Logo image
Logo image

Masennuslääkkeiden tyypit: mitä niistä tulisi tietää?

2 minuuttia
Masennus on vaikeasti lähestyttävä ongelma. On olemassa useita erilaisia masennuslääkkeitä, joita voidaan määrätä sairauden hoitoon, mutta niiden määräämisestä päättää aina ammattilainen. Tämän päivän artikkelissa kerromme niistä.
Masennuslääkkeiden tyypit: mitä niistä tulisi tietää?
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Masennuslääkkeitä on monenlaisia. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat masennuslääkkeiden eri tyypit.

Kyseessä on ryhmä lääkkeitä, jotka on määrätty nimensä mukaan masennuksen hoitoon. Masennus on yksi yleisimmistä ja tunnetuimmista mielialahäiriöistä. Ahdistuneisuus on yleisin, ja sen jälkeen tulevat erilaiset masennustilat.

Masennus on sairaus, joka vaikuttaa useisiin elämän osa-alueisiin, mukaan lukien kognitiivinen, tunne-elämä ja sosiaalinen osa-alue. Tästä syystä sen hoito on moninaista, ja kattaa erikoisaloja, kuten psykologian ja psykiatrian.

Mitä masennus on?

Kliinisestä näkökulmasta katsottuna henkilö kärsii masennuksesta, kun hän kokee sarjan oireita, jotka viittaavat jatkuvaan surulliseen mielialaan. Joissakin tapauksissa voi ilmaantua ärtyneisyyden tunteita, joihin liittyy motivaation puutetta, unihäiriöitä tai muutoksia painossa.

Masentuneet ihmiset ovat yleensä passiivisessa tilassa; he kokevat etteivät he voi hallita elämäänsä ja he kärsivät toivottomuudesta. Lisäksi tämäntyyppisissä tilanteissa potilaalla on tapana ajatella hyvin negatiivisesti.

Ammattilaiset hoitavat masennusta käyttämällä erilaisia ​​psykologisia terapioita yhdistettynä lääkehoitoihin.

Some figure
Masennus on mielialahäiriö.

Lue myös: Masennusneuroosin oireet, syyt ja hoito

Masennuslääkkeiden tyypit

Neurotransmitterit ovat aivoissa olevia kemikaaleja, jotka liittyvät masennukseen. Erityisesti serotoniini, norepinefriini ja dopamiini. Tästä syystä useat masennuslääkkeet aiheuttavat vaikutuksensa vaikuttamalla näihin aineisiin eri tavoin.

Monoamiinioksidaasin estäjät (MAO:t)

Tämä lääkeryhmä toimii estämällä monoamiinioksidaasia, ja niitä käytetään yleensä vain silloin, kun muut lääkkeet eivät tehoa, koska tällä masennuslääkeryhmällä on sivuvaikutuksia, jotka voivat olla vakavia.

Lisäksi tämäntyyppisten masennuslääkkeiden ottaminen edellyttää potilaalta tiukkaa ruokavaliota, koska niiden vuorovaikutus joidenkin elintarvikkeiden kanssa voi olla vaarallista.

Trisykliset ja tetrasykliset masennuslääkkeet

Nämä lääkkeet ovat MAO-estäjien jälkeen vanhimpia. Pitkään ne olivat yleisimpiä masennuslääkkeitä. Niiden vaikutusmekanismi perustuu välittäjäaineiden serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estämiseen.

Niiden haittana on, että niiden vaikutusmekanismi ei ole spesifinen serotoniinille ja noradrenaliinille, vaan se vaikuttaa myös muihin hormoneihin, kuten asetyylikoliiniin, histamiiniin ja dopamiiniin. Tämän epäspesifisen toiminnan ansiosta ne voivat aiheuttaa merkittäviä sivuvaikutuksia, ja jopa aiheuttaa riippuvuuden näistä lääkkeistä.

Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI)

Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI) ovat nykyään yleisin masennuslääkkeiden tyyppi. Niitä käytetään ensisijaisena hoitomuotona, koska niiden sivuvaikutukset ovat lievempiä verrattuna muihin masennuslääkkeisiin.

Masennus liittyy läheisesti ahdistuneisuuteen, ja SSRI-lääkkeiden vaikutusmekanismin vuoksi niitä voidaan käyttää molempien mielialahäiriöiden hoitoon.

Tämäntyyppiset masennuslääkkeet estävät spesifisesti serotoniinin uudelleenabsorptiota, eivätkä ne vaikuta muihin välittäjäaineisiin. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa joitain sivuvaikutuksia, jotka ovat yleensä lieviä, kuten pahoinvointia, oksentelua tai lievää sedaatiota. Tämä on yksi turvallisimmista lääkeryhmistä.

Tähän farmakologiseen ryhmään kuuluvat muun muassa seuraavat vaikuttavat aineet:

  • Fluoksetiini
  • Paroksetiini
  • Sertraliini
  • Sitalopraami
  • Essitalopraami
Some figure
Masennuslääkkeet vaikuttavat välittäjäaineiden aineenvaihduntaan.

Lue myös: Eksistentiaalinen masennus: kun elämältä menee tarkoitus

Serotoniinin ja norepinefriinin takaisinoton estäjät (SNRI:t)

Tämäntyyppiset masennuslääkkeet vaikuttavat serotoniiniin ja noradrenaliiniin. Suurin ero trisyklisiin masennuslääkkeisiin on, että ne ovat spesifisiä ja vaikuttavat vain näihin kahteen välittäjäaineeseen. Tämän farmakologisen ryhmän tunnetuimmat vaikuttavat aineet ovat venlafaksiini ja duloksetiini.

Muut masennuslääkkeet: bupropioni

Bupropioni on lääke, joka estää selektiivisesti dopamiinin ja norepinefriinin takaisinottoa. Se on ollut tehokas masennuksen hoidossa, vaikka tällä hetkellä sen katsotaan auttavan ihmisiä lopettamaan tupakoinnin.

Masennuslääkkeiden arvo

Yhteenvetona voidaan todeta, että useimmat masennuslääkkeet parantavat masennusta vaikuttamalla yhteen aivojen välittäjäaineista. Masennus on kuitenkin monimutkainen sairaus, joka vaatii erilaisia ​​hoitomuotoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Heerlein, A. (2002). Tratamientos farmacológicos antidepresivos. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria. https://doi.org/10.4067/s0717-92272002000500003

  • Andrés, Á., Apraez, M., Fernando, M., Calvache, L., Alejandro, A., & Alvarez, Á. (2015). Intoxicación por antidepresivos tricíclicos. Urgentia. Int. Med. Emergencias.

  • Cortajarena García, M. C., Ron Martin, S., Miranda Vicario, E., Ruiz de Vergara Eguino, A., Azpiazu Gomez, P. J., & Lopez Aldana, J. (2016). Antidepresivos en la tercera edad. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2015.07.015


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.