Syövän hormonaalinen hoito

Henkilö, jolla on diagnosoitu syöpä ja jolla on positiivisia hormonireseptoreita, on mahdollisuus valita hormonaalinen hoito. Kuinka hormonihoidot toimivat? Mitkä ovat sen sivuvaikutukset? Lisää tietoa löydät tästä artikkelista!
Syövän hormonaalinen hoito
Jael Garrido Dominguez

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Jael Garrido Dominguez.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Syöpä kattaa suuren ryhmän monimutkaisia ​​sairauksia. Kaikilla syöpätyypeillä on omat ominaisuutensa, evoluutionsa ja hoitomuotonsa. Syövän tyypistä riippuen syöpäsolut reagoivat eri tavoin kehon tuottamiin hormonaalisiin ärsykkeisiin. Nämä hormonit stimuloivat syövän kasvua ja siten myös syövän etenemistä. Tästä syystä syöpäsolujen stimulaatio tulee estää erilaisilla hoitomuodoilla, ja yksi vaihtoehto on hormonihoito. Tässä artikkelissa tutustummekin erityisesti siihen, millainen on syövän hormonaalinen hoito.

Millainen on syövän hormonaalinen hoito?

Tämä on yksi syövän systeemisistä hoitomuodoista. Systeemiset hoidomuodot ovat niitä, jossa vaikuttava aine kulkeutuu elimistöön verenkierron kautta. Näin vaikuttava aine saavuttaa kaikki kehon solut, eikä vain syöpäsolut.

Yksi hormonihoidon ominaisuuksista on se, että se hidastaa tai estää tiettyjen hormonien toimintaa hidastamalla tai pysäyttämällä pahanlaatuisten solujen kasvua sekä jakautumista.

Syövän hormonaalinen hoito on mahdollinen joissakin syöpätapauksissa.

Hormonaalisen hoidon soveltaminen

Syöpäpotilaat käyvät läpi monia testejä, jotta voidaan selvittää minkä tyyppinen syöpä heillä on. Henkilö, jolla on diagnosoitu mikä tahansa syöpä, ja jolla on positiivisia hormonireseptoreita, on hyvä ehdokas hormonihoitoon. Yleisimpiä syöpätyyppejä, joilla on positiivisia hormonireseptoreita, ovat rinta- ja eturauhassyöpä.

Hormonihoito ja rintasyöpä

Kun puhumme erityisesti hormonireseptoripositiivisesta rintasyövästä, puhumme syöpätyypistä, joka reagoi estrogeeniksi kutsutun hormonin stimulointiin.

Estrogeeni -hormoni reseptoripositiivinen rintasyöpä kattaa 80 % maailman rintasyöpätapauksista.

Estrogeeni on naishormoni, jota naisen munasarjat, lisämunuaiset ja rasvakudos tuottavat normaaliolosuhteisssa. Tämä hormoni on vastuussa naisen toissijaisten fyysisten ominaisuuksien kehittymisestä sekä kuukautisten alkamisesta.

Rintasyövän hormonihoito pyrkii vähentämään kasvaimen kokoa, vähentämään syövän uusiutumisen riskiä  ja auttamaan pitkälle edenneen rintasyövän kasvun hillitsemisessä.

Rintasyövän hormonihoidossa käytetyt lääkkeet toimivat seuraavien mekanismien kautta:

 • Ensinnäkin estrogeenin määrän vähentäminen kehossa.
 • Toiseksi estämällä estrogeenin vaikutusta soluihin.

Tämä hoito tunnetaan myös antiestrogeenihoitona, koska rintasyövän hormonihoidon tarkoitus on vaikuttaa estrogeeniin.

Hormonaalinen hoito ja eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä reagoi muiden hormonien – androgeenien – stimulointiin. Lisäksi näillä hormoneilla, kuten naisten estrogeenillä, on tärkeä rooli miehen toissijaisten seksuaalisten ominaisuuksien kehittymisessä.

Toisin kuin rintasyöpä, hormonipintareseptorien määrittäminen ei ole tarpeen eturauhassyövän hoidossa. Useimmilla eturauhasen kasvaimilla on androgeenihormonireseptorit.

Eturauhassyövän hormonihoito pyrkii vähentämään testosteronin tuotantoa. Tämä tapahtuu joko kemiallisella tai kirurgisella kastraatiolla tai estämällä kasvainsolujen androgeenireseptorit.

Hormonaalisen hoidon sivuvaikutukset

Henkilöt jotka käyvät läpi hormonihoitoja voivat kokea joitain haittavaikutuksia. Nämä hormonit liittyvät usein tietyn hormonin vähenemiseen tai puuttumiseen.

Esimerkiksi rintasyöpää sairastavat naiset, jotka saavat hormonihoitoa, voivat kärsiä seuraavanlaisista haittavaikutuksista:

 • Kuumat aallot
 • Yöhikoilu
 • Emättimen kuivuus
 • Seksuaalinen haluttomuus
 • Mielialan vaihtelut
 • Osteoporoosi

Vastaavasti miehet saattavat kokea:

 • Vähentynyt seksuaalinen halukkuus
 • Seksuaalinen impotenssi
 • Osteoporoosi
 • Lihasmassan lasku ja fyysisen voiman puute
 • Kohonnut veren kolesteroli
 • Diabetes
 • Painonnousu
 • Mielialan muutokset
 • Väsymys
 • Gynekomastia (rintojen kasvu)

Yhteenveto

Lopuksi on tärkeää muistaa, että hormonihoito on terapeuttinen hoitomuoto, jota käytetään usein rinta- ja eturauhassyövän hoidossa. Tämä johtuu siitä, että ne ovat syöpätyyppejä, joille on ominaista positiiviset hormonireseptorit. Lääkärin tai onkologin on arvioitava tämän hoitomuodon hyödyt ja haitat.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan

Immuunijärjestelmä suojaa kehoa vierailta tekijöiltä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.