Kuinka seksiterapia auttaa ongelmien ratkaisemisessa?

Erektio-ongelmat voivat vaikuttaa itsetuntoon ja parisuhteen laatuun. Seksiterapiasta voi olla paljon apua näiden asioiden käsittelyssä. Katsotaan tarkemmin mistä seksiterapia koostuu.
Kuinka seksiterapia auttaa ongelmien ratkaisemisessa?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Erektio-ongelmat ovat yksi miesten yleisimmistä seksuaalisista toimintahäiriöistä, ja se aiheuttaa myös eniten ongelmia sekä henkilön parisuhteessa että omakuvassa. Ei ole harvinaista, että tällaisia ​​vaikeuksia esiintyy satunnaisesti tai kroonisesti.

Mikäli mies ei kykene saavuttamaan tai ylläpitämään erektiota useimmissa intiimeissä kohtaamisissaan, kyseessä voi olla erektiohäiriö. Näissä tapauksissa seksiterapia on yksi tehokkaimmista hoitokeinoista.

Erektiohäiriöt (tai impotenssi) voivat olla ensisijaisia ​​tai toissijaisia ​​riippuen siitä, onko riittävää erektiota koskaan saavutettu tai alkavatko yhdynnät aluksi ilman vaikeuksia. Tämä toimintahäiriö voi johtua sekä fysiologisista että psykologisista syistä. Kummassakin tapauksessa psykoterapeuttisesta lähestymistavasta voi olla paljon apua.

Mistä seksiterapia koostuu?

Erektiohäiriöt ovat yksi yleisimmistä miesten seksuaalisista ongelmista.

Seksiterapia on eräänlainen psykoterapian muoto, joka keskittyy läheisissä suhteissa syntyvien ongelmien tunnistamiseen ja niihin puuttumiseen. Siksi se voi auttaa kaikenikäisiä miehiä ja naisia ​​parantamaan seksin sekä rakkauselämän laatua.

Yleensä seksiterapia käsittelee toimintahäiriöitä, joita esiintyy missä tahansa seksuaalisen vasteen vaiheessa, mukaan lukien seksuaalinen halukkuus, kiihottuminen, tasanne, orgasmi ja lopputulos. Mutta monissa tapauksissa siinä käsitellään myös parisuhteen sosiaalisia näkökulmia. Tällä tavoin parisuhdetta voidaan hoitaa kokonaisvaltaisemmin.

Kuinka seksiterapia auttaa erektio-ongelmien ratkaisemisessa?

Erektio-ongelmilla voi olla täysin orgaaninen syy. Toisin sanoen ne voivat olla seurausta sairauksista (kuten sokeritauti, sydänsairaudet tai hermoston häiriöt), lääkityksestä tai hormonaalisista häiriöistä.

Monissa tapauksissa virheelliset uskomukset ja tunteet, kuten pelko ja ahdistus, laukaisevat seksuaalisen toimintahäiriön. Siten seksiterapia tarjoaa työkaluja henkilölle näiden muuttujien vaikutusten vähentämiseksi.

Myös fysiologisista syistä johtuvien ongelmien hoidossa psykologinen lähestymistapa on merkityksellinen. Näin ollen kyseinen henkilö voi oppia käsittelemään vaikeuksia ja parantamaan itsetuntoa sekä parisuhdetta. Siksi paras valinta voi olla yhdistää lääkitys ja seksiterapia.

Strategiat erektio-ongelmien ratkaisemiseksi seksiterapian avulla

Seksiterapia voi sisältää erilaisia ​​strategioita erektio-ongelmien ratkaisemiseksi. Yksittäisen tapauksen arviointi on kuitenkin välttämätöntä perustekijöiden tunnistamiseksi. Tällä tavalla interventio voidaan räätälöidä paremmin. Ammattilaiset käyttävät kuitenkin yleensä seuraavia tekniikoita.

Psyko-opetus

Psykopedagogiikka koostuu sekä potilaan että hänen kumppaninsa tiedottamisesta seksuaalisuudesta. Tarkoitus on antaa heille parempi käsitys ihmisen seksuaalisesta reaktiosta ja siitä, mitkä fysiologiset ja emotionaaliset tekijät voivat vaikuttaa toimintahäiriöön.

Lisäksi tämä auttaa myös hälventämään myyttejä ja vääriä uskomuksia seksuaalisuudesta, mikä voi aiheuttaa sekä syyllisyyttä että häpeää ja estää pariskuntaa nauttimasta tasapainoisesta parisuhteesta.

Kognitiivinen rakenneuudistus

Jäykillä ajattelumalleilla on suuri vaikutus kyvyttömyyteen saavuttaa erektio. Siksi uskomukset, kuten: “Minun on saavutettava erektio aina ja nopeasti”, “Minun arvoni miehenä ja kumppanina riippuu seksuaalisesta suorituskyvystäni”, “Minulla on ollut erektio-ongelmia aiemmin, joten minulla on niitä aina.”

Tämäntyyppinen ajattelu aiheuttaa suurta ahdistusta, joka johtaa erektiohäiriöön. Siksi kognitiivinen ajatusmallien uudelleenjärjestely keskittyy näiden ajatusten tunnistamiseen ja korvaamiseen joustavammilla sekä realistisemmilla odotuksilla.

Aistien tarkennus

Seksiterapia auttaa parisuhdetta monin tavoin.
Silittely ja aisteihin keskittyminen on yksi erektiohäiriöiden hoitosuosituksista.

Monilla miehillä, joilla on erektiohäiriö, on ns. suorituskykyyn liittyvää ahdistuneisuus. Tämä termi viittaa psykologiseen paineeseen yhdynnän aikana, joka johtuu halusta tyydyttää kumppania.

Liiallinen keskittyminen kumppanin miellyttämiseen saa miehen irrottautumaan omista tunteistaan ​​ja ruumiillisista aistimuksistaan, joten hän ei nauti seksuaalisesta kohtaamisesta.

Aisteihin keskittäminen koostuu siis siitä, että määrätään pariskunnalle sarja intiimejä kohtaamisia, joissa yhdyntä on kielletty. Näiden intiimien kohtaamisten aikana heidän on hyväiltävä vuorotellen toisiaan ja yritettävä olla yhteydessä omiin tunteisiinsa sekä kumppaniinsa.

Aluksi hoito sulkee sukupuolielimet pois, mutta sisältää ne myöhemmin. Kun yhdynnän mahdollisuus poistetaan, paine vähenee ja molemmat osapuolet keskittyvät aisteihin sekä nautintoon.

Seksiterapian tehokkuus erektiohäiriöiden hoidossa

On olemassa myös muita strategioita, kuten systemaattinen desensitisointi ja parisitoutuminen, jotka tekevät hoidosta kattavamman. Ahdistuksen vähentäminen ja ajatusmallien muuttaminen ovat kuitenkin seksiterapian pilareita.

Yleensä kyse on lyhyistä tai keskipitkistä hoitosuhteista, joilla saavutetaan erittäin hyviä tuloksia. Hoidon jälkeen erektiohäiriöt poistuvat, potilaan itsetunto paranee ja molempien kumppaneiden tyytyväisyys lisääntyy. Kognitiivisia tekniikoita käytetään yleisimmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • del Pilar Ceballos, M., Villarraga, J. D. Á., Herrera, J. M. S., Uribe, J. F., & Mantilla, D. (2015). Guía de disfunción eréctil. Sociedad Colombiana de Urología. Revista Urología Colombiana24(3), 185-e2.
  • Pomerol Monseny, J. M. (2010). Disfunción eréctil de origen psicógeno. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 599-602.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.