Keitä ovat sateenkaarivauvat?

Myrskyn jälkeen on aina tyyntä. Ja joskus keskenmenon jälkeen saapuu sateenkaarivauva. Tässä artikkelissa kerromme, mikä tekee näistä lapsista niin erityisiä.
Keitä ovat sateenkaarivauvat?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Lapsen menettäminen on yksi elämän tuskallisimmista kokemuksista. Kun viittaamme tämänkaltaiseen menetykseen, sisällytämme mukaan myös keskenmenon. Lapsen menettämisen myötä vanhempien unelmat romahtavat ja suru tulee väistämättä heidän elämäänsä tämän tragedian jälkeen. Heidän täytyy surra ja integroida tämä vaikea kokemus parhaalla mahdollisella tavalla. Aurinko kuitenkin nousee aina myrskyn jälkeen ja joskus lapsen menetyksen jälkeen perheeseen saapuu sateenkaarivauva. Keitä ovat sateenkaarivauvat?

Vaikka mikään tieteellinen tiede ei tunnusta tätä termiä, sillä tarkoitetaan keskenmenon tai lapsen kuoleman jälkeen syntyneitä vauvoja. Sateenkaarivauvat saapuvat antamaan toivoa  ja täyttämään perheen valolla. Jos haluat tietää lisää tästä aiheesta, jatka lukemista.

Keitä ovat sateenkaarivauvat?

Sateenkaarivauvat, perheen ilo.

Kuten jo mainitsimme, sateenkaarivauvoja ovat ne, jotka syntyvät terveinä sen jälkeen, kun perhe on menettänyt edellisen lapsen. Tämä nimitys symboloi toivoa, unelmia ja uusia iloja myrskyn jälkeen. Ja juuri tätä he tarkoittavat vanhemmilleen.

Joidenkin liikkeiden mukaan näillä lapsilla on joitakin erityisiä piirteitä:

  • He ovat rakastavia, ystävällisiä ja myötätuntoisia. He ovat herkkiä ja huolissaan ympärillään olevista ihmisistä.
  • Heillä on hyvä kyky hallita tunteitaan. He pystyvät antamaan anteeksi erittäin helposti ja ovat lyhytvihaisia.
  • Sateenkaarivauvat ovat luovia ja määrätietoisia. He oppivat helposti ja menestyvät helposti heitä kiinnostavilla aloilla.
  • He ovat täynnä energiaa, aktiivisia ja rohkeita.
  • Uskotaan, että he syntyvät yleensä harmoniseen ja toimivaan perheeseen.

Lapsia ei kuitenkaan tulisi leimata. Jokainen lapsi on omalla tavallaan ihana ja erityinen. Yllä olevat ominaisuudet voivat yksinkertaisesti olla tunnusomaisia piirteitä terveelle lapsuudelle. Niiden pitäminen mielessä voi kuitenkin auttaa aikuisia arvostamaan, harkitsemaan ja parantamaan näitä lastensa joskus huomiotta jääviä piirteitä.

Sateenkaarilapsi ei korvaa menetettyä lasta

On tärkeää korostaa, että sateenkaarilapset eivät tule korvaamaan tai täyttämään menetetyn lapsen paikkaa. He ovat itsenäisiä ihmisiä, joilla on täysi oikeus kehittää yksilöllisyyttään ja tulla nähdyiksi sekä rakastetuiksi sellaisina kuin he todella ovat.

Tästä syystä on erittäin tärkeää, että vanhemmat käsittelevät suruaan ennen kuin he yrittävät tulla uudelleen raskaaksi. On tavallista, että heidän ympäristönsä (ystävät ja perhe) kannustavat paria hankkimaan lapsia mahdollisimman pian menetyksen jälkeen, siinä toivossa, että se auttaisi heitä voimaan paremmin. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Tekemällä tämän kiellämme itseltämme oikeuden tuntea menetyksen tuskaa; pakotamme itsemme poistamaan halutun, odotetun ja rakastetun lapsen historiastamme, vaikka hän ei syntynyt tähän maailmaan tai elänyt kovin kauan. Samalla tuomitsemme tulevan vauvan kantamaan tiettyjä odotuksia ja rooleja sekä täyttämään tiettyjä tyhjiöitä, jotka eivät ole hänen vastuullaan.

Aika, jonka jokainen nainen ja jokainen pari tai perheenjäsen tarvitsee käsitelläkseen kivun, voi olla erilainen. Mutta on tärkeää kunnioittaa tätä aikaa, antaa lapselle nimi ja sisällyttää hänet symbolisesti sukupuuhun. Antamalla lapselle paikkansa, tunnustamalla hänet ja suremalla lasta ilman syyllisyyttä, ilman tuomion pelkoa ja kiirehtimättä, avaamme terveen paikan seuraavalle vauvalle.

Itse asiassa on todettu, että jos tätä prosessia ei suoriteta kunnolla, uusi raskaus voi aiheuttaa äidissä syyllisyyden tunteita. Lisäksi on mahdollista, että nämä tunteet saattavat rajoittaa uuden lapsen kasvatusta ja johtaa ylisuojeluun.

Tyyntä myrskyn jälkeen

Vaikka perinataalinen kuolema onkin hiljainen todellisuus, se on paljon yleisempää kuin uskomme. On arvioitu, että esimerkiksi Espanjassa noin 2 000 vauvaa kuolee 24 viikon raskausviikon jälkeen ja ensimmäisen elinkuukauden aikana vuodessa. Meidän on myös lisättävä tähän lukuun keskenmenot, jotka tapahtuvat useimmiten ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Monissa näistä tapauksista uusi raskaus synnyttää sekavia tunteita. On hyvin yleistä, että näissä tapauksissa vanhemmat pelkäävät uutta menetystä, mutta ovat samalla innoissaan ja toiveikkaina uudesta elämästä.

Onneksi useimmissa tapauksissa sateenkaarilasten raskaudet ja synnytykset ovat erittäin parantavia kokemuksia. Sitten kun vanhemmat pääsevät pitelemään uutta lastaan, tulee tyyneys ja valo, jota nämä vanhemmat niin tarvitsevat pimeyden jälkeen.

Kuolleen lapsen menettämisen tuskaa on hirvittävän vaikea voittaa; sateenkaarilapset täyttävät kuitenkin kotinsa ilolla, rakkaudella ja harmonialla. Jos olet onnekas, sinulla on elämässäsi yksi näistä erityisistä pikkuisista, kerro hänelle hänen tarinansa. Kerro hänelle hänen poismenneestä sisaruksestaan, selitä kuinka paljon iloa hänen saapumisensa toi perheelle ja ennen kaikkea anna hänen vapautua parantumattoman surun varjosta.

Sateenkaarilapsista tulee usein rakkauden, ystävällisyyden ja ilon opettajia. Salli itsesi paitsi nauttia heidän vanhempinaan olemisesta, myös oppia heiltä ja seurata heitä heidän kasvussaan olemalla herkkä sille puhtaudelle, jonka he tuovat mukanaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Inatal. (2022). El duelo perinatal: cifras, causas y la importancia de sentirse acompañado. inatal – El embarazo semana a semana. https://inatal.org/noticias/reportajes/577-el-duelo-perinatal-cifras-causas-y-la-importancia-de-sentirse-acompanado.html
  • da Silva, M. C., & Tachibana, M. (2022). Somewhere over the rainbow: narrativas de mães de crianças arco-íris. Revista da SPAGESP23(1), 44-58.
  • Martos-López, I. M., del Mar Sánchez-Guisado, M., & Guedes-Arbelo, C. (2016). Duelo por muerte perinatal, un duelo desautorizado= Bereavement for perinatal death, unauthorized bereavement. Revista Española de comunicación en salud, 300-309.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.