Logo image
Logo image

Maailman hepatiittipäivä: sairaus on estettävissä

3 minuuttia
Maailman hepatiittipäivä, jolla on kaksi vuosittaista muistopäivää, on muistutus tästä ehkäistävissä olevasta sairaudesta. Jatka artikkelin lukemista, niin kerromme tämän sairauden eri tyypeistä ja kuinka siltä voidaan välttyä.
Maailman hepatiittipäivä: sairaus on estettävissä
Viimeisin päivitys: 24 marraskuuta, 2020

Maailman hepatiittipäivällä on kaksi vuosipäivää: 19. toukokuuta ja 28. heinäkuuta. Molempia pidetään hyväksyttävinä päivämäärinä ja sen viettäminen riippuu yleisesti ottaen siitä, missä päin maailmaa asut. Suomessa Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta.

On tärkeää muistaa, että hepatiitti on todella yleinen ongelma maailmassa. Kaikki hepatiitit eivät kuitenkaan ole samanlaisia ja ne vaihtelevat vakavuudeltaan.

Hepatiittiin kuolee arviolta noin 1,4 miljoonaa ihmistä vuosittain, oli kyseessä sitten krooninen tai akuutti sairaus. Se tekee hepatiitista tappavimman sairauden tuberkuloosin sekä AIDSin jälkeen.

Maailman hepatiittipäivällä pyritään korostamaan sitä, että tämä sairaus on ehkäistävissä. Meillä on mahdollisuus vähentää tapausten määrää huomattavasti sekä lopulta myös hävittää sairaus kokonaan, sillä siihen on olemassa rokotus.

Maailman hepatiittipäivä

Alkuperäinen Maailman hepatiittipäivä on 19. toukokuuta, ja sitten lisättiin myös 28. heinäkuuta. Jälkimmäinen päivämäärä syntyi potilasryhmän aloitteesta muodostaa kansainvälinen liitto, ja he ehdottivat tätä toista päivämäärää Maailman terveysjärjestölle (WHO).

Maailman hepatiittiliiton (WHA) motivaation voimalla WHO omisti täyden kokoonpanon hepatiitille, varsinkin virushepatiitille. Siihen kuuluvat A-, B-, C-, D- ja E-hepatiitit.

28. heinäkuuta on Baruch Blumbergin syntymäpäivä. Hän on tutkija, joka löysi hepatiitti B -viruksen. Kansainvälinen liitto on suostunut pitämään molemmat päivät ja kannustaakin julkisia terveyslaitoksia tuomaan sairauden ihmisten tietoisuuteen näiden kahden kuukauden aikana.

Lue myös: Opi lisää maksasairauksista

Mikä virushepatiitti on?

Some figure
Kirroosi ja maksasyöpä ovat seurauksia B- ja C-hepatiittiviruksesta.

Hepatiitti tarkoittaa maksakudoksen tulehtumista. Yleisimpiä ovat tiettyjen virusten aiheuttamat tulehdukset, joilla on taipumus olla yhteydessä maksasolujen kanssa. Tämä virus voi tulla viidessä eri muodossa ja haluammekin nyt kertoa niistä lisää.

  • A: Tämä virus siirtyy ulosteen ja suun kautta. Tartunnan saanut ihminen voi siirtää sen toiselle ihmiselle huonon hygienian takia, mikä tekee A-hepatiittiviruksesta hyvin tarttuvan taudin alueilla, joilla on puhtaanapito-ongelmia. A-hepatiitti on akuutti, eikä se muutu krooniseksi. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin gastroenteriitissä. Sillä viitataan ruoansulatuskanavan tulehduksiin.
  • B: Tämä virus aiheuttaa merkittävän vaaran julkiselle terveydenhuollolle. Se siirtyy kehon nesteiden kautta ja voi siirtyä äidiltä lapselle raskauden aikana. B-hepatiittivirustartuntoja on maailmassa eniten Afrikassa, Keski-idässä, Intiassa ja Amazonilla. Sen on taipumus muuttua krooniseksi, mikä johtaa myöhemmin kirroosiin sekä maksasyöpään. Tämän infektion estämiseen on rokotus ja sen ottaminen on pakollista monissa maissa.
  • C: Tällä viruspartikkelilla on suurin siirtymiskyky ihmisten välillä veren välityksellä. Tartunnan voivat saada esimerkiksi terveydenalan ammattilaiset ilman riittäviä suojavarusteita sekä suonensisäisiä huumeita käyttävät ihmiset, jotka jakavat ruiskun muiden kanssa. Useimmat potilaat kärsivät sairauden kroonisesta muodosta ja se muuttuu kirroosiksi tai maksasyöväksi B-hepatiittia yleisemmin. Tähän sairauteen ei ole rokotusta, mutta uudet hoitokeinot ovat auttaneet parantamaan jotkin potilaat.
  • D: D-hepatiitti on delta-virus. Se tarkoittaa sitä, että virus voi tarttua vain potilaisiin, jotka sairastavat jo B-hepatiittia. Ehkäisymenetelmänä on rokotus B-hepatiittia vastaan.
  • E: Tämä on viimeinen tutkijoiden löytämä hepatiittivirus. Se voi tarttua ilmeisesti juomalla viruspartikkelin saastuttamaa vettä. Kyseessä on harvinainen sairaus, jota on löydetty eniten Aasiassa.
Some figure
C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä ja sen vakavin seuraus on maksasyöpä.

Lue myös: Maksan terveyden parantaminen boldon avulla

Maailman hepatiittipäivä ja sairauden ehkäiseminen

Kun on kyse infektioista, joiden ehkäisemismahdollisuus on todella suuri, keskittyy Maailman hepatiittipäivä juuri tähän näkökulmaan. Rokotus ja hygienia ovat ehkäisemisen perusteita. 

B-hepatiittivirusta vastaan keksitystä rokotteesta on ollut valtava hyöty kansanterveydelle. Kun useammat ihmiset saavat tämän rokotuksen ja käyvät loppuun rokotusaikataulun, laskee potilaiden määrä sekä äidiltä lapsille siirtyneiden tapausten määrä.

Hygieniassa tulee ottaa huomioon kaksi puolta: henkilökohtainen ja julkinen hygienia. Jätteen hävittämisolosuhteiden parantaminen kaupungeissa auttaa vähentämään A- ja E-hepatiitin leviämistä.

Seksuaalinen kanssakäyminen voi myös siirtää sairauden ihmiseltä toiselle. Tästä syystä kondomien käyttö on osa sukupuoliyhteyden välityksellä tarttuvien sairauksien ehkäisemistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stanaway, Jeffrey D et al., The global burden of viral hepatitis from 1990 to 2013: findings from the Global Burden of Disease Study 2013, The Lancet , Volume 388 , Issue 10049 , 1081 – 1088.
  • European Association For The Study Of The Liver. “EASL 2017 Clinical Practice Guidelines on the management of hepatitis B virus infection.” Journal of hepatology 67.2 (2017): 370-398.
  • European Association for The Study of The Liver. “EASL recommendations on treatment of hepatitis C 2016.” Journal of hepatology 66.1 (2017): 153.
  • Teles, Sheila Araújo. “Viral hepatitis: a challenge for nursing.” Revista brasileira de enfermagem 70.2 (2017): 231-232.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.