Logo image
Logo image

Mitä kiertäjäkalvosimen repeämästä tulee tietää

2 minuuttia
Kiertäjäkalvosimen repeämä aiheuttaa kipua ja rajoittaa olkapään liikkuvuutta. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, mikä se on ja miksi se syntyy.
Mitä kiertäjäkalvosimen repeämästä tulee tietää
Viimeisin päivitys: 07 heinäkuuta, 2020

Kiertäjäkalvosimen repeämä on yleinen olkapäävamma keski-ikäisillä. Se onkin näin ollen yksi johtavista olkapääkivun syistä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä kiertäjäkalvosimen repeämästä tulee tietää.

Kiertäjäkalvosin on ryhmä lihaksia ja jänteitä, jotka ovat kiinnittyneenä olkaluuhun. Niiden tehtävänä on pitää olkanivel vakaana ja huolehtia sen liikkeistä.

Valitettavasti olkapää on surkastumiseen taipuvainen kehonosa, ja tämä johtaa usein alueen epämukavuuteen. Itse asiassa mikä tahansa vamma tällä alueella on hyvin lamaannuttava ja kivulias.

Mikä on kiertäjäkalvosimen repeämä?

Kiertäjäkalvosimen repeämä vaikuttaa arviolta neljään 100 000 ihmisestä vuosittain.

Huomaa, että sen esiintyvyys nousee iän myötä; itse asiassa useimmat siitä kärsivät ihmiset ovat 50–60-vuotiaita. Yleensä tämä johtuu siitä, että kyseisen nivelen vammat liittyvät läheisesti ikääntymiseen ja kehon rappeutumiseen. Iskut harvemmin aiheuttavat kiertäjäkalvosimen repeämää, toisin kuin muita nivelvammoja.

Useimmiten kiertäjäkalvosimen repeämä syntyy sellaisille ihmisille, jotka tekevät jatkuvia hartialiikkeitä työssään tai vapaa-ajallaan. Niitä esiintyy esimerkiksi urheilijoilla, puusepillä ja maalareilla.

Mikä on kiertäjäkalvosin?

Some figure

Kuten jo mainittiin, kiertäjäkalvosin on joukko lihaksia ja jänteitä. Ne kaikki ympäröivät niveltä ja pitävät humeruksen (olkaluun) paikallaan. Ne mahdollistavat myös käsien liikuttamisen normaalisti, kuten käsivarren kiertoliikkeen ja kohottamisen. Nämä lihakset ovat pieniä, mutta ne tekevät liikkeistä tarkkoja ja koordinoituja. Niitä ovat:

 • Supraspinatus, ylempi lapalihas
 • Subkapsularis, lavanaluslihas
 • Infraspinatus, alempi lapalihas
 • Pieni liereälihas

Näistä kaikista supraspinatus-jänne on kaikkein alttein vammoille. Se vastaa käsivarren sivusuuntaisesta nostosta, joten tämän alueen vamma tekee tällaisesta liikkeestä kivuliaan ja vaikean toteuttaa.

Mitä kiertäjäkalvosimen repeämästä tulee tietää

Mikä aiheuttaa kiertäjäkalvosimen repeämän?

Yleensä kiertäjäkalvosimen repeämä syntyy jänteen kuluessa toistuvan käytön seurauksena, esimerkiksi nostettaessa painavia esineitä ja pidettäessä käsivartta koholla pitkiä aikoja.

Se voi kuitenkin syntyä myös äkillisen vamman seurauksena. Tämä on harvinaisempaa, mutta joskus kaatuminen tai äkkiliike voi johtaa repeämään. Yleisimmät kiertäjäkalvosimen repeämään liittyvät tekijät ovat kuitenkin:

 • Ikä. Kuten jo mainitsimme, tämä vamma piinaa pääosin 50–60-vuotiaita ihmisiä.
 • Tietyt työt, kuten puusepän- tai rakennustyö. Näissä töissä tehdään jatkuvasti samoina toistuvia liikkeitä.
 • Urheilun harrastaminen, kuten tennis tai pesäpallo.
 • Vaivaa on esiintynyt henkilöllä tai hänen suvussaan aiemminkin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Oikaise eteenpäin kääntyneet olkapäät

Kiertäjäkalvosimen repeämän oireet

Some figure

Oireet riippuvat vamman vakavuudesta. Pääasiallinen oire on kuitenkin olkapään kipu ja tämän nivelen kaikkien liikkeiden rajoittuminen.

Joillakin ihmisillä esiintyy ongelmia pääosin yöaikaan; heidän on lähes mahdotonta nukkua sen kyljen puolella, jolla vamma sijaitsee. Myös siistiytymistoimenpiteet kuten hiusten harjaaminen, pukeutuminen ja vaikka peseytyminen ovat huomattavasti vaikeampia.

Kiertäjäkalvosimen repeämä voi johtaa vakaviin komplikaatioihin mikäli sitä ei hoideta ajoissa, sillä liian passiivisena pysyvä raaja surkastuu vielä enemmän. Tämä vaikeuttaa hoitoa jossain määrin. Jos tämä nivel ei pysy riittävästi liikkeessä, se voi johtaa olkapään krooniseen heikkouteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Lievitä olkapääkipua näiden luontaishoitojen avulla

Mitä kiertäjäkalvosimen repeämästä tulee tietää: diagnoosi

Aluksi lääkäri tekee fyysisen tarkastuksen kiertäjäkalvosimen repeämän diagnosoimiseksi tutkimalla olkapään liikkuvuutta, vahvuutta ja mahdollista nivelkipua.

Lääkäri hyödyntää usein myös täydentäviä kokeita kuten ultraääni- tai magneettikuvausta, sillä ultraäänikuvauksella jänteitä ja lihaksia on mahdollista tutkia ihmisen liikkuessa. Tämän lisäksi se on edullinen ja ei-invasiivinen menetelmä.

Lopuksi

Kuten alussa mainittiin, kiertäjäkalvosimen repeämä on yleinen keski-ikäisten ihmisten vamma. Se on hyvin invalidisoiva vamma, joten lääkäriin tulisi hakeutua mahdollisimman nopeasti näiden oireiden ilmetessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Giangarra, C. E., & Manske, R. C. (n.d.). Clinical orthopaedic rehabilitation : a team approach.
 • Máximo, J., & Acevedo, G. (n.d.). El manguito de los rotadores (Vol. 10). Retrieved from www.medigraphic.org.mx
 • Desgarres del manguito de los rotadores (Rotator Cuff Tears) – OrthoInfo – AAOS. (n.d.). Retrieved September 3, 2019, from https://orthoinfo.aaos.org/es/diseases–conditions/desgarres-del-manguito-de-los-rotadores-rotator-cuff-tears/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.