Logo image
Logo image

Mikä on BDSM ja miten sitä harjoitetaan?

4 minuuttia
BDSM on seksuaalinen käytäntö, joka voi lisätä parin intohimoa ja tuoda useita etuja. Karkotamme täällä joitakin myyttejä ja kerromme, mistä on kyse.
Mikä on BDSM ja miten sitä harjoitetaan?
Kirjoittanut Elena Sanz
Viimeisin päivitys: 18 toukokuuta, 2023

Viime vuosina on ilmestynyt useita romaaneja ja elokuvia, jotka ovat tuoneet etualalle aiemmin vähän tunnetun ja leimatun seksuaalisen käytännön: BDSM:n. Sinulla on luultavasti jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä se on, ja olet ehkä jo harjoittanutkin sitä ehkä tietämättäsi.

Oletko koskaan käyttänyt käsirautoja, sidontavälineitä tai raippaa seksuaalisissa kohtaamisissa? Oletko pelannut roolipelejä, jotka perustuvat valtahierarkiaan opettajana/oppilaana tai pomona/työntekijänä? Sitten olet jo astunut BDSM:n maailmaan.

Se on hauska tapa tuoda intohimoa makuuhuoneeseen, koska vaihtoehdot ovat niin erilaisia. Tässä artikkelissa kerromme siitä lisää ja annamme vinkkejä sen harjoittamiseen.

Mikä on BDSM?

BDSM tarkoittaa orjuutta/kuria, dominointia/alistumista ja sadismia/masokismia. Yksinkertaisesti määriteltynä se on joukko seksuaalisia käytäntöjä, jotka perustuvat alistamisen ja alistumisen dynamiikkaan. Näin ollen kumpikin parin jäsen ottaa yhden näistä rooleista.

Olennainen näkökohta on, että se on täysin yksimielinen ja turvallinen kohtaaminen. Molempien osapuolten on oltava samaa mieltä rajoista, sillä näin hyvinvointi taataan kaikkina aikoina.

Termi BDSM syntyi vuonna 1969 antropologi Paul Gebhardin työn tuloksena. Nämä käytännöt olivat kuitenkin jo olemassa muinaisissa sivilisaatioissa ja monissa eri kulttuureissa, joten se ei ole uusi asia.

Tärkeää on, että jokainen henkilö ja jokainen pari voi tulkita ja käyttää termiä eri tavalla.

Ymmärtääksemme paremmin, mitä se on, selitämme mistä tämä lyhenne muodostuu.

Some figure
BDSM:n on oltava yksimielinen ja turvallinen kohtaaminen. Pariskunnan on pystyttävä kommunikoimaan hyvin, jotta he osaavat asettaa rajat.

Bondage – orjuus

Yleensä termi bondage kääntyy suomeksi sitomiseksi, ja sillä viitataan köysien, narujen tai muiden sidontaelementtien käyttöön. Aiemmin termi kuitenkin viittasi herrojen ja orjien, feodaaliherrojen ja vasallien välisiin alisteisiin suhteisiin.

Tässä mielessä siis termi voi viitata kumpaankin käyttöön, sekä sidontaelementteihin että suhteeseen, jossa valta on epäsymmetrinen.

Discipline – kuri

Kuri sisältää säännöt, tavat ja käyttäytymisprotokollat, joita alisteisessa asemassa olevan on noudatettava. Siksi se viittaa sääntöihin ja rangaistuksiin, joiden avulla hallitseva yksilö käyttää valtaa alaiseensa.

Domination – dominointi

Se viittaa rooliin, jonka yksi osapuolista ottaa ohjatakseen tai määrätäkseen toista. Dominoiva osapuoli siis tekee oman tahtonsa mukaan ja alistaa toista osapuolta.

Submission – alistaminen

Se on ylivaltaa täydentävä rooli. Tässä tapauksessa yksilö ottaa alistavan aseman, joka asettaa hänet dominoivan osapuolen tahdon alaiseksi. Alistuva ihminen tottelee ja sallii kumppanin toimet, joista on kuitenkin etukäteen sovittu turvallisuuden ja nautinnon takia.

Sadism – sadismi

Viittaa eroottisiin käytäntöihin, joissa yksi henkilö saa iloa aiheuttamalla kipua tai nöyryytystä toiselle. Jälleen on muistettava, että kaiken tähän kategoriaan kuuluvan käytännön on oltava turvallista ja yksimielistä, koska tällä termillä ei ole mitään tekemistä rikollisen sadismin kanssa.

Masochism – masokismi

Sadismia täydentävässä masokismissa yksilö saa mielihyvää, kun hän kärsii kumppaninsa aiheuttamasta fyysisestä tai henkisestä kivusta. Tällä osapuolella on kuitenkin aina valta asettaa rajat etukäteen, ja niitä on noudatettava.

Mitä hyötyä BDSM:stä on?

Tietämyksen puutteen vuoksi BDSM:llä on negatiivinen konnotaatio. Se on kuitenkin terve käytäntö, joka voi tarjota useita etuja. Alla kerromme niistä.

 • Se kehittää kumppaneiden välistä viestintää. Jokaisen toimen on oltava vapaaehtoinen ja niistä sovitaan. Siksi kumppanien on käytävä vuoropuhelua itsevarmalla tavalla ilmaistakseen mieltymyksensä ja rajoituksensa ja päästäkseen sopimuksiin.
 • Lisää itsetuntemusta ja toisen tuntemusta. Mitä laajempaa kommunikointi on, sitä syvemmälle kumpikin pääsee omiin haluihinsa ja kumppanin haluihin. Samasta syystä keskinäinen tuntemus lisääntyy. Lisäksi, koska hallitsevan henkilön on aina varmistettava toisen hyvinvointi ja kunnioitettava hänen toiveitaan, tämä edistää luottamuksen muodostumista.
 • Se herättää mielikuvituksen. Epätavanomaisena seksuaalisena käytäntönä BDSM avaa tien kokeiluille, fantasialle ja innovaatioille. Käytäntöjä, rooleja ja elementtejä voidaan vaihdella, jotta jokaisesta kohtaamisesta tulee ainutlaatuinen kokemus.
 • Se voi auttaa lisäämään intohimoa parissa. Vaikka kaikki eivät pidä tämäntyyppisestä dynamiikasta, se voi joillekin pariskunnille olla virkistävä ja stimuloiva elementti, joka antaa heille mahdollisuuden paeta rutiinia ja yksitoikkoisuutta.
Some figure
BDSM voi herättää parissa intohimon uudelleen, koska se rikkoo rutiinin seksuaalisissa kohtaamisissa.

Lue: Miksi seksistä puhuminen on niin vaikeaa?

Onko riskejä?

Emme voi unohtaa sitä tosiasiaa, että BDSM voi aiheuttaa riskejä fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle väärin käytettynä. Ihovauriot, mustelmat, lihasvauriot tai jopa tukehtuminen ovat joitakin yleisimmistä ja suurimmista vaaroista. Lisäksi se voi tuottaa ongelmia tunne-elämässä, jos todellista yksimielisyyttä ja ehdotonta kunnioitusta ei ole.

Jotta näin ei tapahdu, on oltava tietoinen, toimittava varovasti, järkevästi ja turvallisesti. Keskustele, kysy ja selvitä seksikumppanin kanssa, missä hänen rajansa menevät.

Kuinka harjoittaa BDSM:ää?

Kuten olet ehkä arvannut, ei ole yhtä ainoaa tapaa harjoitella BDSM:ää, koska se sisältää joukon hyvin erilaisia käytäntöjä, vaikka niillä on yhteinen juuri. Esimerkiksi fyysinen ylivalta, roolileikki, lemmikkileikki, neulaleikki (kivun aiheuttaminen neuloilla) tai eroottinen tukehtuminen.

Jotkut pariskunnat käyttävät enemmän rajoituksia tai aiheuttavat hyvin vähäistä kipua kiihottumisen lisäämiseksi. Toiset taas luovat todellisen dominoinnin/alistumisen dynamiikan esittämällä omia roolejaan makuuhuoneessa ja sen ulkopuolellakin.

Lue tämäkin: Aististimulaatio: seksuaalista nautintoa aistien kautta

Jotkut nauttivat fyysisestä kivusta tai sen aiheuttamisesta, toiset nöyryytyksestä. Jotkut harjoittavat BDSM:ää ahkerasti, toiset vain kokeilevat sitä. Joka tapauksessa on pariskunnan päätettävissä, kuinka pitkälle leikki viedään.

Lyhyesti sanottuna BDSM voi olla varsin miellyttävää ja stimuloivaa molemmille osapuolille. Jos olet utelias ja haluat aloittaa sen kokeilun, älä unohda, että vastuu ja kunnioitus ovat kaikkina aikoina olennaisia. Saatat löytää kokonaan uuden elämysten maailman.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Abello, V. y Arellano, C. (2020). Violencia y Poder como práctica sexual y erótica: análisis a partir de performances BDSM en Santiago contemporáneo [Doctoral dissertation, Universidad Academia de Humanismo Cristiano]. Biblioteca digital. http://bibliotecadigital.academia.cl/xmlui/handle/123456789/5724
 • Ambler, J. K., Lee, E. M., Klement, K. R., et al. (2017). Consensual BDSM facilitates role-specific altered states of consciousness: A preliminary study. Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice4(1), 75-91. https://psycnet.apa.org/record/2016-45384-001
 • Bunzel, L., Koelzer, S. C., Zedler, B.,et al. (2019). Non-natural death associated with sexual activity: results of a 25-year medicolegal postmortem study. The Journal of Sexual Medicine16(10), 1547-1556. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609519312858
 • Megatron, S. (2022, July19). What Is BDSM and What Are Its Benefits? Verywellmind. Consultado el 2 de marzo de 2023. https://www.verywellmind.com/the-health-benefits-of-bdsm-2979720#toc-types-of-bdsm
 • Pitagora, D. (2017). No pain, no gain? Therapeutic and relational benefits of subspace in BDSM contexts. Journal of Positive Sexuality3(3), 44-54.
 • Ríos, V., Amundaray, A. y Arenas, Y. (2019). Vivencias de las prácticas sexuales asociadas al BDSM: los límites contemplados dentro de lo Sano, Seguro y Consensuado. Ciência & Saúde Coletiva24, 1679-1688. https://www.scielo.br/j/csc/a/Gzjqh5tCCBWKJgkFSzLDq8M/?lang=es
 • Sagarin, B. J., Lee, E. & Klement, K. R. (2015). Sadomasochism without sex? Exploring the parallels between BDSM and extreme rituals. Journal of Positive Sexuality1(3), 50-55. https://www.researchgate.net/publication/301625682_Sadomasochism_without_Sex_Exploring_the_Parallels_between_BDSM_and_Extreme_Rituals
 • Wismeijer, A. A., & Van Assen, M. A. (2013). Psychological characteristics of BDSM practitioners. The journal of sexual medicine10(8), 1943-1952. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jsm.12192

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.