Logo image
Logo image

Oikaise eteenpäin kääntyneet olkapäät

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, kuinka eteenpäin kääntyneet olkapäät korjataan. Tämä tila voi johtua psykologisista ongelmista, kuten huonosta itsetunnosta tai masennuksesta.
Oikaise eteenpäin kääntyneet olkapäät
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Eteenpäin kääntyneet olkapäät liittyvät ryhtiongelmiin, jotka vaikuttavat moniin ihmisiin. Huono ryhti ei kuitenkaan vaikuta pelkästään yläselkään ja hartioihin. Eteenpäin kääntyneet olkapäät voivat johtaa ongelmiin muilla kehon alueilla ja toisinaan ongelma yhdistetään jopa tunteisiin sekä itsetuntoon.

Tiedätkö mitä eteenpäin kääntyneet olkapäät tarkoittavat ja kuinka ne oikaistaan?

Jatka lukemista, sillä kerromme sinulle kuinka se tehdään, mitä tekijöitä siihen liittyy ja millaisia harjoituksia voit tehdä sen hoitamiseksi.

Mitä eteenpäin kääntyneet olkapäät tarkoittavat?

Eteenpäin kääntyneet olkapäät tarkoittavat sitä, että olkapäiden on taipumus nojautua eteenpäin työntäen päätä alaspäin. Tästä ongelmasta kärsivien ihmisten ryhti on sellainen, että he vaikuttavat katsovan maata kohti koko ajan.

Tämä asento ei vaikuta ainoastaan hartioihin; se oikeastaan työntää selkää progressiivisesti eteenpäin. Ilmestyy siis kyttyrä. Se vaikuttaa myös rintalihakseen ja kaulaan.

Vaikka se saattaakin vaikuttaa erikoiselta, ei selän ja olkapäiden pitäminen suorana liity vain fyysiseen terveyteen, vaan on myös heijastusta itsetunnosta.

Monet rinnoistaan häpeissään olevat naiset omaksuvat yleensä tämän asennon yrittäessään piilottaa ne. Useimmiten he tekevät niin tiedostamattaan. Tämä on kuitenkin vain yksi esimerkki mahdollisesta psykologisesta aiheuttajasta. On myös monia muita ongelmia, jotka voivat johtaa kyttyräselkäisyyteen, kuten masennus.

Valitettavasti tällainen kyttyräselkäisyys on muuttumassa yleisemmäksi. Tämä johtuu tietokoneiden ja elektronisten laitteiden liiallisesta käytöstä. Jatkuva puhelimeen ja tietokoneeseen kohdistuva huomio saa meidät omaksumaan tämän asennon.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 harjoitusta kehon jännityksen laukaisemiseksi

Eteenpäin kääntyneiden olkapäiden aiheuttamat vaikutukset

Some figure

Tämä ongelma voi johtua selkärangan tai kaulan alueen ongelmista. Joissakin tapauksissa kyseessä on kuitenkin henkisistä ongelmista tai alhaisesta itsetunnosta johtuva ongelma.

Eteenpäin kääntyneen asennon ylläpitäminen pitkän aikaa johtaa selkäkipuun, sekä alaselässä että hartioiden alueella. Se on myös rumannäköistä, sillä se saa ihmisen näyttämään lyhyemmältä ja vatsa näyttää jopa suuremmalta kuin mitä se on. Kun ihminen seisoo suorassa, vaikuttaa hän paljon itsevarmemmalta ja viehättävämmältä.

Eteenpäin kääntyneiden olkapäiden asento vähentää notkeutta. Itse asiassa se muuttaa nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa. Se voi myös johtaa hengitys- ja ruoansulatusongelmiin.

Sinun täytyy siis yrittää korjata tämä huono ryhti sekä levätessä että liikkuessa. On tärkeää, että yrität kävellä selkä suorassa ja pää pystyssä. Sinun tulisi myös olla tietoinen omasta ryhdistäsi ja korjata se työskennellessä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Lievitä olkapääkipua näiden luontaishoitojen avulla

Eteenpäin kääntyneiden olkapäiden oikaisemisvinkit

Some figure

Venytysharjoitukset ovat ihanteellisia eteenpäin kääntyneiden olkapäiden oikaisemiseen. Ne myös parantavat yleisesti ottaen kehon ryhtiä.

On monia venytysharjoituksia, jotka voivat auttaa sinua oikaisemaan asteittain eteenpäin kääntyneet olkapäät. Niitä ovat muun muassa:

  • Olkapäiden taivutus taaksepäin. Tämän harjoituksen tavoitteena on tuoda hartiat taaksepäin ja pitää niitä oikeassa asennossa. Sen tehdäksesi työnnä hartioita taaksepäin 30 sekunnin ajan. Toista viisi kertaa, tee harjoitus useita kertoja päivässä.
  • Lapaluun kiertoliike. Tämä liike venyttää lapaluita tuomalla rintakehän esiin ja viemällä hartiat taaksepäin. Se on samankaltainen kuin aikaisempi harjoitus, paitsi että lapaluut täytyy tuoda niin lähelle kuin mahdollista, kun hartiat vedetään taaksepäin. Pysy asennossa 30-40 sekunnin ajan ja toista viisi kertaa. Tämä tuo myös helpotusta selkään.
  • Rintalihasten venytys. Rintakehän venytykseen on olemassa useita eri tapoja. Yksi niistä on seistä oven edessä ja muodostaa käsivarsista T-kirjain. Taivuta sitten kyynärpäät ja kohota käsivarret ottaaksesi “tukea” ovenkarmeista. Sinun pitäisi tuntea lihasvenytys heti kun otat askeleen eteenpäin oviaukkoon. Pysy asennossa 30 sekunnin ajan ja toista viisi kertaa.
  • Selkävenytykset. Yksi tapa tämän tekemiseksi on maata selällään ja tuoda toinen polvi rintaan. Pysy tässä asennossa muutaman sekunnin ajan ja tee sitten samoin toisen jalan kanssa. Toinen tapa on maata selällä ja venyttää toista käsivartta ylöspäin ja vastakkaista jalkaa alaspäin samaan aikaan. Molemmat harjoitukset tuovat suurta helpotusta selkään.

Yhteenveto

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, voivat eteenpäin kääntyneet olkapäät johtua alhaisesta itsetunnosta. Tästä syystä ongelma on melko tyypillinen ujoilla tai itsetietoisilla ihmisillä ja jopa kroonisesta masennuksesta kärsivillä. Tällaisissa tapauksissa ei riitä, että vain seistään selkä suorana, vaan ongelman aiheuttaja täytyy myös selvittää ja hoitaa. Terapiassa käyminen on hyvä ajatus.

Jos sinulla on eteenpäin kääntyneet olkapäät, tulee sinun käydä lääkärissä, joka voi neuvoa ja auttaa sinua. On tärkeää, että olet tietoinen siitä, kuinka kyseinen ongelma voi johtaa muihin fyysisiin ongelmiin. Muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa ryhtiä – ja terveyttä yleisesti ottaen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abdul-Latif AA. Dropped shoulder syndrome: a cause of lower cervical radiculopathy. J Clin Neurol. 2011;7(2):85–89. doi:10.3988/jcn.2011.7.2.85
  • van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA, Bouter LM. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis. 1995;54(12):959–964. doi:10.1136/ard.54.12.959
  • Linaker CH, Walker-Bone K. Shoulder disorders and occupation. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(3):405–423. doi:10.1016/j.berh.2015.04.001
  • Straker LM, O’Sullivan PB, Smith A, Perry M. Computer use and habitual spinal posture in Australian adolescents. Public Health Rep. 2007;122(5):634–643. doi:10.1177/003335490712200511
  • Kim D, Cho M, Park Y, Yang Y. Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. J Phys Ther Sci. 2015;27(6):1791–1794. doi:10.1589/jpts.27.1791

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.