Mikä on laiska ketoruokavalio?

Tässä artikkelissa kerromme, mikä on "laiska ketoruokavalio". Se on vaihtoehtoinen ruokavalio, jossa on erittäin alhainen hiilihydraattien saanti ja joka voi auttaa parantamaan terveyttä tietyissä tilanteissa. Jatka lukemista oppiaksesi lisää aiheesta.
Mikä on laiska ketoruokavalio?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Laiska ketoruokavalio on erittäin rajoittava ketogeeninen ruokavalio, jonka tavoitteena on vähentää hiilihydraattien saantia mahdollisimman paljon tiettyjen etujen saavuttamiseksi. Tämä ruokavalio ei kuitenkaan sovi kaikille. Siihen sitoutuminen ei aina ole hyvä, ja tämä voi edellyttää keskipitkän aikavälin seurantaa, mikä lisää rebound-vaikutusta eli vanhoihin tapoihin palaamista.

Samalla tulee huomioida, että vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät välttämättä sovi joillekin ihmisille, etenkään urheilijoille. Näissä tapauksissa hiilihydraatit ovat tärkein energia-alusta korkean intensiteetin liikunnalle.

Tässä versiossa kaloreita ei lasketa. Ainoa asia, jolla on merkitystä, on valvoa 20 gramman hiilihydraattien rajaa.

Mihin laiska ketoruokavalio perustuu?

Toisin kuin muut, joustavammat ketogeenisen ruokavalion protokollat, laiska ketoruokavalio sallii enintään 20 grammaa hiilihydraatteja päivässä. Tällä tavoin se varmistaa jatkuvan ketoositilan, jossa maksa tuottaa glukoosia muista alkuaineista, kuten aminohapoista ja rasvahapoista.

Tällä voi olla myönteisiä vaikutuksia joidenkin patologioiden, kuten 2-tyypin diabeteksen, hoidossa. Tämän todistaa Journal of Medical Internet Research -lehdessä julkaistu tutkimus.

Itse asiassa tämäntyyppisestä ruokavaliosta tuli suosittu keskushermostoon liittyvien sairauksien hallinnan parantamiseksi, kuten lääkeresistentin epilepsian tapauksessa. On paljon todisteita siitä, että tämä lähestymistapa vähentää merkittävästi kohtausten voimakkuutta ja tiheyttä. Se voi olla toivottava vaihtoehto tästä sairaudesta kärsiville potilaille.

Tämäntyyppistä ruokavaliota käytetään myös kehon koostumuksen parantamiseen. Tällä on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa.

Jos potilaalla on metabolinen patologia, tämä voi toimia, mutta muiden hyvien tapojen ohella. Mutta ihmisille, jotka ovat vain ylipainoisia, on olemassa vähemmän rajoittavia vaihtoehtoja, jotka auttavat saavuttamaan kestävämpiä tuloksia ajan myötä.

Meidän on myös etsittävä potilaan mukavuutta.

 Laiska ketoruokavalio on hyvin rajoittava.
Painonpudotusruokavalion on oltava hyvin siedetty, jotta saavutetaan pitkäaikainen sitoutuminen siihen.

Laiskan ketoruokavalion riskit

Laiskan ketoruokavalion riskit ovat rajalliset. Se on turvallinen lähestymistapa terveyteen, vaikka se voi tuottaa tiettyjä lyhytaikaisia ​​sivuvaikutuksia.

Suurin osa niistä on maha-suolikanavan aiheuttamia, kuten ummetus, ja ne johtuvat tämän ruokavalion mukana tulevasta kuidun puutteesta. Loppujen lopuksi tämä aine on välttämätön boluksen määrän lisäämiseksi ja kuljetuksen helpottamiseksi ruoansulatuskanavassa.

Saatat myös kokea niin sanottua ketogeenistä flunssaa muutaman ensimmäisen päivän aikana. Tämä kuvataan Frontiers in Nutrition -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Se aiheuttaa väsymystä, joissain tapauksissa päänsärkyäkin. Vaikka se laantuu päivien kuluessa, joillekin ihmisille se voi aiheuttaa liiallista epämukavuutta. Lähestymistavan asteittainen käyttöönotto vähentäisi tämän ongelman voimakkuutta.

Mutta ehkä suurin riski liittyy liikuntaan. Fyysinen aktiivisuus ketoositilassa heikentää suorituskykyä.

Ja kun puhutaan voimatyöstä, lihasvammojen riski voi nousta. Tästä syystä intensiivistä urheilua ei suositella, kun noudatat tätä ruokavaliota.

Jos tavoitteena on parantaa kehon koostumusta, on laiska ketoruokavalio hyvä vaihtoehto, vaikkakin kevyen aerobisen harjoituksen kanssa. Runsas proteiinin saanti auttaa tehokkaasti säilyttämään kudoksen ja välttämään kataboliaa. Ketoositilanne puolestaan ​​stimuloi rasvojen mobilisaatiota ja hapettumista.

Ketogeenisen ruokavalion tulisi olla ravitsemusasiantuntijoiden määräämä, jotta he voivat ohjata ihmisiä matkan varrella. Varsinkin sen suhteen, miten heidän tulisi liikkua.

Äärimmäinen ja vaikeasti seurattava versio

Kuten aikaisemmin mainitsimme, laiska ketoruokavalio on ketogeenisen ruokavalion äärimmäinen versio. Useimmat ihmiset kokevat sen vaikeaksi, koska se merkitsee ruokavalion rajoittamista.

Se voi muuttua yksitoikkoiseksi ja aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia. Näin ollen ihmiset eivät yleensä sitoudu tähän ruokavalioon kovinkaan pitkäksi aikaa.

Muista lopuksi, että jos tavoitteenasi on parantaa yleistä terveyttä, ruokavalion optimointi ei riitä. On tarpeen ottaa käyttöön muitakin terveellisiä tapoja.

Tärkeää on esimerkiksi edistää liikunnan harrastamista säännöllisesti, erityisesti voimaharjoittelua korostaen. Tällä tavalla suoliston tulehdus pidetään hallinnassa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ketogeeninen dieetti: mitä siitä ja sen riskeistä pitäisi tietää
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ketogeeninen dieetti: mitä siitä ja sen riskeistä pitäisi tietää

Ketogeeninen dieetti on vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka polttaa tehokkaasti rasvaa. Sen noudattamiseen liittyy kuitenkin joitakin haittapuol...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Saslow, L. R., Mason, A. E., Kim, S., Goldman, V., Ploutz-Snyder, R., Bayandorian, H., Daubenmier, J., Hecht, F. M., & Moskowitz, J. T. (2017). An Online Intervention Comparing a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet and Lifestyle Recommendations Versus a Plate Method Diet in Overweight Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Journal of medical Internet research19(2), e36. https://doi.org/10.2196/jmir.5806
  • Ułamek-Kozioł, M., Czuczwar, S. J., Januszewski, S., & Pluta, R. (2019). Ketogenic Diet and Epilepsy. Nutrients11(10), 2510. https://doi.org/10.3390/nu11102510
  • Bostock, E., Kirkby, K. C., Taylor, B. V., & Hawrelak, J. A. (2020). Consumer Reports of “Keto Flu” Associated With the Ketogenic Diet. Frontiers in nutrition7, 20. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00020

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.