Logo image
Logo image

Kapesitabiini rintasyövän hoidossa

2 minuuttia
Kapesitabiinin saapuminen markkinoille oli edistysaskel metastaattisen rintasyövän ja suolistosyövän hoidossa. Tässä artikkelissa katsotaan sen käytön aiheita ja vaikutustapaa.
Kapesitabiini rintasyövän hoidossa
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kapesitabiini on nimellä Xeloda myytävä solunsalpaaja, jota käytetään usein rintasyövän hoidossa. Tämä antineoplastinen tai sytotoksinen syöpälääke luokitellaan alkyloivien aineiden lääkeryhmään. Sitä käytetään pääasiassa metastasoituneen rinta- ja suolistosyövän hoidossa.

Rinta- ja suolistosyöpä ovat yhä nykyäänkin parantumattomia sairauksia, vaikkakin niitä pystytään hallitsemaan. Eloonjäämisen mediaani on rintasyövässä 18–24 kuukautta ja suolistosyövässä 12–18 kuukautta. Hoidoilla pyritään parantamaan potilaiden elämänlaatua ja pitkittämään elossaoloaikaa.

Kapesitabiinin saapuminen markkinoille oli edistysaskel tällaisen syövän hoidossa seuraavista syistä:

  • Se mahdollistaa miellyttävämmän kemoterapiahoidon, koska sitä otetaan suun kautta eikä suonensisäisesti kuten perinteisessä kemoterapiassa. Tämä parantaa potilaiden hoitomyöntyvyyttä välttäen komplikaatiot sekä siihen liittyvät taloudelliset kustannukset.
  • Se saa kasvaimessa aikaan selektiivisen aktivaation, joka voi mahdollistaa paikallisen hoidon, minkä seurauksena kasvaimen vastainen vaikutus tehostuu ja systeeminen toksisuus vähenee.

Sitä on kokeiltu monoterapiassa ja yhdessä muiden solunsalpaajien kanssa etäpesäkkeitä lähettäneessä rinta- ja suolistosyövässä. Kummastakin hoitomuodosta on saatu hyviä tuloksia sekä tehokkuuden että sietokyvyn suhteen.

Yleiskatsaus rintasyövästä

Some figure

Rintasyöpä on naisten yleisin pahanlaatuinen kasvain ja toisiksi suurin syöpäkuolleisuuden syy naisilla Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Vaikka sen esiintyvyys on nousussa, kuolleisuusluvut ovat laskeneet vuodesta 1990 lähtien. Tämä johtuu luultavasti varhaisesta diagnoosista mammografian ansiosta ja lisääntyneestä suonensisäisen adjuvanttihoidon käytöstä.

Tällaisista seulontaohjelmista huolimatta 5–8 % rinnan kasvaimista on lähettänyt etäpesäkkeitä diagnoosihetkellä. Metastasoitunut rintasyöpä on sairaus, jolla hyvin vaihtelevat kliiniset ilmenemismuodot ja joka on tällä hetkellä yksi suurimmista haasteista kliinisten käytäntöjen tutkimuksessa onkologiassa.

Yleiskatsaus suolistosyövästä

Suolistosyöpäkin on hyvin yleinen kasvain kehittyneissä maissa. Se on kolmanneksi yleisin kuolleisuuden syy kummallakin sukupuolella. Adjuvanttikemoterapian kehittäminen, joka on kemoterapiaa kasvaimen leikkauksen jälkeen, on jonkin verran parantanut potilaiden eloonjäämistä.

Tutkimusten mukaan noin 30 prosentille diagnosoiduista potilaista kehittyy metastaattinen syöpä. Etäpesäkkeitä ilmenee eniten maksassa.

Lue myös: Maailman syöpäpäivä: viimeisimmät edistysaskeleet

Kuinka kapesitabiini vaikuttaa elimistössä?

Some figure

Kapesitabiinilla on sellainen rakenne, että se pystyy imeytymään suolistosta nopeasti annostelun jälkeen. Tämä vähentää huomattavasti ruoansulatuskanavan toksisten vaikutusten riskiä. Kapesitabiini muuntuu elimistössä toiseksi yhdisteeksi –fluoridiinimonofosfaatiksi – jolla on sytotoksinen vaikutus, toisin sanoen se aiheuttaa solukuolemaa.

Imeydyttyään kapesitabiinin pitäisi vaikuttaa kaikkein aggressiivisimpiin syöpäsoluihin. Näin ollen sillä on suurin vaikutus potilaisiin, joilla on heikomman ennusteen kasvaimia.

Kapesitabiinin merkittävimmät haittavaikutukset

Yleisimmät kapesitabiinin haittavaikutukset monoterapiassa tai yhdistelmähoidoissa muiden kemoterapialääkkeiden kanssa ovat:

  • Ruoansulatuskanavan ongelmat: ripuli, pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja stomatiitti eli suutulehdus.
  • Väsymys.
  • Käsi-jalkaoireyhtymä eli palmoplantaarinen erytrodysestesia: tämä on kyseisen lääkkeen kaikkein yleisin haittavaikutus. Se ilmenee kämmenien ja/tai jalkapohjien punoituksena, turvotuksena ja kipuna. Toisinaan ilmaantuu rakkoja, joskus myös muille kehon alueille, kuten polviin tai kyynärpäihin.

Käy lukemassa myös: Karsinofobia, syövän pelko

Kapesitabiini: yhteenveto

Kapesitabiinin kehittäminen on ollut edistysaskel sekä metastasoituneen rintasyövän että suolistosyövän hoidossa. Sitä voidaan ottaa suun kautta, mikä on potilaiden kannalta kätevämpää, ja sen haittavaikutukset eivät ole yhtä vakavia.

Vaikka useiden syöpien hoidossa on otettu valtavia harppauksia, tutkimuksia näiden sairauksien mahdollisista hoidoista on edelleen jatkettava. Globaalina tavoitteena on vähentää näihin sairauksiin liittyvää kuolleisuutta mahdollisimman paljon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Calzas Rodríguez, J., De La Nogal Fernández, B., Arrieta Garmendia, J. M., Lastra Aras, E., García Castaño, A., Barrio Gil-Fournier, A., & García Gíron, C. (2003). Capecitabina: Un quimioterápico oral en la lucha contra el cáncer de mama y colorrectal metastásico. Farmacia Hospitalaria.
  • FIGUEIREDO JUNIOR, A. G. de, & FORONES, N. M. (2014). STUDY ON ADHERENCE TO CAPECITABINE AMONG PATIENTS WITH COLORECTAL CANCER AND METASTATIC BREAST CANCER. Arquivos de Gastroenterologia. https://doi.org/10.1590/s0004-28032014000300004
  • Chang, P. (2009). Onicopatía por capecitabina. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.