Varoitus: tupakointi voi vaikuttaa silmiin

Kaikki eivät tiedä, että tupakointi voi vaikuttaa silmiin. Tupakoitsijoiden tulisi käydä säännöllisesti silmälääkärillä silmien terveyden tarkistamiseksi.
Varoitus: tupakointi voi vaikuttaa silmiin

Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2021

Tupakointi voi vaikuttaa silmiin sekä kaikkien muidenkin kehonosien terveyteen. Silmien tapauksessa tupakoinnin aiheuttama vahinko vaihtelee erilaisista sidekalvotulehduksista täydelliseen sokeuteen. Tässä on yksi syy lisää luopua tupakasta, josta on tullut maailman vältettävin kuolinsyy numero yksi.

Tupakan haitalliset vaikutukset hengityselimiin sekä sydän- ja verisuonijärjestelmään tunnetaan hyvin. Monet ihmiset eivät kuitenkaan tiedä, että tupakointi voi aiheuttaa silmiin pysyviä vaurioita. Arvioiden mukaan vain joka viides tupakoitsija on tietoinen tästä riskistä.

Uskotaan, että tupakoitsijat menettävät näkökykynsä kaksi kertaa todennäköisemmin kuin tupakoimattomat. Tämä ongelma johtuu pääasiassa tupakansavusta. Tupakka sisältää myrkyllisiä aineita, jotka aluksi aiheuttavat ärsytystä, mutta myöhemmin vaurioittaa silmämunaa pysyvästi. Tupakointi voi vaikuttaa jopa passiivisten tupakoitsijoiden silmiin.

Miten tupakointi voi vaikuttaa silmiin?

Tupakointi voi vaikuttaa silmiin ja kaikkiin muihinkin kehonalueisiin.

Tupakointi voi vaikuttaa silmiin monin eri tavoin ja vaihtelevassa määrin. Tämä riippuu monista tekijöistä, kuten päivittäin kulutetun tupakan määrästä, siitä, kuinka kauan tapa on jatkunut, genetiikasta, yleisestä terveydentilasta jne.

Savukkeiden, sikarien ja piippujen aiheuttamia yleisiä sairauksia ovat seuraavat:

 • Kuivien silmien oireyhtymä. Tämä ilmenee kutinaa ja karheutta, kun silmäluomi liikkuu silmän yli. Se johtuu luonnon kyyneleiden epätasapainosta. Silmä muuttuu punaiseksi ja näkö hämärtyy; pitkällä aikavälillä se voi johtaa sarveiskalvon arpeutumiseen.
 • Kaihi. Kaihi on silmän linssin sameus, joka sumentaa näköä. Tämä ongelma voidaan korjata vain leikkauksella.
 • Diabeettinen retinopatia. Diabeetikoilla tupakointi voi vahingoittaa verkkokalvon verisuonia. Tämä aiheuttaa näön hämärtymistä ja epätarkkuutta, joka voi lopulta johtaa sokeuteen.
 • Silmänpohjan rappeuma. Tupakoitsijat kehittävät tämän sairauden kolme kertaa todennäköisemmin kuin tupakoimattomat. Se heikentää keskusnäköä ja kykyä nähdä hienoja yksityiskohtia. Se on hoidettavissa, mutta ei parannuskeinoa.
 • Optinen neuropatia. Tämä on äkillinen näön menetys, joka johtuu silmän verenkierron tukkeutumisesta. Se voi johtaa pysyvään sokeuteen.
 • Uveiitti. Tämä sairaus vaikuttaa iiriksen ja silmän vartaloon, ja sille on ominaista silmien punoitus, näköongelmat ja kipu.

Tilan oireet

Tupakoitsijat eivät aina huomaa silmäsairautta, osittain siksi että jotkut näistä sairauksista eivät aiheuta oireita sairauden alkuvaiheessa. Siksi onkin parasta käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksessa.

Sinun tulisi käydä tarkistuttamassa silmiesi terveys, mikäli huomaat seuraavia oireita:

 • Sumea näkö
 • Epäselvä kohta näkökentän keskellä
 • Tarvitset enemmän valoa lukemiseen
 • Näet aaltoja suorina viivoina
 • Ongelmia kasvojen tunnistamisessa
 • Kutina ja tavanomainen punoitus silmissä
 • Vaikeus tunnistaa yksityiskohtia kuvista

Tupakointi raskauden aikana

Tupakointi raskauden aikana aiheuttaa suuren riskin vauvan terveydelle. Monien tunnettujen vaarojen lisäksi tupakointi voi vaikuttaa myös lapsen silmiin monin tavoin.

Tupakointi lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tämä puolestaan ​​voi johtaa vakavaan silmäongelmaan, jota kutsutaan ”ennenaikaiseksi retinopatiaksi”, joka aiheuttaa joissakin tapauksissa täydellisen sokeuden.

Myös äidit, jotka tupakoivat raskauden aikana, saavat viisi kertaa todennäköisemmin lapsia, jotka kärsivät bakteeriperäisestä aivokalvontulehduksesta lapsuudessa. Tämä sairaus johtaa usein vakaviin näköongelmiin ja silmätulehduksiin.

On huomattava, että nämä riskit eivät koske vain tupakoivia naisia vaan myös naisia jotka altistuvat tupakansavulle raskauden aikana. Raskaana olevan naisen ei tulisi tupakoida tai altistaa itseään tupakansavulle.

Jos tupakointi voi vaikuttaa silmiin, mitä voimme tehdä?

Paras vaihtoehto on tupakoinnin lopettaminen. Niin vaikealta kuin se saattaakin tuntua, tuhannet ihmiset maailmassa onnistuvat tekemään sen päivittäin. Paras tapa tehdä se, on mennä lääkäriin ja pyytää apua haitallisesta tavasta eroon pääsemisessä. On lääkkeitä ja erilaisia apuvälineitä, kuten meditaatiota, jotka edistävät merkittävästi tämän tavoitteen saavuttamista.

Tupakoinnin lopettamisen aikana sinun on käytävä säännöllisesti silmälääkärillä. Tämä auttaa estämään ja havaitsemaan kaikkia mahdollisia silmäsairauksia, joita tupakointi on voinut aiheuttaa. On myös hyvä harjoitella ja ylläpitää ruokavaliota, joka sisältää runsaasti vihreitä lehtivihanneksia ja kalaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Damián, J., Pastor-Barriuso, R., Armadá, F., & Arias, L. (2006). Epidemiología de la degeneración macular asociada con la edad. Situación en España.
 • Buompadre, M. C. (2013). Neuropatía óptica aguda: diagnósticos diferenciales. Revista de neurología, 57(1), 139-147.
 • Ruiz, A. M., Gómez, I. R., Rubio, C., Revert, C., & Hardisson, A. (2004). Efectos tóxicos del tabaco. Revista de toxicología, 21(2-3), 64-71.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.