Miksi seksistä puhuminen on niin vaikeaa?

Myytit, tabut ja muut väärät uskomukset vaikeuttavat seksistä puhumista. Kommunikaatio on kuitenkin erittäin tärkeää, eikä sitä tulisi sivuuttaa.
Miksi seksistä puhuminen on niin vaikeaa?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Seksistä puhuminen on vaikeaa, vaikka se onkin nykypäivänä läsnä lähestulkoon kaikkialla. Moni välttää kyseistä aihetta joko häpeän vuoksi tai siksi, että aihe tuntuu hämmentävältä.

Jotkut meistä eivät osaa myöskään kuvailla, mitä seksuaalisuus on ja mitä eroa on “sukupuolella” ja “sukupuoli-identiteetillä”Näistä on edelleenkin epäselvyyttä, vaikka nykyään on suhteellisen helppoa löytää tietoa aiheesta kuin aiheesta.

Miksi seksistä puhuminen on niin vaikeaa?

Seksi on hankala aihe, lähestyipä sitä miltä kantilta tahansa. Osa vanhemmista ei edelleenkään puhu aiheesta lapsilleen ennen kuin nämä kysyvät siitä itse. Nyt kuitenkin tiedetään, miten tärkeää vanhempien on keskustella näistä asioista lastensa kanssa. Sen tulee kuulua heidän kasvatukseensa.

Osa pareistakaan ei osaa keskustella seksielämästään, mikä mutkistaa suhdetta – pääasiassa siksi, että kumppanukset eivät tunne toistensa mieltymyksiä ja makua seksin suhteen. Kuten voit arvata, niin kauan kuin aihetta ei suostuta ottamaan puheeksi, suhteessa on aina epävarmuutta ja hämmennystä.

Seksistä puhuminen on vaikeaa monista syistä.
Joissakin kulttuureissa seksi on ollut tabu jo pitkään, mikä vaikeuttaa siitä keskustelemista avoimesti parisuhteessa.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Usein kysyttyjä kysymyksiä ehkäisypillereistä

Seksi ja seksuaalisuus

Seksistä puhuminen ei ole sama asia kuin seksuaalisuudesta puhuminen, sillä nämä ovat erillisiä käsitteitä. Hämmennys pysyy siis edelleenkin yllä niin kauan, kuin aihe pysyy tabuna. Ratkaisemattomat kysymykset estävät meitä tuntemasta itseämme paremmin. Ne harvoin auttavat meitä määrittämään omaa persoonallisuuttamme.

Jotkut tahot ovat jo selittäneet, että termi seksuaalisuus viittaa “joukkoon anatomisia, psykologisia ja affektiivisia olosuhteita, jotka luonnehtivat jokaista sukupuolta”. Toisin sanoen se on varsin laaja käsite, joka pitää sisällään itse seksinkin käsitteen.

Tästä syystä seksuaalisuuteen viittaaminen edellyttää sosiaalisten ja kulttuuristen näkökohtien sekä muiden henkilön elämässä olevien ehdollistavien tekijöiden huomioimista. Askarruttavien asioiden selventämiseksi aiheen tuleekin epäilemättä kuulua päivittäiseen elämään.

On tärkeää edistää pohdintaa seksuaalisuudesta ja murtaa kaikki seksiin liittyvät myytitTämä panee pisteen kaikelle sellaiselle ajattelulle, joka valistamisen sijaan lisää vain syyllisyyden ja pelon tunteita.

Miten puhua seksistä?

Mainitsimme jo, että seksistä puhuminen ei ole sama asia kuin seksuaalisuudesta puhuminen ja että jälkimmäinen on laajempi käsite. Seksistä puhumisen mahdollisuus piilee kuitenkin seksuaalisuudessa. Henkilö voi siis ilmaista läheisyyttä ja mielihyvää muun muassa tiettyjen uskomusten, ajatusten, asenteiden, fantasioiden, normien ja arvojen kautta.

Sukupuoli viittaa niihin fysiologisiin ja anatomisiin piirteisiin, jotka erottavat miehet ja naiset toisistaan. Se ei kuitenkaan välttämättä ole linjassa henkilön seksuaalisten mieltymysten kanssa. Näistä syistä seksi on tärkeä aihe perheissä, instituutioissa ja ennen kaikkea vakaassa parisuhteessa.

Seksistä puhuminen edellyttää tabujen unohtamista. Ei pelkästään parisuhteessa, vaan myös perheissä ja jopa kouluissa.

Ohjeita seksistä puhumiseen

  • Ymmärrä seksi tärkeäksi aiheeksi, joka on osa jokaista ihmistä.
  • Myönnä sen merkitys, sillä on epäloogista teeskennellä muutakaan; seksi kuuluu elämään.
  • Nosta aihe esiin ja unohda kulttuuriset tabut. Se, millä on todella merkitystä, on selkeä ja totuudenmukainen tieto.
  • Tutustu kumppaniisi ja keskustelkaa yhdessä mieltymyksistänne ja taipumuksistanne; seksistä puhuminen parisuhteessa vahvistaa läheisyyttä.
  • Älä häpeile. Halusitpa myöntää sitä tai et, seksuaalisuus on yksi elämän ulottuvuuksista, ja näistä asioista keskusteleminen on täysin soveliasta.

Myyttien murtaminen seksistä

Seksistä puhuttaessa kannattaa mahdollinen häpeän tunne vain sivuuttaa, ja tämä alkaa jo kotoa. On aika unohtaa tabut, myytit ja virheelliset uskomukset sekä lähestyä aihetta mahdollisimman objektiivisesti ollakseen riittävän valistunut seksistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Angulo, L. M. V., Concepción Ibáñez Beneito, J. O. M., Concha Fuentes, J. P. C., Delval, J., Domingo, I. L., Freidson, E., … Siguan Soler, M. (2004). Lenguaje femenino, lenguaje masculino. ¿Condiciona nuestro sexo la forma de hablar? Iber: Didáctica de Las Ciencias Sociales, Geografía e Historia.
  • Maffia, D., & Cabral, M. (2003). Los sexos ¿son o se hacen? Sexualidades Migrantes, Género y Transgénero.
    Molina Garuz, M. C. (2020). Cómo hablar de sexo con nuestros hijos. Asociación The Conversation España.
  • Oltra Rodríguez, E. (2014). Sexualidad humana. In Manual Práctico de Enfermería Comunitaria. https://doi.org/10.1016/b978-84-9022-433-5.00096-0
  • Tubert, S., Fraisse, G., València, U. de, & Mujer, I. de la. (2003). Del sexo al género :los equívocos de un concepto. In Feminismos.
  • Ashcraft AM, Murray PJ. Talking to Parents About Adolescent Sexuality. Pediatr Clin North Am. 2017;64(2):305‐320. doi:10.1016/j.pcl.2016.11.002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.