Karsinofobia, syövän pelko

On normaalia pelätä syöpää ainakin jossain määrin, kunhan pelko ei mene liiallisuuksiin tai johda pakkomielteeseen. Jos pelkäät syöpää ylettömästi ja tämä pelko rajoittaa elämääsi, kannattaa kenties puhua psykologin kanssa.
Karsinofobia, syövän pelko

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Syövän pelko ei ole lainkaan tavatonta. Loppujen lopuksi syöpä on vakava sairaus, joka voi olla arvaamaton ja kohtalokaskin. Yleensä sen selättäminen vaatii voimakkaita hoitoja, jotka voivat kestää kuukausikaupalla. Lähes kaikki pelkäävät sairauksia ja kuolemaa ainakin jossain määrin.

Pelosta tulee kuitenkin ongelma siinä vaiheessa, kun se alkaa olla irrationaalista ja pakkomielteistä. Tällöin voidaan sanoa, että kyseessä on fobia. Fobia johtaa yleensä tarpeettomien varotoimenpiteiden toteuttamiseen, jotka saattavat olla jopa haitallisia.

Liiallinen syöpään sairastumisen pelko johtaa myös tarpeettomaan psyykkiseen kärsimykseen. Saatat alkaa nähdä minkä tahansa oireen mahdollisena merkkinä syövästä, ja mikä tahansa olosuhde voi näyttää uhalta. Tämä vahingoittaa varmasti sekä fyysistä että psyykkistä terveyttäsi.

Syyttävät sormet.

Karsinofobia eli liiallinen syövän pelko

Karsinofobia on liiallinen ja irrationaalinen syövän pelko. Sana ”irrationaalinen” ei tarkoita sitä, että se on hullua tai ettei pelkoon ole mitään syytä, vaan pohjimmiltaan se tarkoittaa, että pelko on liioiteltua tai se ei perustu tosiasioihin.

Kun pelko on liiallista ja siitä tulee fobia, se vaikuttaa ihmisen jokapäiväiseen elämään. Jos ihminen esimerkiksi pelkää melanoomaa yli kaiken, hän ei mene ulos päivällä vaan ainoastaan pimeään aikaan. Jos joku taas pelkää kuollakseen sokerin aiheuttamaa syöpää, hän ei syö mitään, missä on vähänkään sokeria.

Karsinofobia saa olon jatkuvasti ahdistuneeksi, koska siitä kärsivä näkee riskejä sielläkin, missä niitä ei ole. Se on pitkälti hyvin samankaltainen kuin hypokondria. Ihmiset, jotka kärsivät hypokondriasta, ajattelevat että mikä tahansa oire viittaa johonkin vakavaan sairauteen, vaikka sille ei olisi mitään perusteita.

Välttämisen polku

Yksi niistä keinoista, joita karsinofobiasta kärsivät ihmiset noudattavat, on välttäminen. He siis yksinkertaisesti välttelevät kaikkea, mikä heidän mielestään saattaa aiheuttaa syöpää. Toisin sanoen, se on pakenemista.

Yleisesti ottaen on olemassa kahden tyyppistä välttämistä:

  1. Ensimmäisessä välttelytyypissä ihmisestä tulee äärimmäisen ennaltaehkäisevä. Hän on erityisen varovainen ruokavalionsa suhteen, kännykän käytön suhteen jne. Hän saattaa jopa ajatella, että syöpäpotilaat voivat tartuttaa syövän häneen.
  2. Toisen välttelytyypin kohdalla ihminen välttelee menemästä lääkärin vastaanotolle hinnalla millä hyvänsä. Hän saattaa olla varma siitä että hänellä on syöpä, ja hän pelkää lääkärin vahvistavan tuon itse tehdyn diagnoosin. Hän elää mieluummin epäilyksen ja ahdistuksen vallassa kuin saa vahvistuksen epäilyksilleen.

Pakkomielteenomainen syövän pelko

Toinen yleinen ilmiö karsinofobiaa sairastavilla ihmisillä on pakkomielteenomainen pelko. Voidaan jopa sanoa, että tämä on välttämisen vastakohta tai toinen ääripää. Sen sijaan, että ihminen muuttaisi puheenaihetta tai yrittäisi kovasti olla ajattelematta syöpää, hänelle kehittyy siitä pakkomielle ja hän yrittää oppia syövästä kaiken mahdollisen.

Aina kun hänen kehoonsa sattuu tai hänestä tuntuu epämukavalta, hän kääntyy epätoivoisena lääkärin puoleen. Tämä johtuu siitä, että hän pelkää minkä tahansa oireen olevan merkki syövästä. Jos lääkäri ei diagnosoi syöpää, karsinofobiasta kärsivä ihminen voi jopa olla vakuuttunut siitä, että lääkäri on väärässä tai että häneltä puuttuu ammattitaitoa. Sitten hän käy toisen lääkärin vastaanotolla, ja seuraavan ja taas seuraavan, etsien epätoivoisesti pelkäämäänsä diagnoosia.

Karsinofobiasta kärsivä ihminen pelkää jatkuvasti, ja lääkäriin meneminen tekee pelosta ennemminkin pahemman kuin paremman.

Myytit ja faktat syövästä

Meidän kaikkien on syytä muistaa, että syntymähetkestämme lähtien me alamme kuolla. Ennemmin tai myöhemmin me kaikki kuolemme, syystä tai toisesta, emmekä me pääse sitä pakoon. Joidenkin ihmisten on vaikeampi käsitellä aihetta kuin toisten, mutta se helpottuu, jos hyväksymme että se on yksinkertaisesti tosiasia.

Syövät ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti. Monien mielestä tämä saattaa johtua siitä, että lääkärit voivat nykyään diagnosoida syövän aikaisemmin ja seulontoja järjestetään yhä enemmän ja enemmän. Onkin luultavasti totta, että sairauden diagnosointi on tehostunut, mikä ei välttämättä tarkoitakaan sitä, että itse sairaus olisi lisääntynyt.

Sekä syöpää että muita sairauksia voidaan jossain määrin yrittää ehkäistä, mutta niitä on mahdotonta ehkäistä täysin. Useimmissa tapauksissa aiheuttajia ja syitä on monia erilaisia, emmekä voi hallita niitä kaikkia. Terveellinen elämäntapa, sekä fyysinen että psyykkinen, auttaa ehkäisemään monia sairauksia.

Jos epäilet kärsiväsi karsinofobiasta, ota yhteyttä psykologiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • del Pino, M. M. (2014). Algunas reflexiones sobre el tabú a la palabra cáncer. Archivo Médico Camagüey, 10(5).
  • García, R. F. (2000). Aplicación de la terapia de aceptación y compromiso en un ejemplo de evitación experiencial. Psicothema, 12(3), 445-450.
  • Reich, M., Gaudron, C., & Penel, N. (2009). When cancerophobia and denial lead to death. Palliative & Supportive Care, 7(2), 253-255.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.