Luumetastaasit: oireet ja hoitomenetelmät

Luumetastaasit ovat pitkälle edenneistä syöpäsairauksista johtuvia komplikaatioita. Niiden esiintymistä pidetäänkin vakavana komplikaationa onkologisessa eli syöpäsairauksiin erikoistuneessa patologiassa. Kerromme tässä artikkelissa lisää siitä, mitä oireita tähän komplikaation liittyy ja miten niitä voidaan hoitaa.
Luumetastaasit: oireet ja hoitomenetelmät

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2020

Luumetastaasit ovat tiettyjen syöpien etenemistä vakavaksi komplikaatioksi, joka vaikuttaa taudin kehitysvaiheeseen. Pohjimmiltaan ne koostuvat neoplastisten solujen siirrosta jossakin elimessä sijaitsevasta kasvaimesta luuhun.

Tässä vaiheessa on heti korostettava, että luumetastaasit eivät ole merkki primaarisen luusyövän esiintymisestä. Toisin sanoen tauti ei ole alkanut luukudoksesta, vaan toisesta elimestä, kuten rintasyövän kohdalla rinnasta tai keuhkosyövän kohdalla keuhkoista.

Voimme sanoa, että kaikki luut voivat toimia kasvaimen lähettämien etäpesäkkeiden reseptoreina, vaikkakin niitä rekisteröidään useammin selkärangassa ja pitkissä luissa, kuten jalkojen ja käsivarsien luissa. Tämä liittyy siihen tapaan, jolla verenkierto ja lymfaattinen kierto tyhjentävät elimistössä kiertävät esteet.

Kun toisesta alkuperästä lähtöisin oleva neoplastinen solu on asettautunut luuhun, replikaatioprosessi alkaa tässä uudessa paikassa. Luumetastaasit tuottavat usein aineita, jotka stimuloivat luukudoksessa sijaitsevia soluja, jotka tunnetaan nimellä osteoblastit ja osteoklastit. Tämä stimulaatio on liiallista, jolloin kudos alkaa kärsiä sen seurauksista.

Luumetastaasien ympärillä oleva kudos alkaa joko heiketä osteoklastien vaikutuksesta tai se kovettuu osteoblastien liiallisen vaikutuksen vuoksi. Kumpikin prosessi on terveyden kannalta haitallista.

Tämän lisäksi useimmat syövät voivat metastasoitua, mutta niiden esiintyvyys on suurempaa rinta- ja eturauhasen kasvaimissa. Luuhun asettumisen jälkeen luumetastaasin aiheuttamat uudet oireet sekoittuvat primaarisen kasvaimen tuottamien oireiden kanssa.

Luumetastaasien oireet

Luumetastaaseilla on yhteisiä oireita niitä aiheuttavan primaarisen kasvaimen lisäksi. Yleisimpien oireiden joukosta voimme löytää muun muassa seuraavat merkit:

 • Kipu: Tämä oire on luun etäpesäkkeiden tyypillinen oire. Se voi olla joko jatkuvaa kipua tai epäsäännöllistä kipua. Joillakin potilailla liikunta pahentaa tätä kipua, kun taas toisilla potilailla sitä esiintyy jatkuvasti ja jopa levossa, mikä puolestaan vaikeuttaa tämän komplikaation hoitoa.
 • Murtumat: Kuten voimme jo olettaa, luumetastaasit heikentävät luuta. Heikko luu on luonnollisesti myös alttiimpi kohde erilaisille luunmurtumille, joihin jopa pienetkin iskut ja onnettomuudet voivat johtaa. Murtumien estämiseksi tämän komplikaation hoito on syöpää sairastavilla potilailla välttämätöntä.
 • Hyperkalsemia: Hyperkalsemia eli liian suuri veren kalsiumpitoisuus on myös yksi luumetastaasien yleismmistä oireista, sillä haava, joka aiheuttaa metastaasin luukudoksessa, vapauttaa kalsiumia vereen. Kun kalsiumin tasot nousevat, siitä johtuvat oireet, kuten ummetus, ruokahaluttomuus ja polyuria eli liiallinen virtsaaminen, ilmaantuvat. Ruokahalun laskeminen tai ruokahaluttomuus sekä liiallinen virtsaaminen voivat johtaa myös elimistön kuivumiseen, jota voi tapahtua syöpää sairastavilla potilailla nopeammin, ja tämä oire onkin syytä ottaa aina vakavasti.
 • Kompressiot: Yksi tavanomaisista luumetastaasien paikoista on selkäranka. Vaurioituneet nikamat voivat kutistua kooltaan, kasvaa päällekkäin ja vaihtaa sijaintia. Näiden prosessien aikana hermot tai selkäydin itsessään voi jäädä puristuksiin ja aiheuttaa erilaisia epämukavia oireita.
Luumetastaasien heikentämä luu on luonnollisesti alttiimpi kohde erilaisille luunmurtumille, joihin jopa pienetkin iskut ja onnettomuudet voivat johtaa
Murtumat ovat luumetastaasien yleinen komplikaatio.

Luumetastaasien hoito

Luun etäpesäkkeiden hoitoon on saatavilla kaksi eri tapaa. Metastaasin hoitamiseksi asiantuntija voi suorittaa järjestelmällisen tai paikallisen lähestymistavan tapauksesta riippuen. Valinta riippuu pitkälti alkuperäisen syövän tyypistä, potilaan kliinisestä tilasta sekä näiden hoitojen saatavuudesta siinä sairaalassa, jossa potilasta hoidetaan. Katsotaanpa seuraavaksi joitakin yleisimmistä luumetastaasien hoitoon suunnatuista menetelmistä:

Järjestelmälliset vaihtoehdot

 • Kemoterapia: Kemoterapiaksi kutsutaan sellaisten lääkkeiden käyttöä, jotka keskeyttävät joidenkin kasvainsolujen kasvu- ja leviämisprosessin. Luumetastaasien tapauksessa kemoterapiaa käytetään yleensä ensisijaisena hoitomenetelmänä, vaikka lopullisen päätöksen tekee aina lääkäri.
 • Sädehoito: Tässä lääketieteessä runsaasti käytetyssä hoitomuodossa erityisvälineiden lähettämän säteilyn avulla säteet tunkeutuvat potilaan elimistöön ja alkavat tuhota syöpää aiheuttavia soluja. Hoitosessioiden lukumäärä ja sädehoidon annos vaihtelevat aina potilaasta riippuen. Kyseessä on kuitenkin yleensä suhteellisen tehokas menetelmä luumetastaasien aiheuttaman kivun hallitsemiseksi.
 • Hormonihoito: Hormonihoito eli hormoniterapia koostuu sellaisten lääkkeiden käytöstä, joiden tehtävänä on estää tiettyjen hormonien toimintaa. Kyseessä on hoitomuoto, jota käytetään yleisesti esimerkiksi rintasyövän ja eturauhassyövän hoidossa.
 • Immunoterapia: Immunoterapia on hormonihoidon ohella lääkkeiden avulla suoritettu hoito; tässä tapauksessa terapia koostuu kuitenkin sellaisista lääkkeistä, jotka tuotetaan jäljittelemään ihmisen oman elimistön immuunijärjestelmän toimintoja.
 • Radiofarmaseuttiset lääkkeet: Tässä hoitomuodossa säteily suunnataan syöpäsoluihin suoraan kehon sisäpuolelta. Tämä hoitomuoto poikkeaa esimerkiksi perinteisestä sädehoidosta, jossa syöpäsoluihin hyökätään ulkopuolelta tulevan säteilyn kanssa. Radiofarmaseuttiset lääkkeet annostellaan potilaan elimistöön injektion kautta, josta ne kulkeutuvat luumetastaaseihin ja sinne saavuttuaan asettuvat kasvainsolujen vierelle tuhoten niitä säteilyllään.
Luumetastaasin hoitamiseksi asiantuntija voi suorittaa järjestelmällisen tai paikallisen lähestymistavan tapauksesta riippuen
Luumetastaasien hoitoon on olemassa erilaisia ​​menetelmiä, joiden valinta riippuu pitkälti alkuperäisen syövän tyypistä, potilaan kliinisestä tilasta sekä näiden hoitojen saatavuudesta sairaalassa, jossa potilasta hoidetaan.

Adjuvantit ja paikalliset vaihtoehdot

 • Bisfosfonaatit: Bisfosfonaatit estävät osteoklastien vaikutusta ehkäisemällä niitä tuhoamasta edelleen tervettä luuta.
 • Denosumabi: Denosumabilla suoritettava hoito muistuttaa pitkälti bisfosfonaattien toimintaa, sillä sen tehtävänä on estää osteoklasteja. Denosumabin lopullinen vaikutusmekanismi on erilainen kuin muiden adjuvanttien, mutta niiden lopputulos on samankaltainen.
 • Vertebroplastia: Luumetastaasin löytyessä selkärangasta, sen hoitoon on olemassa vaihtoehtoinen hoitomenetelmä, jossa potilaaseen pistetään nopeasti vaikuttavaa luusementtiä. Tämä toimenpide tunnetaan nimellä vertebroplastia ja sen tehokkuus on riittävän korkea rauhoittamaan luumetastaasin aiheuttamaa kipua.
 • Leikkaus: Kirurgista leikkausta voidaan sovitella silloin, kun tietyt ehdot täyttyvät. Jos luumetastaasi sijaitsee sellaisessa paikassa, johon leikkauksella on asianmukainen pääsy, komplikaatio voidaan leikata ja poistaa, mikä puolestaan auttaa eliminoimaan kyseisen osan luusta kokonaan ja näin hillitsemään metastaasin aiheuttamia oireita.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Luukipu: syyt, oireet ja hoito

Kuinka toimia luumetastaasien tapauksessa?

Luumetastaasin esiintyminen on merkittävä komplikaatio onkologisen patologian tiellä. On välttämätöntä, että potilasta ohjaa kouluttautuneiden ammattilaisten ryhmä, joka kykenee tarjoamaan hänelle parhaat mahdolliset vaihtoehdon metastaasin hoitoon ja oireiden eliminointiin. Onneksi uusien markkinoille saapuneiden hoitomuotojen avulla luumetastaasista kärsivien potilaiden elämänlaatua on mahdollista kohentaa merkittävällä tavalla niin kipua lievittämällä kuin muita oireita helpottamalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vicent, S., et al. “Las metástasis óseas del cáncer.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 29. No. 2. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2006.
 • García, F. BAIXAULI, et al. “Estado actual de las metástasis óseas.” Revista española de cirugía osteoarticular 49.257 (2014).
 • Centeno, C., et al. “Metástasis óseas: manifestaciones clínicas y complicaciones. Un tratamiento multidisciplinar.” Med Pal 8 (2001): 100-108.
 • Durand, J-P., et al. “Metástasis óseas: manejo multidisciplinario, conducta diagnóstica y terapéutica.” EMC-Aparato locomotor 46.1 (2013): 1-16.
 • Salazar Pacheco, Rudy, et al. “Metástasis óseas en tumores malignos de la mama. Breve informe epidemiológico.” Acta Ortopédica Mexicana 16.2 (2002): 51-55.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.