Ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutuksia

Olemme listanneet tähän artikkeliin ehkäisyvalmisteiden yleisimpiä sivuvaikutuksia. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia joillakin naisilla.
Ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutuksia

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä käytetään usein raskauden ehkäisyyn. Tieteessä tapahtuneiden edistysten ansiosta tutkijat ovat kehitelleet erilaisia ehkäisymenetelmiä, jotta naiset voivat valita niistä itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon. Ehkäisyvalmisteiden käyttö voi kuitenkin aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Suurin osa ehkäisyvalmisteista vapauttaa hormoneita verenkiertoon. Tästä syystä monet naiset kokevat sivuvaikutuksia ehkäisyvalmisteiden käytön yhteydessä, jotka voivat vaihdella ihmisestä toiseen. Tässä artikkelissa kerromme mitkä ovat ehkäisyvalmisteiden yleisimpiä sivuvaikutuksia, sekä selvitämme miksi niin tapahtuu.

Miksi ehkäisyvalmisteet aiheuttavat haitallisia reaktioita?

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat kaikista tehokkain tapa raskauden ehkäisyyn. Ne ovat yleisimmin käytettyjä ehkäisykeinoja naisten keskuudessa yhdessä kondomeiden kanssa. Tähän kategoriaan kuuluvat seuraavat ehkäisymenetelmät:

  • Ehkäisypillerit
  • Ehkäisyrengas
  • Hormonikierukka: kuparikierukka on myös tehokas ehkäisykeino (se ei kuitenkaan sisällä hormoneita ja siten sen sivuvaikutukset ovat erilaiset)
  • Ehkäisylaastari
  • Ihon alle laitettava ehkäisykapseli
  • Jälkiehkäisypilleri

Eksogeenisten hormoneiden käyttö on syy siihen, miksi sivuvaikutuksia esiintyy. Kaikkea naisen hedelmällisyyteen liittyvää (mukaan lukien kuukautisia) säädellään estrogeenin ja progesteronin avulla.

Kun eksogeeniset hormonit pääsevät kehoon, häiritsevät ne luonnollista hormonaalista synteesiä. Tällä tavoin kuukautiset ja ovulaatio lakkaavat noudattamasta normaalia kiertoaan, mikä ehkäisee raskautta.

Ongelmana on se, että nämä hormonit eivät vaikuta ainoastaan lisääntymiselimistöön. Ne aiheuttavat muutoksia myös muissa kehonosissa, kuten rinnoissa ja rasvakudoksessa. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät siis tekevät muutakin kuin vain vaikuttavat hedelmällisyyteen; niiden vaikutus voi ilmetä myös muulla tavoin.

Ihon alle laitettava ehkäisykapseli on ehkäisymenetelmä, joka vapauttaa hormoneita asteittain.

Mitkä ovat ehkäisyvalmisteiden mahdollisia sivuvaikutuksia?

1. Tiputteluvuoto

Tiputteluvuoto on odottamatonta, kevyttä tai kohtuullista verenvuotoa kuukautisten välillä. Tutkimusten mukaan tämä reaktio johtuu pillereihin tottumisesta ja sitä saattaa esiintyä yleensä pian pillereiden aloittamisen jälkeen.

Kun keho tottuu hormonaaliseen muutokseen, pitäisi tiputtelun myös loppua. Jos tiputtelu muuttuu kuitenkin runsaaksi verenvuodoksi tai kestää yli viisi päivää, on syytä keskustella lääkärin kanssa mahdollisten aiheuttajien selvittämiseksi.

2. Huimaus, pahoinvointi ja oksentelu

Monet naiset kertovat kokeneensa huimausta, pahoinvointia ja oksentelua ehkäisyvalmisteiden aloittamisen jälkeen. Näitä oireita voi esiintyä myös muista ehkäisyyn liittymättömistä syistä.

On tärkeää muistaa, että ehkäisypillereitä käytettäessä oksentelu voi vaikuttaa ehkäisymenetelmän oikeanlaiseen toimintaan. On siis tärkeää tietää, mitä tehdä, mikäli oksennat pian pillerin ottamisen jälkeen. Ohjeet täytyy lukea tarkkaan.

3. Rintojen arkuus

Kuten mainitsimme jo aikaisemmin, voivat ehkäisyvalmisteiden sisältämät aktiiviset hormonit vaikuttaa rintakudokseen ja saada rinnat tuntumaan turvonneilta tai herkiltä. Monet naiset kuvailevat tuntevansa myös kipua rintoja koskettaessa, kuten Mexican Journal of Gynecology and Obstetrics -lehdessä kerrotaan.

4. Päänsärky ja migreeni

Naiset ovat myös raportoineet päänsäryn olevan yksi yleisimmistä ehkäisyvalmisteiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Jos kärsit säännöllisesti migreeneistä, suosittelee lääkäri todennäköisesti välttämään hormonaalisia ehkäisykeinoja ja käyttämään sen sijaan muita vaihtoehtoja, sillä näiden kahden välillä on todistettu olevan yhteys.

Syynä tähän on Mayo Clinicterveysklinikan mukaan se, että vaihtelevat estrogeenitasot voivat muuttaa tiettyjä tähän oireeseen usein liittyviä kemikaaleja. On siis syytä ottaa päänsärkylääkkeitä kuukautiskierron aikana tai mikäli kipu on todella kovaa, on paras välttää hormonaalisia ehkäisykeinoja kokonaan.

Sinua sattaa myös kiinnostaa: Estrogeeni: naisille välttämätön hormoni

5. Painonnousu

Painonnousu on yksi ehkäisyvalmisteiden ristiriitaisimmista sivuvaikutuksista, vaikka näyttääkin siltä, että kehonpainossa ei oikeasti tapahdu muutosta. Toisin sanoen, et varmastikaan liho ehkäisyvalmisteiden käytön takia.

On todennäköisempää, että kehoon kerääntyy nesteitä. Tämä pitää paikkansa varsinkin hormonaalisen ehkäisymenetelmän käytön alussa ja siksi sitä pidetään ehkäisyvalmisteiden haittavaikutuksena. Ajan kuluessa sisäinen elektrolyyttien tasapaino vakautuu eikä keho enää kerää nesteitä.

6. Mielialamuutokset

Kuten suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden kuvauksessa kerrotaan, saattavat jotkut naiset kokea muutoksia mielialassa. Naiset voivat siis tuntea olevansa henkisesti epävakaita ja heillä voi olla suurempi riski kärsiä masennuksesta tai muista mielialahäiriöistä.

Näin ollen tutkijat tutkivat yhä ehkäisyvalmisteiden ja masennuksen välistä suhdetta.  Tämän artikkelin lähteinä käyttämissämme tutkimuksissa ollaan samaa mieltä siitä, että vaikutus on pieni ja näkyi todistettavasti 10 tai useamman vuoden ehkäisypillereiden käytön jälkeen.

7. Amenorrea

Amenorrealla viitataan kuukautisten puuttumiseen silloin kun niiden oletettu alkamispäivä on. Aivan kuten tiputtelukin, on tämä myös hormonaalisten ehkäisymenetelmien sivuvaikutus ja se liittyy hormonaaliseen epätasapainoon.

Kuukautisiin voivat vaikuttaa kuitenkin monet tekijät, eivät ainoastaan pillerit. Stressi, ruokavalio ja fyysinen liikunta ovat kaikki määritteleviä tekijöitä. On kuitenkin tärkeää tehdä varmuuden vuoksi raskaustesti, mikäli kuukautiset jäävät pois.

8. Libidon puute

Sukupuoliviettiin voivat vaikuttaa useat eri tekijät. On mahdollista, että hormonaaliset ehkäisymenetelmät aiheuttavat seksuaalista haluttomuutta, mutta ne eivät kuitenkaan ole ainoa syy siihen.

Obstetrics and Gynecologylehdessä julkaistun artikkelin mukaan sukupuolivietin väheneminen havaitaan useammin ehkäisylaastaria sekä ehkäisykapselia käytettäessä muihin hormonaalisiin ehkäisykeinoihin verrattuna. On kuitenkin äärimmäisen vaikeaa erottaa muita muuttujia, jotka voivat myös johtaa sukupuolivietin vähenemiseen.

Ehkäisyvalmisteiden sivuvaikutuksia on erilaisia.
Hormonaalisten ehkäisymenetelmien sivuvaikutukset voivat vaihdella naisesta toiseen. Jotkut naiset eivät välttämättä koe minkäänlaisia sivuvaikutuksia.

9. Valkovuoto

Valkovuodossa tapahtuvat muutokset ovat myös yksi ehkäisyvalmisteiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Tämä neste reagoi sisäisiin hormonimuutoksiin sekä emättimen bakteerikasvuston koostumukseen.

Kyseinen muutos on harvoin merkki sairaudesta. Naisen on itse asiassa syytäkin odottaa valkovuodon muuttuvan uuden ehkäisymenetelmän käytön aloittamisen yhteydessä ja sen koko käytön aikana. On odotettua, että valkovuodossa tapahtuu muutos ja että sitä ylläpidetään pillereiden tai ruiskeiden käytön aikana.

Ehkäisyvalmisteiden käyttö on turvallista sivuvaikutuksista huolimatta

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat turvallinen ja tehokas tapa ehkäistä raskautta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ne eivät sisällä lainkaan ei-toivottuja sivuvaikutuksia.

Keskustelethan aina lääkärin kanssa, mikäli sinulla on kysymyksiä ehkäisykeinojen käyttöön liittyen. Lääkäri auttaa sinua valitsemaan oikean ehkäisymenetelmän. Jokaisella naisella on oikeus valita omaan elämäntyyliin sopiva ehkäisykeino, joka aiheuttaa vähiten komplikaatioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dolores de cabeza y hormonas: ¿Cuál es la relación? – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
  • PROSPECTO LEVONORGESTREL/ETINILESTRADIOL DURBAN 0,1 MG/0,02 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS EFG. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/82942/P_82942.html
  • Barrera Coello, Laura, et al. “Causas de desapego a los métodos anticonceptivos.” Ginecología y obstetricia de México, 2019, vol. 87, num. Suppl 1, p. S128-S135 (2019).
  • Consideraciones sobre planificación familiar: métodos anticonceptivos. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000400010
  • Caba, Alejandro A. Paradas, et al. “Preferencia de uso del método anticonceptivo hormonal combinado de autoadministración, previa y posterior a la consejería estructurada (Estudio PIENSA).” Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología 2014.19 (2018).
  • Carbajal-Ugarte, José Antonio, et al. “Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 46.1 (2008): 83-87.
  • Pauta Barros, Paula Cristina, and Diana Nohely Suárez Condo. Efectos adversos y posibles causales de abandono del método anticonceptivo hormonal combinado Mesigyna en pacientes de la Clínica Humanitaria Fundación Pablo Jaramillo en la ciudad de Cuenca, en el periodo Abril–Agosto del 2017. BS thesis. Universidad del Azuay, 2018.
  • Palacios, Santiago, and Mariella Lilue. “Función sexual femenina y anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 88 (2020).
  • Ferllini Montealegre, Stephanie María, María Fernanda Miranda Muñoz, and Allan David Picado Álvarez. “Depresión: relación con la terapia anticonceptiva hormonal.” Revista Médica Sinergia 5.01 (2020): 233.
  • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacologia humana (2003): 887-911.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.