8 merkkiä siitä, että on aika lopettaa ajaminen

Terveysongelmat, kuten niveltulehdus tai kuulohäiriöt, uhkaavat ajotaitoa. Vuosien kuluessa tekijät, jotka osoittavat että on aika lopettaa ajaminen, korostuvat.
8 merkkiä siitä, että on aika lopettaa ajaminen
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2023

Ajotaitojen menetys liittyy vanhuuden alkamiseen. Vanhemmiten reaktiokyky heikkenee, emme näe selvästi tai kärsimme sairauksista, jotka varoittavat siitä, että on aika lopettaa ajaminen.

Insurance Institute for Highway Safety -instituutin mukaan monet ikääntyneemmät kuljettajat välttävät ajamista yöllä tai päivän haastavina hetkinä. Vuonna 2019 Yhdysvaltojen Federal Highway Administration arvioi maassa olevan noin 30 miljoonaa 70-vuotiasta ja sitä vanhempaa kuljettajaa. Milloin sitten tietää, kannattaako ajaminen jättää jo lopullisesti?

8 merkkiä, jotka kertovat että on aika lopettaa ajaminen

Jos ikääntymiseen liittyy sairauksia, kaikenlainen ajoneuvojen käyttö pitäisi ottaa harkintaan, varoittaa Bright Focus Foundation raportissaan. Yhdysvaltojen liikenneturvallisuussäätiö Traffic Safety Foundation puolestaan pitää ajamista kriittisenä ongelmana ja viittaa erityisesti yli 65-vuotiaisiin, jotka saavat jotain lääkitystä.

Vaikka korkea ikä ei varsinaisesti tarkoita että kuljettaja on “vaarallinen”, on viisasta pitää silmällä taitojen heikkenemistä tai kognitiivisia muutoksia, jotka vaarantavat oman ja muiden hengen. Seuraavat ovat tärkeimmät merkit siitä, ajaminen tulisi lopettaa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Miksi autolla ajaminen pelottaa?

1. Diagnosoidut patologiat

Niveltulehdus, Alzheimerin tauti, dementia, Parkinsonin tauti ja insuliinilla hoidettu diabetes ovat esimerkkejä sairauksista, jotka vaikeuttavat ajoneuvon ajamista. Ne heikentävät koordinaatiota, kuuloa, refleksejä, liikettä, suuntavaistoa ja jopa arvostelukykyä.

Mies miettii, jos hänen on aika lopettaa ajaminen.
Tiettyihin patologioihin liittyvät kognitiiviset häiriöt lisäävät tapaturmien riskiä.

2. Näköhäiriöt

Heikentynyt näkö heikentää liikennemerkkien näkemistä, vaikuttaa autojen välisen etäisyyden laskemiseen ja johtaa myös piittaamattomuuteen jalankulkijoita kohtaan. Vanhemmat kuljettajat tarvitsevat säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksen ja luvan jatkaa ajamista.

3. Stressi

Vanhusten terveys voi heikentyä stressitilanteissa. Suuret nopeudet, pimeys, sade, pitkät matkat tai ruuhkaiset kaupunkikeskukset ovat skenaarioita, jotka lisäävät jännitteitä.

Journal of Academic Integration in Psychology -julkaisun mukaan elimistö erittää tällöin enemmän kortisolia. Kannattaa joko suunnitella reitti etukäteen tai pohtia, ovatko ajamisen edut suuremmat kuin ahdistuksen kestäminen.

4. Hämmennys ja pitkä reaktioaika

Jotkut teot osoittavat refleksien hidastumisen. Näitä ovat kaasupolkimen painaminen jarrun sijaan, liian hidas ajaminen, kyvyttömyys pysyä kaistalla, liikenteessä epäröiminen tai jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden huomiotta jättäminen.

Tämä on mahdollista huomata itsekin, mutta jos matkakumppani todistaa tällaisia kohtauksia, olisi hyvä pohtia, kuinka turvalliseksi tunnet olosi vanhuksen kyydissä. Autokouluilta tai valtion lupavirastoilta voidaan pyytää taitojen arviointia.

5. Aggressiivisuus ja mielialan vaihtelut

Vilkkaassa liikenteessä on odotettavissa mielialan muutosta huonompaan suuntaan ajon aikana. Mutta jos aggressiota ilmenee silloin, kun kuulet äänitorven tai autot eivät liiku, voi olla aika siirtää ajaminen muiden hoidettavaksi. Samoin silloin, jos toimintasi tiellä kerää valituksia ja vaatii tarkempaa huomiota muilta kuljettajilta.

6. Häiriötekijät ja uneliaisuus

Keskittymiskyvyn puute tai uneliaisuus ajon aikana on vaaraksi ajajalle ja muille. Se voi päättyä varoituksiin tai sakkoihin, mutta onnettomuuksien vaara on suuri.

7. Toistuvat onnettomuudet

Ei pidä missään nimessä odottaa siihen pisteeseen, että tapahtuu onnettomuus, ennen kuin tajuat että on aika lopettaa ajaminen. Ole kriittinen oman ajamisesi suhteen. Läheistesi pitäisi myös kertoa sinulle, jos he ovat matkustajina tunteneet olonsa epävarmaksi kyydissäsi.

8. Matkustajat tuntevat pelkoa

Kuten sanottu, jos sukulaisesi tai ystäväsi eivät tunne oloaan mukavaksi kyydissäsi, ota se merkkinä tarkistaaksesi, mikä ajamisessasi on vialla. Jos joku tuntee olonsa epävarmaksi vanhuksen kyydissä, hän on saattanut huomata jotain mitä itse vanhus ei ole huomannut.

On aika lopettaa ajaminen, jos onnettomuuksia alkaa tapahtua.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: 8 huolestuttavaa oiretta vanhuksilla

Vanhempien kuljettajien mahdolliset riskit

Maailman terveysjärjestö huomauttaa, että maailmassa on nyt yli miljardi ihmistä, joiden ikä on 60 tai enemmän. Vaikka ajamisen lopettamiselle ei ole olemassa keskimääräistä ikää, ikääntymisen alkaminen tuo mukanaan ajamiseen liittyviä vaaroja.

Esimerkiksi nivelet ja lihakset jäykistyvät vähentäen joustavuutta ja voimaa ajon aikana. Jotain samanlaista tapahtuu niille, joilla on diagnosoitu niveltulehdus.

Kykyjen menetyksen seurauksena kuljettajan, hänen mukanaan olevien matkustajien ja muiden tiellä liikkuvien henki on vaarassa. Kaikkien vanhusten ei ole helppo luopua ajokortistaan. Ajamatta oleminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö voisi liikkua.

Käy säännöllisissä terveystarkastuksissa

Säännölliset terveystarkastukset ovat tärkeitä autolla ajaville vanhuksille. Näkö- ja kuulotarkastusta ei pidä laiminlyödä. Ja jos lääkkeitä otetaan, on tärkeää olla tietoinen niiden mahdollisista sivuvaikutuksista.

Toinen varotoimenpide ajotaitojen ylläpitämiseksi on liikunta, sillä se lisää voimaa ja joustavuutta. Ja vakuutus antaa tietenkin tärkeän turvan.

Jos havaitset muutoksen omissa ajotaidoissasi, on aika harkita ajamisen lopettamista tai sen rajoittamista tuttuihin paikkoihin, päivällä ja jonkun seurassa. Ajamisesta luopuminen ei ole helppoa, mutta turvallisuuden vuoksi jossain vaiheessa se on välttämätöntä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.