Logo image
Logo image

Mikä on uhkaava keskenmeno ja miksi se tapahtuu?

4 minuuttia
Uhkaava keskenmenon voi ilmetä muun muassa emätinverenvuotona ja kipuna kohdussa. Selitämme siitä kaiken.
Mikä on uhkaava keskenmeno ja miksi se tapahtuu?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 22 kesäkuuta, 2023

Uhkaava keskenmeno on nimensä mukaisesti varoitus siitä, että raskauden aikana voi tapahtua keskenmeno. Keskenmenolla tarkoitetaan raskauden keskeytymistä ja sen ennenaikaista päättymistä.

Uhkaava keskenmeno tapahtuu yleensä ennen 20. raskausviikkoa. Vaikka joissakin tapauksissa se saattaa jäädä vain uhkaksi ja raskaus jatkuu sitten normaalisti, monissa muissa tapauksissa se päättyy täydelliseen keskenmenoon.

Siksi on tärkeää tunnistaa tämän ongelman merkit ja oireet. Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen uhkaavasta keskenmenosta.

Mikä on uhkaava keskenmeno?

Uhkaava keskenmeno on varoitus. Assisted Reproduction -lehdessä julkaistussa artikkelissa selitetään, että uhkaava keskenmeno viittaa siihen, että keskenmeno saattaa olla lähellä. Valitettavasti se on melko yleinen ilmiö.

Epidemiologisten tietojen mukaan sitä esiintyy arviolta 15 prosentissa kaikista raskauksista.

Vaikka monissa tapauksissa tarkkaa syytä ei pystytä selvittämään, tiedetään, että jotkut tekijät lisäävät keskenmenon riskiä, kuten korkea ikä. Mitä vanhemmaksi nainen tulee, sitä todennäköisempi on keskenmeno.

Uhkaavan keskenmenon ei kuitenkaan välttämättä tarvitse johtaa keskenmenoon. Kyseessä on kuitenkin tilanne, johon on puututtava kiireellisesti, jotta sellainen lopputulos voidaan yrittää estää.

Lue tämäkin: Ilmastonmuutos voi vaikuttaa poikavauvojen keskenmenoihin

Some figure
Vatsakipu, lantion tai alaselän kipu sekä emättimen verenvuoto ovat uhkaavan keskenmenon tärkeimpiä oireita.

Mitkä ovat siihen liittyvät oireet?

Uhkaava keskenmeno ilmenee monenlaisina oireina, jotka on tärkeää tunnistaa. Kuten sanottu, se ei aina johda keskenmenoon.

Stat Pearls -lehden artikkelissa kerrotaan, että yleisin oire on emätinverenvuoto. Se voi olla enemmän tai vähemmän voimakasta verenvuotoa, hyytymien kanssa tai ilman. Se esiintyy ennen 20. raskausviikkoa.

Verenvuoto johtuu usein kohdun sisällä olevasta hematoomasta, joka voi aiheuttaa istukan irtoamisen kohdun seinämistä. Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan riski on huomattava alle 20 viikon raskauksissa, mutta sen jälkeen hematoomat eivät näytä vaikuttavan synnytyksen tuloksiin.

Toinen hyvin yleinen merkki on kipu, joka ilmenee yleensä alavatsassa ja muistuttaa kuukautiskramppeja. Monet naiset kokevat myös alaselän kipua, johon liittyy pistelyä.

Uhkaavassa keskenmenossa kohdunkaula pysyy kiinni ja sikiö on vielä elossa kohdun sisällä. Koska se tapahtuu raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, tyypilliset raskausoireet voivat lieventyä tai hävitä.

Uhkaava keskenmeno voi johtaa vakaviin komplikaatioihin varsinaisen keskenmenon lisäksi. Jos verenvuoto on ollut runsasta, voi esiintyä anemiaa, ja se lisää myös äidin infektioriskiä.

Uhkaavan keskenmenon syyt

Uhkaavalla keskenmenolla, kuten spontaanilla keskenmenolla, voi olla useita syitä ja siihen vaikuttavat monet tekijät.

Itse keskenmeno voi johtua sekä äidin että istukan tai sikiön poikkeavuuksista.

MSD Manualin mukaan äidissä olevia syitä ovat muun muassa kohdun tai kohdunkaulan poikkeavuudet. Yksi merkityksellisimmistä on esimerkiksi kohdunkaulan vajaatoiminta. Tällöin kohdunkaula ei pysy suljettuna ja laajentuneena raskauden alkuvaiheessa.

Se voi johtua myös kohdunontelossa olevista polyypeistä, arpikudoksesta tai fibroideista. Kroonisista sairauksista, kuten diabetes mellituksesta, korkeasta verenpaineesta tai kilpirauhashäiriöistä kärsivillä äideillä on suurempi keskenmenoriski.

Samoin fosfolipidivasta-oireyhtymää pidetään yhtenä yleisenä keskenmenon syynä, etenkin toistuvissa keskenmenoissa 10. raskausviikon jälkeen. Muita uhkaavan keskenmenon syitä ovat mm. seuraavat:

  • Sikiön kromosomipoikkeavuudet. Noin 80 % ensimmäisten viikkojen keskenmenoista johtuu aneuploidiasta.
  • Istukkahäiriöt, kuten riittämätön implantoituminen.
  • Sikiön anatomiset epämuodostumat.

Riskiryhmät ja riskitekijät

Winchesterin sairaalan asiantuntijat kertovat eräistä tekijöistä, jotka lisäävät uhkaavan keskenmenon riskiä. Mainitsimme jo äidin korkean iän, sillä keskenmenon todennäköisyys kasvaa iän myötä.

Lisäksi myös kohdussa tai sen läheisyydessä tapahtuneella traumalla voi olla merkitystä. Sama pätee infektioihin, stressiin tai jopa tiettyihin lääketieteellisiin hoitoihin, joita raskaana olevalle naiselle määrätään.

Some figure
Ultraäänen avulla voidaan selvittää, onko alkio tai sikiö vielä elossa uhkaavan keskenmenon jälkeen.

Miten uhkaava keskenmeno diagnosoidaan?

Uhkaava keskenmeno on yleensä melko ilmeinen, sillä yksi tärkeimmistä oireista on emätinvuoto. On kuitenkin välttämätöntä tehdä sarja täydentäviä testejä, joilla tarkistetaan sikiön tila ja raskauden tila.

Ensimmäinen asia on ultraäänitutkimus. Se voidaan tehdä vatsan päältä tai emättimen kautta. Tällä testillä tarkistetaan, onko vauva edelleen vakaa, sillä sen avulla voidaan määrittää vauvan syke ja asento.

Yleensä tehdään myös äidin perusteellinen tutkimus ja emätintutkimus. Useimmissa tapauksissa tarvitaan myös verikoe. Tämä testi mittaa ihmisen koriongonadotropiinihormonin pitoisuuksia.

Kyseessä on aine, joka lisääntyy raskauden alkuvaiheessa, ja jos se pysyy koholla veressä, se on epäsuora merkki siitä, että raskaus jatkuu. Testillä voidaan myös tarkistaa anemia tai aktiivinen infektio. Sitä voidaan täydentää sikiön hyvinvointitestillä pidemmälle edenneissä raskauksissa.

Onko sille olemassa hoitoa?

Uhkaava keskenmeno on monimutkainen tilanne. Erityistä hoitoa ei sinänsä ole.

Jos keskenmenoa ei tapahdu, suositellaan yleensä useita toimia, joilla estetään myöhempi keskenmeno. Tärkeintä on ylläpitää terveellisiä elämäntapoja sekä monipuolista ja täysipainoista ruokavaliota. On suositeltavaa olla syömättä käsittelemättömiä liharuokia, sillä ne lisäävät tiettyjen infektioiden (kuten listerioosin) todennäköisyyttä.

Samoin äidin tulisi pyrkiä lepäämään ja olla harrastamatta seksiä. Lisäksi alkoholi, tupakka ja muut haitalliset aineet olisi jätettävä kokonaan sivuun, jos niin ei vielä ole tehty. Sama pätee kaikkiin lääkkeisiin, joita lääkäri ei ole määrännyt.

Cochrane –katsauksessa kerrotaan, että joissakin tapauksissa annetaan progesteronia. Se on kuitenkin kiistanalainen hoito, sillä sen tehoa ei ole vielä täysin osoitettu. Siitä saattaa kuitenkin olla hyötyä naisille, joiden sairaushistoriassa on toistuvia keskenmenoja.

Vinkkejä terveeseen raskauteen

Jotta uhkaavaa keskenmenoa tai keskenmenoa voitaisiin yrittää ehkäistä, on edistettävä optimaalisia raskausolosuhteita. Useimpia keskenmenoja ei kuitenkaan voida ikävä kyllä estää.

Se, mitä voit tehdä, on toimia hallinnassasi olevien riskitekijöiden suhteen. Voit esimerkiksi välttää alkoholia, kofeiinipitoisia juomia ja tupakkaa.

Lisäksi ennen raskautta kaikki aiemmat sairaudet olisi mieluiten saatava hallintaan. Diabetesta, korkeaa verenpainetta tai liikalihavuutta sairastavien naisten on tärkeää hoitaa nämä tilat ennen raskautta.

Synnytystä edeltävät neuvolakäynnit ovat erittäin tärkeitä. Niissä tehdään joukko tutkimuksia ja annetaan neuvoja raskauden hoitamiseksi.

Vaikka monet uhkaavan keskenmenon tapaukset huipentuvat sikiön menettämiseen, näin ei aina ole. Se on kuitenkin varoitusmerkki. Siksi on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla mahdollisimman pian ja noudattaa kaikkia hänen suosituksiaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Grande, C. S., Sánchez, L. V., Expósito, M. V., & Villanueva, M. G. (2017). Síndrome antifosfolípido. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado12(27), 1551-1559. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030454121730029X
  • Lopez-Hernandez, D. (2020). Factores epidemiológicos de riesgo asociados al aborto espontáneo. Revista Internacional de Salud Materno Fetal5(4). http://ojs.revistamaternofetal.com/index.php/RISMF/article/download/193/223?inline=1
  • Mouri, M., Hall, H., & Rupp, T. J. (2021). Threatened abortion. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430747/
  • Şükür, Y. E., Göç, G., Köse, O., Açmaz, G., Özmen, B., Atabekoğlu, C. S., … & Söylemez, F. (2014). The effects of subchorionic hematoma on pregnancy outcome in patients with threatened abortion. Journal of the Turkish German Gynecological Association15(4), 239. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285213/
  • Wahabi, H., Fayed, A., Esmaeil, S., & Al Zeidan, R. (2011). Progestágenos para el tratamiento de la amenaza de aborto espontáneo. Cochrane Database of Systematic Reviews, (12). https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005943.pub4/es
  • Xu, Q., Chen, J., Wei, Z., Brandon, T., Zava, D., Shi, Y. E., & Cao, Y. (2017). Sex hormone metabolism and threatened abortion. Medical Science Monitor: International Medical Journal of Experimental and Clinical Research23, 5041. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5665605/
  • Zhou, J., Huang, Z., Pan, X., Leung, W. T., Li, C., Chen, L., … & Wang, L. (2019). New thoughts in exploring the pathogenesis, diagnosis, and treatment of threatened abortion. BioScience Trends13(3), 284-285. https://www.jstage.jst.go.jp/article/bst/13/3/13_2019.01155/_article/-char/ja/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.