Mikä on alaleuan retrognatia ja miten sitä hoidetaan?

Alaleuan retrognatia voi aiheuttaa esteettisiä ongelmia, päänsärkyä, purentaongelmia ja jopa uniapneaa. Täällä kerromme, mikä se on.
Mikä on alaleuan retrognatia ja miten sitä hoidetaan?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 15 kesäkuuta, 2023

Alaleuan retrognatia on yleinen hampaiden ja kasvojen epämuodostuma. Sana retrognatia tulee latinan sanasta retro, joka tarkoittaa “taaksepäin”, ja kreikan sanasta gnathos, joka tarkoittaa “leuka”. Toisin sanoen kyseessä on leuan ja leukaluun välinen virheasento.

Useimmissa tapauksissa syynä on se, että leukaluu ei kehity riittävästi. Tämän seurauksena leuka asettuu taaksepäin, normaalia kauemmaksi. Näin ollen, kun tarkastellaan asianomaisen henkilön profiilia, on helppo nähdä leuan muuttunut asento.

Tämän epämuodostuman ongelmana on, että se ei vaikuta ainoastaan estetiikkaan, vaan se voi johtaa myös useisiin hammaslääketieteellisiin ja terveydellisiin komplikaatioihin. Haluatko tietää siitä lisää?

Tässä artikkelissa kerromme, mikä alaleuan retrognatia on, mitkä ovat sen mahdolliset syyt ja mitä hoitomuotoja siihen on saatavilla.

Mikä on alaleuan retrognatia?

Alaleuan retrognatia on luun epämuodostuma. Alaleuka on asettunut kauemmaksi taakse kuin yläleuka, ja ne ovat vinossa toisiinsa nähden. Täten hammasrivit eivät myöskään sovi yhteen.

Everest Dental Clinicin artikkelin mukaan tämä on hampaiden virheasento, jolla on taipumus aiheuttaa ongelmia purennassa ja kasvojen estetiikassa. Se voi ilmetä, koska yläleuka kehittyy normaalia enemmän tai koska leuka on alikehittynyt. Se voi olla jopa molempien tekijöiden yhdistelmä. Kun retrognatiasta kärsivää henkilöä tarkastellaan profiilista, kasvojen alaosa on kovera.

Tähän patologiaan liittyvät oireet

Retrognatialla on merkittävä esteettinen vaikutus. Kuten Maxillofacial -instituutin julkaisussa selitetään, ylä- ja alaleuan luiden välillä on epänormaali suhde.

Tämä aiheuttaa kasvonpiirteiden epäsuhdan. Ylähampaat työntyvät alahampaita ja leukaa pidemmälle eteenpäin. Kun henkilöä katsotaan sivusta, leuka on painunut eikä sitä ole näkyvissä. Tämä voi johtaa itsetunto- ja itseluottamusongelmiin.

Asianomaisilla henkilöillä on usein muun muassa pureskeluvaikeuksia ja hammasongelmia. Samoin leukanivel voi kärsiä, kuten jäljempänä selitetään.

Mistä alaleuan retrognatia johtuu?

Tämä tila alkaa yleensä jo kohdussa tai lapsuudessa. Se voi kuitenkin alkaa milloin tahansa elämässä, vaikka myöhemmin se onkin harvinaisempaa. Jotta ymmärtäisimme, miksi sitä esiintyy, on tärkeää ymmärtää, miten leuka normaalisti kehittyy.

Kuten StatPearls -julkaisussa selitetään, leuka alkaa luutua kuudennella raskausviikolla. Leukakyhmy yhdistyy kalloon nivelen kautta. Se kehittyy myöhemmin, noin kymmenellä raskausviikolla. Alaleuka kasvaa asteittain eteenpäin ja alaspäin samalla, kun leukakyhmy muodostuu.

Täysimääräinen kehitys saavutetaan naisilla yleensä noin 17-18 vuoden iässä, ja miehillä se voi tapahtua vasta 20-vuotiaana. Alaleuan retrognatiaa sairastavilla tämä kasvu pysähtyy yleensä paljon aikaisemmin. Tämän seurauksena leuka on siirtynyt taaksepäin, eikä se ole linjassa yläleuan kanssa. Voi myös käydä niin, että leukaluu kehittyy normaalia nopeammin.

Kun se alkaa vasta aikuisiässä, se johtuu eri syistä. Leukaan tai leukaniveleen kohdistunut vakava vamma voi rajoittaa kasvua. Sitä voi esiintyä myös kalloleikkauksen yhteydessä.

Mahdolliset komplikaatiot

Tämä patologia voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita esteettisten ongelmien lisäksi. Joillakin vauvoilla alkaa esiintyä ongelmia jo syntymästä lähtien. Leuan virheasento voi aiheuttaa sen, ettei vauva pysty imemään äidin nänniä kunnolla. Tämän seurauksena ruokailu vaikeutuu ja syntyy aliravitsemusongelmia.

Toisaalta se tarkoittaa, että hammasrivit eivät sovi yhteen. Hampaiden kohdistus mahdollistaa ruoan pureskelun ja jauhamisen, joten tämä virhe vaikeuttaa pureskelua. Lisäksi iän myötä hampaista tulee yleensä vinot tai epämuodostuneet.

Ihmisillä, joilla on mandibulaarinen retrognatia, on usein nivelvaivoja leuassa. Leukaan ja niveleen kertynyt jännitys saattaa aiheuttaa lihaskouristuksia ja voimakasta leuka- ja päänsärkyä.

Yksi yleinen komplikaatio on obstruktiivinen uniapnea. Tämä tarkoittaa, että unen aikana esiintyy hengitysongelmia, jotka voivat johtaa jopa hengityksen pysähtymiseen yöllä. Tämä taas johtaa huonoon lepoon ja uneliaisuuteen päiväsaikaan.

Alaleuan retrognatiaan käytettävissä olevat hoidot

Alaleuan retrognatia vaatii yleensä hoitoa. Hoidon määrittämiseksi on ensin tärkeää tehdä asianmukainen diagnoosi. Monilla ihmisillä fyysinen tutkimus on yleensä riittävä.

Joskus tehdään lisäkokeita diagnoosin varmistamiseksi. Röntgenkuvat ovat välttämättömiä, joista yleisimmin käytetty on lateraalinen kefalometria. Tällä tekniikalla voidaan analysoida koko kallo ja sen mitat ja tarkistaa, onko leuka kehittynyt normaalia heikommin. Myös kulma, sen pituus ja suhde muihin kasvojen luihin tutkitaan.

Kun tutkimus on tehty, voidaan tarvittaessa suunnitella hoito. Jos kyseessä on lievä tapaus, joka ei aiheuta kovinkaan paljon oireita, hoitoa ei välttämättä tarvita.

Alla listaamme yleisimmät hoitovaihtoehdot.

Hoito vauvoilla ja lapsilla

Vauvojen ja lasten retrognatian hoito perustuu yleensä oikomishoitoon, sillä he ovat vielä kasvuvaiheessa. Näin leuan kasvua voidaan yrittää hidastaa. Tämä tehdään käyttämällä eräänlaisia valjaita, jotka painavat leukaa.

Oikomishoito voi onnistua hyvin lievissä ja keskivaikeissa tapauksissa. Vaikeat tapaukset vaativat kuitenkin usein jatkohoitoa nuoruudessa tai aikuisuudessa.

Hoito nuorilla ja aikuisilla

Kun ihmisen kasvu on jo hidastunut, alaleuan retrognatiaa on hyvin vaikea muuttaa pelkällä oikomishoidolla. Tätä tekniikkaa voidaan käyttää silloin, kun ongelma on puhtaasti hammaslääketieteellinen. Toisin sanoen tavoitteena on korjata vain hampaiden asentoa, mutta ei leuan muotoa.

Jotkut potilaat haluavat kuitenkin korjata piirteitään, kuten leuan vetäytymistä. Näissä tapauksissa voidaan suositella mentoplastiaa, jos itse hammasongelma on jo korjattu.

Vakavat tapaukset, kuten uniapnea, edellyttävät yleensä leikkausta. Leikkaus suoritetaan sekä ylä- että alaleukaan. Tarkoituksena on pyrkiä korjaamaan ne siten, että ne saadaan tarkalleen kohdakkain.

Alaleuan retrognatia ei ole vain kosmeettinen ongelma

Retrognatia on ongelma, joka aiheuttaa leuan epänormaalin asennon. Henkilön leuan muoto on ikään kuin kovera, tai leukaa ei ole kunnolla näkyvissä. Ongelmana on, että tämä tila voi johtaa muihinkin komplikaatioihin kuin esteettisiin ongelmiin.

Siihen liittyy esimerkiksi leuan nivelsairauksia ja obstruktiivista uniapneaa. Siksi on tärkeää yrittää diagnosoida ja hoitaa tämä patologia mahdollisimman varhain.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.