Alhainen progesteronitaso: syyt ja hoito

Progesteroni on naisen sukupuolihormoni, jota syntyy munasarjoissa ovulaation seurauksena. Se on tärkeässä roolissa kuukautiskierron ja raskauden kannalta.
Alhainen progesteronitaso: syyt ja hoito

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaikka progesteroni onkin olennainen tekijä kuukautiskierrossa, sen päätehtävä on paksuntaa kohdun limakalvoa ja valmistaa se hedelmöitetylle munasolulle. Jos tätä ei ole, progesteronin tasot laskevat ja kuukautiset alkavat.

Tämä sukupuolihormoni on tarpeen myös rintojen kehittymisen ja imetyksen kannalta. Se täydentää eräitä estrogeenin vaikutuksia, ja testosteroniin liittyen se edeltää adrenaliinihormoneja.

Vaikka progesteroni onkin pääasiassa naisen hormoni, miehenkin keho tuottaa sitä pienissä määrissä sperman kehittämiseen. Kyseessä on siis kaiken kaikkiaan tärkeä asia ihmisen terveydelle.

Jos olet nainen ja progesteronitasosi on alhainen, kannattaa ottaa selvää tämän tilan mahdollisista haitallisista seurauksista ja ryhtyä toimeen.

Miksi alhainen progesteronitaso on haitaksi naiselle?

raskaus

Progesteroni on erityisen tärkeä naisen hedelmällisinä vuosina. Jos sitä ei ole tällöin tarpeeksi, nainen ei ehkä voi tulla raskaaksi tai pysyä raskaana.

Kun kohdun limakalvo ei ole tällöin tarpeeksi paksu, ja se ei pysty pitämään yllä hedelmöittynyttä munasolua. Alhaisen progesteronitason oireet naisilla, jotka eivät ole raskaana, ovat:

  • päänsäryt tai migreenit
  • mielialan vaihtelut – mukaan lukien masennus tai ahdistus
  • alhainen seksuaalinen halukkuus
  • kuumat aallot
  • epäsäännöllisyys kuukautiskierrossa

Raskauden aikana alhainen progesteronitaso voi tarkoittaa, että raskaus ei etene täysiaikaiseksi, sillä kohtu ei ole tarpeeksi vahva. Oireisiin tämän hormonin puutteesta raskauden aikana kuuluvat seuraavat:

  • vatsakipu
  • jatkuva rintojen herkkyys
  • jatkuva väsymys
  • alhainen verensokeritaso usein
  • emättimen kuivuus

Alhainen progesteronitaso voi olla merkki raskausmyrkytyksestä tai kohdunulkoisesta raskaudesta, mikä aiheuttaa sikiön kuoleman tai keskenmenon.

Jos progesteronitasot laskevat alhaisiksi, toisaalta taas estrogeeni voi aiheuttaa terveysongelmia ja saada naisen kärsimään seuraavista oireista:

  • painonnousu
  • vähentyminen seksuaalisessa halukkuudessa
  • epäsäännölliset kuukautiset ja runsas vuoto
  • fibroidit ja endometrioosi
  • sappirakon ongelmat
  • kilpirauhasen toimintahäiriöt

Mikä on hyvä progesteronitaso naisella?

mies ja nainen

Progesteronitutkimus voi auttaa gynekologiasi selvittämään, onko hormonin taso kehossasi alhainen. Tähän tarvitaan vain verikoe, joka ei vaadi mitään erityisiä valmisteluja.

Verikoe antaa tietoa siitä, mitä kehossa tapahtuu sekä kenties myös syyn siihen, että raskaus ei onnistu. Tällaista verikoetta käytetään myös hormonikorvaushoitojen tarkkailussa sekä raskauden etenemisen arvioinnissa, kun kyseessä on riskiraskaus.

Progesteronitasot vaihtelevat naisen kuukautiskierron aikana, ja huippuvaihe on viikkoa ennen kuukautisia. Tasot voivat vaihdella myös päivän aikana.

Progesteronin määrä lisääntyy yleensä raskauden aikana. Mitä enemmän sikiöitä kohdussa on, sitä suurempi on tämän hormonin määrä.

Yleisesti ottaen miehet, lapset ja vaihdevuodet läpikäyneet naiset tuottavat vähemmän progesteronia kuin hedelmällisessä iässä olevat naiset.

Siten progesteronin “normaali” taso riippuu henkilön iästä, sukupuolesta ja olosuhteista (kuten esimerkiksi kuukautiset tai raskaus).

Voidaanko progesteronitasoa muuttaa?

Alhainen progesteronitaso naisella ei välttämättä aiheuta oireita, joten hoitoa ei aina tarvita.

Jos haluat saada lapsen ja tasosi on alhainen, hormonihoito progesteronin määrän lisäämiseksi voi auttaa paksuntamaan kohdun limakalvoa. Tämä parantaa mahdollisuuksiasi kokea terve ja täysiaikainen raskaus.

Lisäksi kuukautisten epäsäännöllisyys voidaan poistaa hormonihoidoilla. Vakavissa vaihdevuosioireissa hormonihoito koostuu yhdistelmästä estrogeenia ja progesteronia.

Yleisimmät hoidot ovat seuraavat:

  • voiteet ja geelit, joita käytetään emättimessä
  • peräpuikot
  • emättimen renkaat, jotka ovat hitaampi hoito kuin suun kautta otettavat lääkkeet
  • suun kautta otettavat lääkkeet

Hormonihoidot voivat auttaa naista viettämään tervettä elämää ilman komplikaatioita. Nämä hoidot poistavat sellaisia oireita kuten kuumat aallot, yöhikoilu ja emättimen kuivuus.

Jotkut naiset huomaavat myös kohentumista mielialassaan. Hoito voi vähentää osteoporoosin tai diabeteksen riskiä. Suun kautta otettavat lääkkeet voivat vaikuttaa myös rauhoittaen, joten unen päästä on helpompi saada kiinni.

Kysy lääkäriltä parhaista hoidoista juuri sinulle

nainen lääkärin vastaanotolla

Muista, että tällaiset hoidot tulisi aina suorittaa lääkärin valvonnassa. Äärimmäisissä tapauksissa hormonihoito voi lisätä riskiä halvauksista, verihyytymistä ja sappirakon ongelmista.

Jos sinulla on rinta- tai kohtusyöpä, on todennäköistä, että hormonihoito ei ole paras valinta. Asiassa tulee kuitenkin aina kääntyä lääkärin puoleen, jotta saadaan paras hoito kuhunkin tilanteeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Orizaba, B., Alba, G., & Ocharán, M. (2013). Farmacocinética de la progesterona. Revista Del Hospital Juárez de México.
  • Maggio, L., & Rouse, D. J. (2014). Progesterone. In Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000039
  • Jacobsen, B. M., & Horwitz, K. B. (2012). Progesterone receptors, their isoforms and progesterone regulated transcription. Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/j.mce.2011.09.016
  • Mohammed, H., Russell, I. A., Stark, R., Rueda, O. M., Hickey, T. E., Tarulli, G. A., … Carroll, J. S. (2015). Progesterone receptor modulates ERα action in breast cancer. Nature. https://doi.org/10.1038/nature14583

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.