Logo image
Logo image

Mikä on rinnan rekonstruktio ja milloin se on suositeltavaa?

4 minuuttia
Syöpäpotilaat valitsevat yhä useammin rinnan rekonstruktion. Tässä artikkelissa katsomme hoidonaiheita ja käytettävissä olevia menetelmiä, joilla toimenpide voidaan toteuttaa.
Mikä on rinnan rekonstruktio ja milloin se on suositeltavaa?
Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2021

Rinnan rekonstruktio on toimenpide, jossa rintojen ulkonäkö palautetaan suhteellisen normaaliksi. Se voidaan tehdä eri tavoin riippuen naisesta ja terveysongelmasta.

Sitä tarvitaan yleensä syövän vuoksi tehdyn mastektomian jälkeen. Mastektomia on operaatio, jossa toinen tai molemmat rinnat poistetaan syövän hoitamiseksi tai ehkäisemiseksi.

Rintasyöpä on valitettavasti yksi naisten yleisimpiä syöpiä. Rinnoilla on lisäksi suuri merkitys henkilön itsetunnolle ja itsevarmuudelle. Kerromme tässä artikkelissa kaiken tarvittavan rinnan rekonstruktiosta.

Miksi ihmiset menevät rinnan rekonstruktioon?

Rinnan rekonstruktio, kuten johdannossa kerrottiin, on tyypillisimmin mastektomian jälkeen tehtävä toimenpide. Spanish Society of Aesthetic and Reconstructive Plastic Surgery -yhdistyksen mukaan rinnan rekonstruktio parantaa mastektomian läpikäyneen naisen minäkuvaa ja psyykkistä tasapainoa. Se helpottaa myös suhtautumista itse sairauteen ja vähentää sen vaikutusta päivittäisessä elämässä.

Rinnan rekonstruktion tavoitteena on palauttaa rinnan luontainen ulkonäkö. Ideana on täyttää aukko tai korjata rakenteellinen epämuodostuma mastektomian jälkeen. Tarkoituksena on myös saada molemmista rinnoista mahdollisimman samannäköiset. Useimmiten nänni ja nännipiha rakennetaan uudelleen lopputuloksen parantamiseksi.

Ihmiset usein luulevat, että rinnan rekonstruktio voidaan tehdä vain implanteilla. Lääketieteen kehittymisen ansiosta sen suorittamiseksi on kuitenkin yhä enemmän menetelmiä. Tietoisuus ongelman merkityksestä on lisääntynyt.

Monissa maissa, kuten Espanjassa, rinnan rekonstruktio on osa rintasyövän hoitoa. Strategia laaditaan yleensä heti diagnoosin jälkeen. Syöpälääkärit ja plastiikkakirurgit tekevät yhteistyötä löytääkseen parhaan ratkaisun ja saadakseen mahdollisimman esteettisen ja turvallisen lopputuloksen.

Milloin rinnan rekonstruktio voidaan tehdä?

Rinnan rekonstruktio voidaan tehdä lähes kaikille mastektomian läpikäyneille naisille. Tämä riippuu kuitenkin potilaan terveydentilasta ja ennen kaikkea syövän tilasta.

Joissakin tapauksissa se voidaan tehdä itse rinnanpoistoleikkauksen aikana. Tätä kutsutaan välittömäksi rekonstruktioksi. Se on edullisempaa ja vaatii vähemmän toimenpiteitä. Lisäksi sen psykologinen vaikutus potilaaseen on pienempi.

Näin ei kuitenkaan aina ole. Kuten Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin artikkelissa kerrotaan, tulee huomioon ottaa mahdollinen sädehoidon tarve. Ongelma on siinä, että sädehoito aiheuttaa komplikaatioita leikkaushaavassa, vaikeuttaen esimerkiksi sen paranemista. Joissakin tapauksissa tätä ei kuitenkaan pidetä vasta-aiheena.

Myös syövän tyyppi on ratkaiseva tekijä. Jos rintasyöpä on tulehduksellista muotoa, mastektomian aikana joudutaan usein poistamaan paljon ihoa. Näin ollen samanaikainen rekonstruktio voi olla hankalaa.

Some figure
Rintasyöpä on yleinen sairaus, jonka seuraukset ovat niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin.

Lääkärin neuvojen merkitys

Lääkärin neuvot ovat oleellisen tärkeitä rinnan rekonstruktiossa. Kuten aiemmissa osioissa nähtiin, eri asiantuntijat sopivat yleensä yhdessä valittavasta strategiasta.

Potilaan on ymmärrettävä  ja punnittava omat hoitovaihtoehtonsa. Monet eri tekijät, muun muassa ikä, rintojen koko ja muoto, vaikuttavat rekonstruktiossa käytettävän menetelmän valintaan. Kaikki tulee arvioida tietenkin yksilökohtaisesti.

Nainen saattaa haluta mieluummin itse valita rinnan rekonstruktion ajankohdan. Jotkut naiset eivät halua siihen välittömästi.

On toisaalta myös tärkeää huomioida, että rinnan rekonstruktio on plastiikkakirurgeille tuttu toimenpide, minkä vuoksi heidän mielipiteensä on usein objektiivinen ja kertoo hyvin siitä, mitä lopputulokselta voi odottaa.

Rinnan rekonstruktio: eri vaihtoehdot

Rinnan rekonstruktio voidaan tehdä käyttäen eri menetelmiä. Kuten aiemmin kerrottiin, jokaiselle potilaalle yritetään löytää kaikkein sopivin menetelmä tapauskohtaisesti. Seuraavissa osioissa kerromme pääasiallisista vaihtoehdoista.

1. Rinnan rekonstruktio implanteilla

Yksi yleisimmin käytetyistä vaihtoehdoista ovat rintaimplantit. Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan implanteilla rinta saadaan muotoiltua uudestaan antaen sille volyymiä. Implanttien sisällä on yleensä suolaliuosta tai silikonigeeliä.

Usein implantit asetetaan jo itse mastektomian aikana. Joskus tarvitaan kuitenkin useita peräkkäisiä toimenpiteitä. Joissakin tapauksissa ensimmäisessä leikkauksessa asetetaan levitin, väline, joka venyttää rinnan ihoa. Se auttaa tekemään tilaa proteesille, joka asetetaan toisella kerralla. Tämä väline luo asteittain lisää tilaa.

Kun haluttu laajuus on saavutettu, asetetaan implantit. Tavallisesti tätä seuraa leikkaus, jossa nänni ja nännipiha rakennetaan uudelleen, mistä kerromme myöhemmin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kapesitabiini rintasyövän hoidossa

2. Rinnan rekonstruktio kehon omilla kudoksilla

Rinnan rekonstruktio voidaan toteuttaa myös käyttäen potilaan muiden kehonosien kudoksia eli siirteitä. Breast Cancer -lehden artikkelin mukaan kudosta otetaan esimerkiksi reisistä, vatsasta tai pakaroista, ja rinnat muotoillaan sen avulla uudelleen.

Koska kyseessä on muualta otettu rasvakudos, sitä voidaan paksuntaa tai ohentaa naisen painonvaihtelun mukaan. Tärkein hyöty on se, että tulos on yleensä luonnollisempi kuin implanteilla.

Ongelmana on kuitenkin suurempi arpeutuminen: arpia jää itse rinnan lisäksi paikkaan, josta kudos otettiin. Lisäksi tarvitaan yleensä useita toimenpiteitä.

Tätä menetelmää ei suositella verenkierto-ongelmista kärsiville naisille, tupakoijille, diabeetikoille eikä naisille, joilla on jonkinlainen sidekudosongelma.

3. Nännin ja nännipihan rekonstruktio jälkeenpäin

Nänni ja nännipiha ovat rinnan kaikkein näkyvin osa. Rinnan rekonstruktio edellyttää tyypillisesti toimenpidettä näiden kudosten korjaamiseksi, jotta rinnoista saadaan keskenään enemmän samankaltaiset. Rinnat yritetään saada vastaamaan toisiaan sijaintinsa, muotonsa ja kokonsa puolesta.

Yleensä nännipiha tatuoidaan. Nänni puolestaan voidaan ottaa toisen kehonosan ihosta. Jos toinen nänni on suuri ja ennallaan, siitä voidaan ottaa pieni pala ja siirtää rekonstruoituun rintaan.

Uusi nänni voidaan luoda myös saman rinnan ihosta. Yleensä tämä toimenpide tehdään noin 3–4 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Some figure
Rintasyövän hoito on pitkäkestoista ja käsittää erilaisia vaiheita, joita jokaisen tulee kunnioittaa.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Rintasyövän seulontakokeet

Rinnan rekonstruktion rajoitukset ja komplikaatiot

On tärkeää pitää mielessä, että rinnan rekonstruktiolla ei aina saavuteta haluttua lopputulosta. Se on menetelmä, joka voi olla hankala. Kaikki riippuu lähtötilanteesta ja siitä, millainen rinta oli aiemmin.

Lisäksi rinnan rekonstruktioon voi kaikkien leikkausten tavoin liittyä komplikaatioita, joita ovat esimerkiksi infektiot, mustelmat ja viivästynyt paraneminen. Joissakin tapauksissa ongelmana on serooma, implantin repeäminen tai jopa implantin ulostyöntyminen.

Rinnan rekonstruktio vaatii toipumisaikaa

Rinnan rekonstruktio on hyvin hyödyllinen leikkaus, jolla rinnoista voidaan saada luonnolliset, symmetriset ja kauniit. Näin mastektomian läpikäyneen naisen itsetunto ja itseluottamus paranevat.

Se on kaikesta huolimatta toimenpide, joka voi olla hankalakin. Se vaatii kaikkien leikkausten tavoin toipumisaikaa ja paljon huomioitavaa. Tästä syystä on aina tärkeää kuunnella lääkäriä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Autologous or “Flap” Reconstruction. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/reconstruction/types/autologous
  • Reconstrucción mamaria con implantes – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/breast-reconstruction-implants/about/pac-20384934
  • Reconstrucción del seno después de una mastectomía – Instituto Nacional del Cáncer. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.cancer.gov/espanol/tipos/seno/hoja-informativa-reconstruccion
  • CÁNCER DE MAMA Y RECONSTRUCCIÓN | SECPRE. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://secpre.org/cancer-de-mama-y-reconstruccion
  • Masià, Jaume, and Elena Rodríguez Bauzà. “Reconstrucción mamaria y calidad de vida.” Psicooncología 14 (2017): 295.
  • Flórez, Genny Liliana Meléndez. “Reconstrucción mamaria.” Revista Médicas UIS 31.3 (2018): 73-75.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.