Logo image
Logo image

Miten selvitä menetyksestä

4 minuuttia
Miten selvitä menetyksestä
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Elämän varrelle mahtuu monenlaisia kokemuksia: kolhuja ja riemuja, vuorenhuippuja ja pohjamutia. Kaikki ovat varmasti kokeneet onnen ja ilon hetkiä, kuten myös surua, epätoivoa ja epäilystä. Myös menetyksiä ja pettymyksiä osuu lähes jokaisen kohdalle. Vaikka emme olisikaan aina valmiita kohtaamaan näitä menetyksiä ja muutoksia, ne ovat tärkeä osa elämää ja mitä paremmin osaamme kohdata ja käsitellä ne, sitä paremmin toivumme ja voimme liikkua eteenpäin. Tässä artikkelissa pohdimme, miten selvitä menetyksestä ja jatkaa elämää eteenpäin.

On olemassa monia erilaisia menetyksiä ja suuria muutoksia: koulunvaihto, vanhempien ero, työpaikan menetys, muutto toiseen kaupunkiin tai maahan kauas läheisistä. Suurin menetys on tietenkin läheisen ihmisen menetys joko sairaudelle, onnettomuudelle tai muulle syylle. Olet ehkä kuullut suremisen eri vaiheista, jotka useimmat meistä käyvät läpi menetyksen jälkeen. Suremiseen kuuluu monia tunteita, eikä kokemus ole koskaan kaikilla samanlainen. Suremisen vaiheisiin kuuluu:

  • Tapahtuneen kieltäminen. Joskus läheisen kuolema tuntuu niin kammottavalta tai yllättävältä, ettei tapahtunutta voi tai halua uskoa todeksi.
  • Viha. Joskus menetyksen kokenut henkilö tuntee silkkaa vihaa tai raivoa, joka kohdistuu tiettyihin henkilöihin, kuten lääkäreihin tai maailmaan ylipäänsä.
  • Neuvottelu. Neuvotteluvaiheessa henkilö alkaa käydä läpi tapahtunutta ja ymmärtää, miksi ja miten näin kävi. Neuvotteluvaiheen jälkeen on helpompi siirtyä eteenpäin.
  • Suru. Suru iskee, kun tajuaa, että menetys on peruuttamaton ja pysyvä tila. Ihmiset reagoivat suruun eri tavalla: toiset sulkeutuvat itseensä, kun taas toisille tekee hyvää puhua asiasta. Suru on vahva tunne, joka kuitenkin helpottuu ajan myötä, vaikkei se koskaan kokonaan kaikkoaisikaan.
  • Masennus. Joskus läheisen menetys iskee niin kovaa, että läheisen menettänyt sairastuu masennukseen. Tässä tilassa kannattaa ehdottomasti hakea ammattiapua, sillä masennuksesta on vaikeaa päästä yli yksin.
  • Hyväksyminen. Kun pahin suru menee ohi, alkaa ihminen ymmärtää, että elämä jatkuu menetyksestä huolimatta. Menetys on osa elämää.

Aina sureva henkilö ei käy kaikkia edellämainittuja vaiheita läpi, sillä kaikki ovat erilaisia ja kokevat menetyksen omilla tavoillaan. Muistot edesmenneestä aiheuttavat vuosien ja vuosikymmentenkin jälkeen surua ja nostalgisia tunteita, mutta vuosien saatossa nämä tunteet käyvät vähemmän kivuliaiksi. Aika parantaa haavat, vaikka jäljelle jääkin joskus arpi. Seuraavaksi annamme vinkkejä siihen, miten menetyksen tunteita voi käsitellä ja miten selvitä menetyksestä.

Miten selvitä menetyksestä?

Ilmaise tunteesi

Älä huoli, jos yhtenä päivänä tunnet olosi vihaiseksi ja kiroat maailman epäoikeudenmukaisuutta, ja seuraavana päivänä tunnet olosi täysin erilaiseksi ja hyväksyt tapahtuneen. Joinakin päivinä haluat vain itkeä, ja toisina päivinä tunnet olosi normaaliksi.

Rakkaan ihmisen menetys on harvinainen tapahtuma, joka järkyttää syvästi. Tämän takia on tärkeä ilmaista kaikki tunteensa: hyvät, huonot ja oudot. Päästämällä irti tunteista ja antamalla niiden myllätä, ne hälvenevät ja tekevät tilaa parantumiselle, eivätkä aiheuta pysyvää psyykkistä tai fyysistä haittaa. Mielenterveys on tiukasti sidoksissa kehon terveyteen, ja kärsivä mieli voi aiheuttaa fyysisiä oireita.

Tee lista kaikista niistä asioista, jotka tekevät elämästäsi hyvää

Some figure

 

Masennuksen ja surun kourissa voi tuntua siltä, ettei elämässä ole mitään mieltä, ja että sinulle tapahtuu vain ikäviä asioita. Negatiiviset tunteet johtavat usein uusiin negatiivisiin tunteisiin, joten keskity niiden sijaan hyviin ja positiivisiin asioihin elämässäsi. Kirjoita päiväkirjaa tuntemuksistasi ja tee lista hyvistä asioista elämässäsi: elämänkumppanisi, perheesi, ystävät, harrastukset ja mielenkiinnon kohteet. Hyvien asioiden listaaminen auttaa sinua näkemään, ettei kaikki ole aivan retuperällä, ja että ne hyvät asiat kantavat sinut surun yli.

Älä sulkeudu läheisiltäsi ja perheeltäsi. Juuri perheeltäsi ja ystäviltäsi saat kaipaamaasi tukea, turvaa ja rakkautta menetyksen keskellä. Voitte tukea toinen toisianne, muistella edesmennyttä henkilöä ja jutella tapahtuneesta. Puhu tunteistasi rohkeasti, vaikka se voikin tuntua vaikealta. Voit myös hakeutua psykologin puheille, jos tuntuu, ettet voi puhua kenellekään muulle. Psykologit ymmärtävät koettelemuksesi ja voivat auttaa sinut tapahtuneen yli.

Älä katkeroidu

Some figure

 

Joskus menetyksestä toipuva henkilö päätyy sisäiseen taisteluun itsensä kanssa, välttää elämästä nauttimista ja katkeroituu kaikkea kohtaan. Katkera ihminen ei halua eikä pysty nauttimaan elämän pienistä iloista, vaan kokee kaikki asiat negatiivisina. Älä jättäydy pois niiden ihmisten ja harrastusten luota, joita rakastat. Vietä aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka rohkaisevat ja tukevat sinua, ja pitävät mielialasi korkealla.

Muista huolehtia terveydestäsi

Some figure

 

Suru ja menetys laittaa maailmankirjat sekaisin. Nukkuminen voi vaikeutua, nälkä katoaa, eikä edes suihkuun jaksa raahautua saati sitten meikata. On tärkeä muistaa, että jos jätät huolehtimatta terveydestäsi, voi se pahentaa psyykkistä tilaasi ajan myötä. Jos kehosi ei saa tarpeeksi unta ja ravintoa, se aiheuttaa muita oireita, jotka voivat syöstä sinut masennuksen kouriin. Huolehdi siis riittävästä ravinnosta, nuku tarpeeksi, vältä alkoholia ja tupakkaa, huolehdi hygieniasta, äläkä turvaudu mielialalääkkeisiin ellei lääkärisi ole niitä määrännyt.

Muistathan…

Läheisen menetys on kova paikka, josta toipuminen kestää. Voit kuitenkin selvitä menetyksestä läheisten ja tarvittaessa ammattilaisten tuella. Anna tunteidesi myllätä, itke, sure ja puhu asiasta – ajan mittaan huomaat, että suru muuttuu helpommin käsiteltäväksi, vaikkei se välttämättä kokonaan katoakaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DiBiase, R. J. (2013). Complicated Grief. In Case Studies in Palliative and End-of-Life Care. https://doi.org/10.1002/9781118704707.ch36
  • Price, C. (2018). Grief. In Shadows of the Soul: Philosophical Perspectives on Negative Emotions. https://doi.org/10.4324/9781315537467

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.