Lohturuoka: onko olemassa mielialaa nostavia ruokia?

Usein muutokset mielialassa liittyvät ravinteiden puutteeseen. Eräät kemikaalit säätelevät mielialaa, ja niitä saadaan juurikin ruoan sisältämistä ravinteista. Nyt kerromme ruoista jotka auttavat kohentamaan henkistä vointia, eli jatka lukemista ja saat tietää, mitä on hyvä lohturuoka.
Lohturuoka: onko olemassa mielialaa nostavia ruokia?

Viimeisin päivitys: 16 helmikuuta, 2019

Huono sää, uupumus, väsymys, huonot uutiset, hormonaaliset muutokset… ja sadat muut mahdolliset asiat. Et tiedä syytä, mutta haluaisit itkeä, kuunnella surullisia lauluja ja maata sängyssä viikkojen ajan. Tiedätkö, mitkä ruoat ovat näinä hetkinä avuksi?

Toimiva lohturuoka, eli mielialaa parantavat ruoat

Joskus emme tiedä syytä siihen, miksi aamuisin tuntuu siltä ettei haluaisi nousta ylös. Ehkäpä syypää on yksinkertaisesti maanantai tai kenties PMS-oireet.

Töissä olet sitten inhon vallassa ja haluaisit karata autiolle saarelle. Työmatkalla saatat herkutella kahvin ja suklaan parissa, ja sitten olosi paraneekin jo illalliseen mennessä.

Voiko ruoka toimia mielialalääkkeenä? Ei oikeastaan. Se liittyy kuitenkin suoraan ihmisen mielialaan, sillä ruoka voi auttaa kaiken tuntuessa väärältä. On eräitä tuotteita, jotka vaikuttavat näin jo minuuteissa – tiedätkö, mistä puhumme?

1. Suklaa

suklaa on lohturuoka

Suklaa on listamme ensimmäinen lohturuoka siksi, että sitä pidetään parhaana ruokana masennuksen hoidossa. Siten se sopii oivallisesti muulloinkin mielialan nostamiseen. Kaakaon aineet toimivat aivoissa henkistä oloa parantaen, ja ei olekaan tavatonta tuntea suklaanhimoa – vaikkakin teollisen – surullisuuden aikoina.

Ole kuitenkin maltillinen, sillä suuri määrä suklaata ei ole hyväksi terveydelle. Siinä on usein paljon sokeria, maitoa ja haitallisia aineksia. Tumma suklaa (vähintään 70 % kaakaota) ilman lisättyä sokeria olisi kaikkein paras vaihtoehto sekä terveyden että mielialan kannalta.

2. Pähkinät

Pähkinät ovat erinomaisia rasvahappojen lähteitä, ja niitä voidaan nauttia välipalana päivän mittaan. Kourallinen päivässä riittää, ja jos haluat, voit sekoittaa niitä jogurttiin tai maitoon hyötyjen lisäämiseksi.

3. Maito

maito on lohturuokaa

Jos mielialasi on huono ja ulkona on kylmä, miltä kuulostaisi kupillinen lämmintä maitoa ennen nukkumaanmenoa? Tämä juoma saa olon mukavammaksi jo minuuteissa, ja se auttaa nukahtamaan. Maito on tehokkaampi kuin kuuma tee, sillä se on kalsiuminsa ansiosta täyttävää ja rauhoittavaa.

Maidonjuonti estää ärtyneisyyttä, ahdistuneisuutta ja masennusta, ja se säätelee mielialan muuttumista. Kyseessä on siis ehdottomasti  hyvä lohturuoka!

4. Kaneli

Lisää hyppysellinen kanelia maitoosi, sillä se tarjoaa myöskin mielialaa parantavia vaikutuksia. Kaneli on mahtavan tuoksuinen mauste, joka estää hypoglykemiaa.

Kun verensokeri laskee, olo voi muuttua hyvin väsyneeksi. Estääksesi tai hoitaaksesi tätä ilmiötä, ripottele hiukan kanelia jälkiruokiisi tai haudukkeisiisi joka päivä.

5. Hunaja

hunaja on lohturuokaa

Tämä tuttu ja makea tuote auttaa myöskin parantamaan mielialaa. Hunaja on täynnä hyviä ominaisuuksia, ja sillä on esimerkiksi antibioottivaikutus.

Hunaja on yksi hyödyllisimmistä ruoista, joita kaupasta voit ostaa, sillä sisältää tryptofaania. Tämä on aminohappo, joka auttaa tuottamaan serotoniinia (onnellisuushormoni).

Ruokalusikallinen hunajaa riittää makeuttamaan teen, ja olosi kohenee heti, kun tunnet tämän luonnnontuotteen herkullisen maun.

6. Banaani

Moni hedelmä parantaa oloa, ja näin toimii banaanikin, mikä johtuu sen sisältämästä runsaasta magnesiumista. Kyseinen mineraali vähentää stressiä, uupumusta ja ahdistuneisuutta, mikä sitten parantaa mielialaa.

Voit käyttää banaania hyvin monenlaisissa smoothieissa, salaateissa ja jälkiruoissa. Banaani on loistava lohturuoka!

7. Täysjyväleipä

lohturuoka täysyväleipä

Suosittelemme täysyväleivän valitsemista muiden tyyppisten sijasta, etenkin jos olet alamaissa. Vaikka siinä on runsaasti hiilihydraatteja, ne yhdistyvät aminohappoihin, joten tämä leipä on täyttävää ruokaa, joka sopii ahdistuksen hetkiin.

Lisäksi täysjyväleipä sisältää tryptofaania, joka vähentää masennusta ja herkkyyttä kivulle. Nauti yksi viipale aamiaisella, ja voit aloittaa päiväsi paremmissa merkeissä.

8. Pinaatti

Ensinnäkin tällä kasviksella vahvistat itseäsi Kippari-Kalleksi, mutta annat kehollesi myös hyvän annoksen foolihappoa. Kyseinen happo on hyvin tärkeä tekijä raskaana oleville, ja se tuo monet hyödyt – se esimerkiksi lisää serotoniinin määrää aivoissa, mikä sitten parantaa mielialaa.

Voit nauttia pinaattia raakana tai kypsennettynä ja monella tapaa: salaateissa, keitoissa, piirakoissa ja niin edelleen.

9. Kananmuna

kananmunat ovat lohturuokaa

Monissa maissa (kuten Turkissa, Japanissa ja Ruotsissa) syödään uppopaistettuja kananmunia usein aamiaisella. Toisin kuin paistetut kananmunat, joita ei suositella rasvan vuoksi, uppopaistetut ovat hyvä ja ravitseva vaihtoehto aamiaisella. Ne ovat loistava valinta fyysisesti vaativiin töihin, sillä saat niistä runsaasti energiaa. Lisäksi niiden sisältämät aminohapot auttavat luomaan serotoniinia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.