Logo image
Logo image

Rasvat elintarvikkeissa

3 minuuttia
Tyydyttymättömien rasvojen kulutus liittyy positiivisesti pienempään tulehdus- ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Transrasvat sitä vastoin liittyvät liikalihavuuteen.
Rasvat elintarvikkeissa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vielä muutama vuosi sitten jotkut asiantuntijat sanoivat, että rasvat elintarvikkeissa ovat haitallisia terveydelle kaiken kaikkiaan. Myöhemmin pääteltiin, että kaikki lipidit eivät ole samanlaisia ​​ja että niiden kulutuksen seuraukset voivat olla erilaisia.

Siksi nykyään puhutaan elimistölle hyvistä ja huonoista rasvoista, joista jälkimmäiset ovat transrasvoja. Mitä me tiedämme niistä? Alla kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää elimistön hyvistä ja huonoista rasvoista.

Tyydyttymättömien rasvojen syöminen on hyväksi terveydelle

Tyydyttymättömillä rasvoilla voidaan vaikuttaa positiivisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskin ja systeemisten tulehdusten vähentämiseen. Niistä erottuvat erityisesti Omega-3 -rasvahapot. Nämä voivat auttaa parantamaan lipidiprofiilia Lipids in Health and Disease -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan.

Lisäksi ne voivat auttaa vähentämään tulehduksellisten suolistosairauksien oireita. Ne liittyvät jopa suojaan neurodegeneratiivisten patologioiden kehittymistä vastaan, vaikka vaikutusmekanismit eivät ole vielä täysin selviä.

  • Tyydyttymättömiä rasvoja löytyy rasvaisesta kalasta, raaoista kasviöljyistä, öljyisistä hedelmistä ja pähkinöistä.
  • Niitä tulee kuluttaa säännöllisesti estämään jalostettujen elintarvikkeiden sisältämien Omega-6 -rasvahappojen tulehduksellisia vaikutuksia.
  • Saantisuhteen tulisi olla 1:1, vaikka nykyisessä ruokavaliomallissa tätä ei yleensä saavuteta.
Some figure
Tyydyttymättömien rasvojen, kuten Omega-3 -rasvahappojen, nauttiminen liittyy hyvään sydän- ja verisuoniterveyteen.

Lue myös: Herkullinen rasvaton, munaton, vegaaninen porkkanakakku

Tyydyttyneiden rasvojen suhteen on epäilyksiä

Perinteisesti tutkijat ovat yhdistäneet tyydyttyneiden rasvojen saannin lisääntyneeseen liikalihavuuden ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Nykyään kuitenkin epäillään tämän suhteen vahvuutta.

Itse asiassa lääkärit ovat havainneet, että tietyillä tyydyttyneillä rasvoilla on sydäntä suojaavia ominaisuuksia, kuten keskipitkäketjuiset triglyseridit. Nämä esimerkiksi kookosöljyssä olevat rasvat edistävät sydän- ja verisuonijärjestelmän kunnollista toimintaa vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan.

Lisäksi tutkijat ovat yhdistäneet tyydyttyneiden rasvojen saannin ihmisen aineenvaihdunnan tehokkuuden kasvamiseen. Joka tapauksessa vakiintunutta suhdetta ei ole vielä vahvistettu tieteellisten tutkimusten avulla.

Tiedemiehet tietävät varmasti, että rasvankulutuksella ei aina ole yhteyttä ylipainoon. Itse asiassa vähähiilihydraattiset ruokavaliot ovat olleet hieman tehokkaampia painonpudotuksessa lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä kuin ne, jotka rajoittavat rasvan saantia.

Transrasvat, todelliset viholliset

Transrasvoja muodostuu, kun kasviöljyt altistuvat korkeille lämpötiloille. Hapetusprosessit luovat näitä tuotteita, ja niillä on kielteisiä vaikutuksia elimistöön.

Tämän tyyppisiä lipidejä sisältävien elintarvikkeiden nauttiminen heikentää terveyttä, lisää systeemisen tulehduksen tasoa ja huonontaa organismin lipidiprofiilia.

Lisäksi tämäntyyppinen rasva voi olla suoraan yhteydessä LDL-lipoproteiinin hapettumisnopeuteen, joka on läheisesti yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin.

Toisaalta asiantuntijat yhdistävät tämän tyyppiset rasvahapot myös lisääntyneeseen liikalihavuuteen, koska siihen liittyy prosessoitujen elintarvikkeiden kuluttaminen. Teollisuustuotteissa on korkea kaloritiheys muiden terveydelle haitallisten lisäaineiden lisäksi. Tästä syystä lääkärit suosittelevat ihmisiä asettamaan tuoreiden elintarvikkeiden kulutuksen etusijalle prosessoitujen elintarvikkeiden sijaan.

Some figure
Transrasvat liittyvät tulehdusongelmiin ja ylipainoon. Siksi on suositeltavaa rajoittaa niiden kulutusta niin paljon kuin mahdollista.

Lue myös: Mitä ovat terveydelle haitalliset transrasvat?

Rasvat elintarvikkeissa: tietoinen kulutus parantaa terveyttä

Edellä olevan mukaan meidän tulee syödä rasvoja parantaaksemme kehon terveydentilaa. Siksi lääkärit neuvovat ihmisiä kuluttamaan tyydyttymättömiä lipidejä säännöllisesti.

Tätä varten on olemassa erilaisia ​​​​ruokavaliostrategioita, kuten raakojen kasviöljyjen käyttäminen mausteena, rasvaisen kalan syöminen kahdesti viikossa, sekä kourallinen pähkinöitä välipalaksi.

Toisaalta tyydyttyneiden rasvojen optimaalisesta saannista on edelleen epäilyksiä. Tiedämme joidenkin positiiviset ominaisuudet, mutta on edelleen asiantuntijoita, jotka eivät suosittele eläinperäisiä tuotteita.

Tässä suhteessa järkevin suositus on syödä lihaa kohtuudella ja priorisoida kalaa laadukkaan proteiinin lähteenä.

On kuitenkin todistettu, että transrasvojen saannin rajoittaminen tai poistaminen ruokavaliosta on terveyden kannalta myönteinen teko. Siksi meidän on rajoitettava jalostettujen, paistettujen ja paahdettujen elintarvikkeiden käyttöä. Nämä ovat myös kaloripitoisia ruokia, jotka edistävät liikalihavuuden kehittymistä ja kaikkia tähän tilaan liittyviä komplikaatioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Backes J., Anzalone D., Hilleman D., Catini J., The clinical relevance of omega 3 fatty acids in the management of hypertriglyceridemia. Lipids Health Dis, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.