Logo image
Logo image

Mikä on subduraalihematooma?

2 minuuttia
Subduraalinen hematooma jää yleensä huomaamatta, koska se kehittyy aivojen pinnan ja sen ulkokuoren välissä. Tässä artikkelissa kerromme siitä lisää.
Mikä on subduraalihematooma?
Viimeisin päivitys: 16 tammikuuta, 2023

Subduraalihematooma eli kovakalvonalainen verenpurkauma on ongelma, jota epäillään etenkin iäkkäillä henkilöillä, joiden yleistila on selittämättömästi heikentynyt. Taustalla on usein lievä päänalueen vamma. Käytännössä tällä tarkoitetaan veren kerääntymistä aivojen pinnan ja sen ulkokuoren, joka tunnetaan nimellä kovakalvo, väliin. Se voi aiheuttaa erilaisia komplikaatioita, jotka hoitamattomina voivat johtaa kuolemaan.

Subduraalihematooman havaitsemiseksi tarvitaan CT- tai MRI-skannaus. Tietyt oireet voivat kuitenkin kieliä sen olemassaolosta:

  • Epäselvä puhe ja kyvyttömyys lausua sanoja oikein.
  • Tasapaino- ja kävelyvaikeudet.
  • Päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu.
  • Erilaiset kohtaukset tai tajunnan menetys.
  • Raajojen heikkous tai puutuminen.

Jos jokin näistä oireista ilmenee, on parasta mennä lääkäriin tai ensiapuun mahdollisimman pian. Subduraalihematooma on lääketieteellinen hätätilanne, joka tulee hoitaa mahdollisimman pian.

Subduraalihematooman syyt

Olemme jo maininneet oireita, jotka varoittavat subduraalihematooman esiintymisestä. Kiinnitämme nyt kuitenkin huomiomme mahdollisiin syihin, jotka voivat johtaa sen syntymiseen.

Vakava päävamma

Yksi yleisimmistä syistä on vakava päävamma. Liikenneonnettomuus, fyysinen pahoinpitely tai päähän tulleet osumat putoamisen tai työtapaturman seurauksena saattavat aiheuttaa paljon enemmän vahinkoa kuin uskomme.

Näiden olosuhteiden aiheuttamat subduraalihematoomat voivat parantua itsestään.

Ongelmallisia ovat ne tapaukset, joissa oireet ilmaantuvat vasta viikkoja myöhemmin. Vanhemmilla ihmisillä, jotka kaatuvat usein, on suurempi riski kärsiä tästä ongelmasta. Toistuvat kaatumiset voivat johtaa toistuviin päävammoihin, joilla voi olla vakavia seurauksia.

Antikoagulantit

Jotkut antikoagulantit eli verenohennuslääkkeet, kuten hepariini tai varfariini, voivat edistää subduraalihematooman kehittymistä. Nämä lääkkeet on tarkoitettu estämään hyytymien muodostumista.

Jos joku ottaa näitä lääkkeitä ja kaatuu, hematooman riski kasvaa. Syynä on se, että tämän laukaiseman iskun ja laskimonrepeämän jälkeen verenvuoto ei tyrehdy yhtä nopeasti kuin normaalisti. Siksi se kerääntyy subduraalitilaan ja kasvaa nopeasti.

Lue myös: Intrakraniaalinen hematooma

Ikääntyminen

Ikääntyneet ihmiset eivät ole vaarassa kärsiä subduraalihematoomasta vain kaatumisten vuoksi. On olemassa toinen syy, miksi he ovat alttiimpia.

Ikääntyminen saa aivot kutistumaan, mikä saa ne vetämään kovakalvoa itseensä. Tämä saa verisuonet venymään, mikä tekee niistä hauraampia ja alttiimpia repeytymiselle.

Some figure

Sairaudet

Tietyt sairaudet, kuten syöpä tai maksasairaus, voivat heikentää verisuonia. Tämä tekee niistä paljon haavoittuvampia kärsimään subduraalihematoomasta onnettomuuden yhteydessä.

Jos olemme saaneet päähän kohdistuneen vamman tai iskun ja meillä on pahoinvointia, päänsärkyä, tajunnan häiriöitä tai tasapaino-ongelmia, on suositeltavaa käydä lääkärissä. Tällä tavalla suljet pois mahdollisen subduraalihematooman.

Subduraalihematooma lapsilla

Jos lapsella havaitaan subduraalihematooma ja vanhempien käytös aiheuttaa epäilyjä, tutkitaan tapaukseen liittyvän pahoinpitelyn mahdollisuutta.

Toistuvat iskut lapsen kalloon voivat lopulta aiheuttaa tämäntyyppisen hematooman. Siksi lääkärit tutkivat ja analysoivat aina tilanteen mahdollisen pahoinpitelyepäilyn poissulkemiseksi.

Kun pahoinpitelyn mahdollisuus on suljettu pois, he yrittävät selvittää, onko lapsi kiusaamisen uhri tai onko hän ollut äskettäin tappelussa. Putoaminen tai isku jollain instrumentilla voi myös aiheuttaa subduraalihematooman.

Meidän on myös pidettävä mielessä, että lapset kaatuilevat ja lyövät itseään melko usein leikkiessään. Siksi, kun olemme sulkeneet pois kaikki yllä olevat vaihtoehdot, voimme varmistaa, että hematooma on seurausta olosuhteista, jotka eivät liity minkäänlaiseen pahoinpitelyyn.

Lue myös: Mitä kiertäjäkalvosimen repeämästä tulee tietää

Muista, että jos subduraalihematoomaa epäillään, apua tulee pyytää mahdollisimman pian. Jos emme tee tätä, paine aivoissa kasvaa siinä määrin, että se voi johtaa koomaan. Vakavimmissa tapauksissa tämä tila voi johtaa jopa kuolemaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Papa L, Goldberg SA. Head trauma. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 34.
  • Ducruet, A. F., Grobelny, B. T., Zacharia, B. E., Hickman, Z. L., DeRosa, P. L., Anderson, K., … Connolly, E. S. (2012). The surgical management of chronic subdural hematoma. Neurosurgical Review. https://doi.org/10.1007/s10143-011-0349-y
  • Stippler M. Craniocerebral trauma. In: Daroff RB, Jankovic J, Mazziotta JC, Pomeroy SL, eds. Bradley’s Neurology in Clinical Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 62

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.