapumiseen menee tuplasti aikaa, vaan valitsevat hiljaisemman reitin.

Tämä pelko voi häiritä ihmisen päivittäistä elämää. Hän voi esimerkiksi hylätä sellaisen työtarjouksen, johon liittyy ajamista, käyttää suuria määriä rahaa julkisiin liikennevälineisiin, kieltäytyä auttamasta jotakuta hätätilanteessa tai vaikkapa olle kykenemätön lähtemään jollekin sellaiselle matkalle, joka vaatii ajamista.

Autolla ajamisen pelko musertaa ihmisen itsetunnon, sillä hän kokee itsensä huonoksi, turhautuneeksi ja kykenemättömäksi.

Tätä pelkoa ilmenee usein sellaisilla ihmisillä, joilla on alle kaksi vuotta kokemusta ajamisesta, ja harvemmissa tapauksissa sitä on kokeneilla ajajilla. On myös verrattain paljon kolmenkympin iässä olevia naisia, jotka kärsivät tästä ongelmasta. Eräät suurimmat syyt ajamiseen liittyvään pelkoon ovat seuraavat:

  • onnettomuuden uhriksi joutuminen (tai tällaisessa tilanteessa mukana oleminen)
  • oppiminen, joka perustuu pelkoon tai puutteelliseen varmuuteen omista kyvyistä
  • ahdistus tai stressi koskien ongelmia, jotka eivät liity ajamiseen (esimerkiksi työ, perhetilanne ja muut vastaavat asiat)

Voidaanko tästä pelosta päästä ylitse?

Jos jostakin syystä et pysty ajamaan autoasi tai muuta kulkuvälinettä, sillä jo asian ajatteleminenkin saa sinut kauhun valtaan, tässä tulee eräitä neuvoja jotka saattavat olla suureksi avuksi. Kokeile siis näitä, mikäli itsekin kärsit autolla ajamisen pelosta!

1. Luo rentouttava ilmapiiri

ajaa autolla

Kenties sinulla on sellaisia ystäviä tai perheenjäseniä, jotka voivat tehdä olosi hermostuneemmaksi kun otat heidät mukaan autoosi. Voit pyytää heitä menemään takapenkille tai sitten sanoa suoraan, että et halua heitä mukaan.

Laita päällesi mukavat kengät, jotta voisit välttää painetta jossakin kehosi kohdassa. Laita rentouttavaa musiikkia soimaan ja laita myös autoon hyväntuoksuinen raikastin.

2. Koita palleahengitystä

Kun sinusta tuntuu siltä, että tilanne ei ole hallussasi ja olet siinä pisteessä että paniikkikohtaus iskee, aivan ensimmäiseksi tulisi alkaa tehdä palleahengitystä.

Anna ilman tulla nenäsi kautta sisääsi ja anna sen mennä syvemmälle keuhkoihisi. Vatsasi tulisi laajentua niin paljon kuin se voi. Sitten hengitä hitaasti ulos, jotta voit rentouttaa kehosi. Toista tätä useamman kerran.   

3. Harjoita positiivista vahvistamista

nainen opettelee ajamaan autoa

Kaikki ne lauseet tai sanat, jotka mahdollistavat sen että luot itseluottamustasi ja itsetuntoasi, ovat tervetulleita, mikäli pelkäät ajamista. Voit esimerkiksi kokeilla seuraavien asioiden sanomista kovaan ääneen:

  • Ajan varovaisesti ja nopeusrajoitusten mukaan.
  • Tiedän, että olen valpas ja valmistautunut kuski. 
  • Ajan kaikkein oikeanpuolimmaisella kaistalla, jotta oloni on turvallisempi.
  • Olen suunnitellut tämän ajon ja tiedän mihin menen, ja olen valmistautunut.

4. Kohtaa pelkosi

Paras tapa hallita ajamisen pelkoa on ajaminen. Aloita pikku pyrähdyksillä ja vähäisen liikenteen tunteina, ja aja hiljaisilla teillä alhaisella nopeudella. Kun sitten saat enemmän itseluottamusta, pelkosi tulee katoamaan.

Altistamisterapia on yksi kaikkein tehokkaimmista tavoista päästä yli peloista. Jos et tee mitään päästäksesi ylitse pelostasi, se tulee kasvamaan ja muuttumaan hallitsemattomaksi.

Lue aiheesta lisää: Kehosi voi auttaa sinua voittamaan pelkosi

5. Ota pieniä askelia

kauhistunut nainen ratissa

Jos pelkäät ajamista, et pysty käyttämään autoa pitkillä matkoilla ja öiseen aikaan. Tämä huomioon ottaen sinun tarvitsee käydä läpi tietyt vaiheet tai tasot, kunnes tunnet olevasi valmis. Aloita pitämällä autosi avaimia kädessä muutaman minuutin ajan, sitten istu autossa sen ollessa poissa päältä.

Tämän jälkeen aja vain yhden kadun matka ja kierrä korttelin ympäri. Aja sitten päätietä kohden, jossa on liikennevalot. Käytä oikeaa kaistaa moottoritiellä ensimmäiseen ulospääsyyn asti, sitten vaihda seuraavalle kaistalle – ja niin edelleen.

6. Pyydä apua ongelmaasi

Ympärilläsi on monia sellaisia ihmisiä, jotka tarjoavat sitä tukea jota tarvitset päästäksesi irti ajamisen pelostaVoit pyytää näitä ihmisiä tulemaan kanssasi ensimmäisille ajokerroillesi, tai ainakin kuuntelemaan pelkojasi ja antamaan mielipiteen.

Joskus on vain tarve puhua jollekulle siitä ongelmasta että autolla ajaminen pelottaa, sekä niistä tunteista joita se aiheuttaa, jotta pelosta voi alkaa päästämään irti.

  • Taylor, J., Deane, F., & Podd, J. (2002). Driving-related fear: A review. Clinical Psychology Review. https://doi.org/10.1016/S0272-7358(01)00114-3

  • Barnard, M. P., & Chapman, P. (2016). Are anxiety and fear separable emotions in driving? A laboratory study of behavioural and physiological responses to different driving environments. Accident Analysis and Prevention. https://doi.org/10.1016/j.aap.2015.10.021

  • Alpers, G. W., Wilhelm, F. H., & Roth, W. T. (2005). Psychophysiological assessment during exposure in driving phobic patients. Journal of Abnormal Psychology. https://doi.org/10.1037/0021-843X.114.1.126