Meribassi: ravintoarvo, ominaisuudet ja edut

Meribassi on kala, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä. Se sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, proteiineja ja välttämättömiä mikroravinteita. Haluatko tietää siitä lisää? Jos näin on, jatka lukemista!
Meribassi: ravintoarvo, ominaisuudet ja edut
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Meribassi on yksi markkinoiden herkullisimmista merikaloista sen aistinvaraisten ominaisuuksien ansiosta. Sillä on erinomainen maku ja hyvä koostumus. Lisäksi meribassi on monipuolinen raaka-aine, joten siitä voidaan helposti valmistaa erilaisia ruokalajeja.

Sinikalan, ahvenen ja turskan ohella tämä laji kuuluu vähärasvaisimpien kalojen ryhmään. Tästä syystä sitä käytetään paljon vähäkalorisessa ruokavalioissa. Lisäksi, kun haluat rikastaa ruokavaliota kivennäisaineilla ja korkealaatuisilla proteiineilla, meribassi on siihen loistava raaka-aine.

Haluatko tietää lisää sen ravitsemuksellisista ominaisuuksista ja eduista? Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää meribassin terveyshyödyistä!

Mikä on meribassi?

Meribassi (Dicentrarchus labrax) kuuluu serranidae -heimoon. Sitä arvostetaan suuresti, ja maantieteellisestä alueesta riippuen se tunnetaan myös nimillä “lupi“, “roballiza“, “llobarro” tai “llop“.

Siinä on pitkänomainen ja vankka siluetti, joka voi olla 10 senttimetrin ja 1 metrin välillä. Lisäksi nämä kalat voivat painaa jopa 14 kiloa. Naaraat ovat yleensä suurempia kuin urokset.

Sen selkä on väriltään harmahtava ja siinä on sinertäviä, vihertäviä tai mustahkoja raitoja. Nämä värit näkyvät haaleina myös kyljessä ja vatsassa. Näiden värien läpi kuultaa metallinen hohto.

Meribassi elää lähellä vedenpintaa. Sitä tavataan Atlantilla ja Välimerellä. Se suosii kallioita, kivisiä rannikoita, satamia ja jokiin johtavia uomia.

Välimeren lämpimien merivirtojen ansiosta meribassia on saatavilla ympäri vuoden. Meribassi on erittäin arvostettu raaka-aine gastronomiassa, koska siinä on vain vähän ruotoja ja sen maku on hieno sekä herkkä. Meribassin syötävä osuus on noin 66 %.

Grillattu meribassi.
Meribassia arvostetaan sen erinomaisten aistinvaraisten ominaisuuksien sekä ravintoainetiheyden vuoksi.

Ravintoarvo

Meribassilla on samanlainen ravintoarvo kuin muillakin vähärasvaisilla kaloilla. Se on yksi suosituimmista kalalajeista. Esimerkiksi vuonna 2015 sen osuus kaikesta eläinproteiinin kulutuksesta oli 17 prosenttia. Katsotaanpa sen ravintokoostumusta jokaista 100 grammaa kohden.

 • Kalorit: 84
 • Proteiinia: 18 grammaa
 • Rasva: 1,3 grammaa
 • Rauta: 1,1 milligrammaa
 • Jodi: 7 mikrogrammaa
 • Magnesium: 26 milligrammaa
 • Kalium: 340 milligrammaa
 • Fosfori: 410 milligrammaa
 • Niasiini: 6,7 milligrammaa
 • B12-vitamiini: 4 mikrogrammaa

Meribassin liha sisältää vain 1,3 grammaa rasvaa, mutta runsaasti korkean biologisen arvon proteiineja. Siinä on paljon fosforia ja kaliumia. Lisäksi, siinä on myös kohtalaisesti magnesiumia ja rautaa.

Sen tärkeimmät vitamiinit ovat niasiini ja B12 tai kobalamiini, jonka pitoisuus ylittää muiden kalalajien pitoisuuden. B12-vitamiinipitoisuus on jopa korkeampi kuin muissa eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten juustossa, kananmunassa ja punaisessa lihassa.

Meribassin ominaisuudet ja edut

Meribassin edut ovat pääasiassa sen ravintoarvossa ja sen edukseen erottavissa ainesosissa. Alla tarkastelemme niitä yksityiskohtaisesti.

Meribassi tarjoaa riittävästi kivennäisaineita

Meribassi tarjoaa useita mineraaleja, jotka ylläpitävät monien kehon toimintojen tasapainoa. Tärkeimmät ovat seuraavat:

 • Kalium: Tämä on yksi elektrolyyteistä, jotka auttavat lihasten supistumista ja ylläpitävät tasaista sykettä. Se mahdollistaa myös ravinteiden pääsyn soluihin ja sieltä pois. Se jopa edistää myrkkyjen poistumista kehosta. Hermoston toiminta riippuu kaliumin ja muiden kivennäisaineiden riittävästä tasosta.
 • Rauta: Tämä on raaka-aine hemoglobiinin valmistukseen, proteiinin, joka on osa punasoluja ja kuljettaa happea keuhkoista soluihin. Se on myös osa myoglobiinia, joka hapettaa lihaksia. Tätä mineraalia käytetään myös hormonien ja sidekudoksen tuottamiseen.
 • Fosfori: Kuten kalsium, fosfori muodostaa luita ja hampaita. Se on myös keskeinen elementti proteiinin tuottamiseksi kudosten kasvua, korjausta ja ylläpitoa varten. Lisäksi se osallistuu myös hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan, jolloin siitä tulee yksi energian varastointimuoto.
 • Magnesium: Tämä mineraali säätelee lihasten ja hermoston toimintaa. Se puolestaan ​​​​on mukana verensokeritasoissa ja verenpaineessa. Se auttaa muun muassa muodostamaan proteiineja, luita ja DNA:ta.

Se sisältää terveellisiä rasvoja

Meribassin rasvan muodostavat rasvahapot ovat Omega-3:a, mikä osaltaan ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. Eikosapentaeeni (tunnetaan nimellä EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA), öljy- ja palmitiinirasvahapot ovat yleisimpiä rasvoja.

EPA ja DHA auttavat alentamaan LDL-kolesterolia eli “pahaa kolesterolia” ja lisäämään HDL- tai “hyvää kolesterolia”. Nämä komponentit huolehtivat myös silmien terveydestä ja pystyvät parantamaan älyllisiä kykyjä.

Meribassissa on runsaasti B12-vitamiinia ja niasiinia

Meribassi sisältää huomattavia määriä kobalamiinia eli B12:ta ja niasiinia tai B3:a, jotka kuuluvat B-vitamiinikompleksiin. Scientific Information Journal -lehden mukaan niasiini osallistuu aineenvaihduntareaktioihin, jotta keho saa energiaa toimiakseen. Se on myös osa kasvuprosesseja ja steroidihormonien tuotantoa.

Samaan aikaan kobalamiini auttaa elimistöä muuttamaan ruoan sokeriksi, jolloin keho voi käyttää sitä energianlähteenä. Se auttaa myös parantamaan hermosolujen toimintaa, säätelemään punasolujen muodostumista ja hallitsemaan sydänsairauksien riskiä mittaavan aminohapon homokysteiinin lisääntymistä.

Siinä on vähän kaloreita

Meribassi kuuluu valkoisten kalojen ryhmään. Sillä on alhainen kokonaisrasvapitoisuus. Tämän ansiosta se on erittäin helppo sulattaa ja ottaa mahdollisimman vähän energiaa, joten se voi olla terveellinen osa laihdutusruokavalioita.

Tuore meribassi.
Meribassi on vähäkalorinen kala. Se sisältää myös korkean biologisen arvon proteiineja ja terveellisiä rasvoja.

Yleisiä suosituksia meribassin viikottaiseen kulutukseen

Meribassi on vähärasvainen kala. Siinä on runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, jotka ovat hyödyllisiä sydän- ja verisuonijärjestelmälle. Se sisältää vain vähän kaloreita, mutta hyvän määrän proteiinia, niasiinia, B12-vitamiinia, rautaa, fosforia, kaliumia ja magnesiumia.

Mitä yksinkertaisemmin sen valmistaa, sitä paremmin sen lihan aistinvaraiset sekä ravitsemukselliset ominaisuudet voidaan säilyttää. Siksi on suositeltavaa valmistaa se kypsennettynä, höyrytettynä, grillattuna tai paistettuna.

Voit syödä meribassia jopa 3–4 kertaa viikossa, 125–150 gramman annoksina. Näin voit hyödyntää tämän kalan monia terveyshyötyjä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Paras tapa puhdistaa akvaario
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Paras tapa puhdistaa akvaario

On tärkeää puhdistaa akvaario säännöllisesti ja oikein, jotta voisit pitää kalasi terveinä ja rauhallisina. Puhdasta akvaariota on myös mukavampi k...
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.