Logo image
Logo image

Serkkusi ovat ystäviäsi ja kuin toisia sisaruksiasi

3 minuuttia
He ovat kuin sisaruksiasi, mutta myös ystäviä, joiden kanssa leikit ja jaat elämää rikastuttavia kokemuksia. Sen takia serkusten välinen suhde on joskus niin erityinen.
Serkkusi ovat ystäviäsi ja kuin toisia sisaruksiasi
Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2019

Serkkusi edustavat ainutlaatuista perhesidettä; nämä läheiset sukulaisesi tai “toiset sisaruksesi” rikastuttavat lapsuuttasi ja teinivuosiasi. Serkkujesi kanssa muodostama läheinen suhde muistuttaa psykologisilta ja sosiaalisilta puoliltaan sitä sidettä, joka sinulla on vanhempiesi ja sisarustesi kanssa.

Serkut ovat niitä ainutlaatuisia ystäviä, joiden kanssa sinulla on ehkä sama sukunimi, mutta joiden kanssa olet seikkaillut lukemattomia seikkailuja, luonut tuhansia muistoja ja auttanut toinen toistaan aikuistumaan.

Kehotammekin sinua tutkiskelemaan hieman tarkemmin tätä arvokasta suhdetta, jota tulisi vaalia myös nykypäivänä, sekä kannustamaan myös lapsiasi vahvistamaan kyseisiä perhesiteitä.

Serkkusi, ainutlaatuiset toiset sisaruksesi

Antropologit ovat kertoneet meille mielenkiintoisista kulttuurien eroavaisuuksista. Kaikki kulttuurit eivät pidä perhettä samanlaisessa arvossa päivittäisessä elämässä. Joissain maissa perheen välinen kommunikaatio rajoittuu puheluihin ja kokoontumisiin noin kerran kuussa.

Toisissa kulttuureissa taas ei ole epänormaalia olla jopa joka päivä yhteydessä, ja monta sukupolvea voi jopa elää saman katon alla johtuen vanhuksien huolehtimisesta, taloudellisesta välttämättömyydestä tai vain pelkästä vastavuoroisuuden halusta.

Some figure

Monet ihmiset varttuvat perheensä ympäröimänä niin, että serkut asuvat vain kivenheiton päässä ja isovanhemmat ovat lähellä ja valmiina hakemaan heidät esimerkiksi koulusta silloin, kun vanhemmilla on kiire.

Kasvaminen tällaisessa päivittäisessä kontaktissa sukulaisten kanssa, joka on täynnä kiintymyksen ja arvostuksen osoituksia, on syvään juurtunut arvo joissain kulttuureissa. Näistä voivat hyötyä kaikki – olivatpa ne sitten pieniä tai suuria tekoja.

Some figure

Katsotaanpa, miten serkut voivat vaikuttaa lapsuuteesi ja millainen tehtävä heillä on elämässäsi, kun olette jo aikuisia.

Tapa sosialisoida ydinperheen ulkopuolella

Kun lapsi syntyy maailmaan, koostuu heidän ensimmäinen vuorovaikutuksen piirinsä vanhemmista ja sisaruksista. Jo kauan ennen kuin alat rakentaa ystävyyssuhteita samanikäistesi kanssa, on sinulla sosiaalisia kontakteja serkkujesi kanssa. Nämä kontaktit voivat olla hyvinkin suotuisia.

  • Serkusten välisen suhteen laatu voi määräytyä hyvin pitkälle sisarusten positiivisten suhteiden kautta. Jos henkilöllä ei ole läheiset välit sisarustensa kanssa, on epätodennäköistä, että sellaisia suhteita rakentuu myöskään ydinperheen ulkopuolella.
  • Itse asiassa, ei ole poikkeuksellista olla tuntematta omia serkkujaan. On voinut nimittäin käydä niin, että serkusten vanhemmat ovat lakanneet pitämästä yhteyttä jossain elämänsä vaiheessa.
  • Jos yhteydenpito on kuitenkin positiivista ja sitä tapahtuu usein, lapsi oppii arvostamaan erityistä ystävyyssuhdetta ja tämä asia jättää pysyvän ja tunteikkaan muistijäljen.

Serkkusi ovat niitä toisia sisaruksiasi, joiden kanssa voit oppia lisää isovanhemmistanne, nauttia loma- tai viikonloppuseikkailuista, eksyä, löytää, kinastella, nauraa, sekä luoda kognitiivista varastoanne, joka auttaa teitä molempia kasvamaan ja kypsymään.

Some figure

Serkkusi ovat elinikäisiä ystäviäsi

Me kaikki tiedämme, ettemme välttämättä tule toimeen joka ikisen serkkumme kanssa.

  • Tulet paremmin toimeen sellaisten ihmisten kanssa, joiden arvot sopivat omiisi, ja joiden persoonallisuuden piirteet tukevat sinua ja tuovat sinulle iloa, kun sitä eniten kaipaat. Nämä serkut ovat sellaisia, jotka ovat kulkeneet mukanasi lapsuudesta asti ja joiden kanssa yhdessä astutte aikuisuuteen.
  • On mahdollista, että jotkut ihmiset luovat paremman suhteen serkkujensa kuin omien siskojensa tai veljiensä kanssa.
  • Perhevelvoitteiden ei pitäisi pakottaa sinua tuntemaan jotakin, jota et tunne. Sinun tulisi aina seurata sydämesi ja omatuntosi ääntä ja samalla arvostaa muita.
  • Serkku voi olla enemmän kuin ystävä – hän voi olla sielunkumppani, henkilö, johon tiedät voivasi luottaa aina elämäsi loppuun saakka.

Vaali lastesi ja heidän serkkujensa välistä hyvää suhdetta

Jos sinulla on yhä lämpimät välit sisarustesi ja kumppanisi perheen kanssa, älä epäröi ehdottaa tapaamisia, joista aikuiset nauttivat ja jotka mahdollistavat perheen nuorempien jäsenten ajanvieton yhdessä.

  • Älä unohda että lapset, erityisesti ensimmäisen kuuden elinvuoden aikana, ovat ainutlaatuisessa tilanteessa, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisella hetkellä on heidän elämälleen suuri merkitys.
  • Jos rohkaiset pelaamista, seikkailua, iltapäivän välipaloja, naurua, käytännön piloja ja laulamista serkusten kesken, et ainoastaan mahdollista onnellisia hetkiä, vaan jätät heidän mieliinsä lähtemättömiä muistoja, jotka auttavat heitä kasvamaan iloisena ja rakastetuksi tulemisen tunteen täyttäminä.

Anna omien lastesi muodostaa samanlainen positiivinen suhde serkkujensa kanssa kuin sinullakin oli omiesi kanssa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.