8 pätevää syytä syödä enemmän kananmunia

Kananmunien syöminen lisää hyvän kolesterolin määrää veressä ja voi jopa ehkäistä kaihia

Loistava tapa lisätä puhtia päivään on nauttia kananmunia aamiaisella. Kananmunat ovat erinomainen proteiinin ja ravintoaineiden lähde, mutta tästä huolimatta monet yrittävät vältellä kananmunien syömistä, sillä he kuvittelevat niiden nostavan kolesterolia ja vaikuttavan negatiivisesti terveyteen pitkällä aikavälillä.

Tämä ei pidä paikkaansa. Kananmunia pidetään yleisesti ottaen superfoodina ja ne ovat tärkeä osa modernia ruokapyramidia. Kananmunat pitävät sisällään monia terveyshyötyjä, joten niitä todellakin kannattaa syödä, kunhan noudattaa hyvää vanhaa neuvoa: ”kohtuus kaikessa”.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miksi kananmunia kannattaa syödä ja mitä terveysvaikutuksia ne keholle tarjoavat.

Syö enemmän kananmunaa!

1. Kananmunat eivät ole epäterveellisiä

On totta, että kananmunat sisältävät kolesterolia, mutta tämä ei ole terveysriski. Muista, että keho ja etenkin maksa tuottaa kolesterolia ja että kolesteroli on tärkeä osa kehon luonnollista toimintaa. Jos kolesteroliarvosi ovat koholla, voit nauttia kananmunasta vain valkuaisen, sillä suurin osa kolesterolista on keltuaisessa. Kuten kaikkien muidenkin ruoka-aineiden kohdalla, myös kananmunien syömisessä tulee harjoittaa tervettä järkeä, eikä niitä kannata popsia ylenmäärin päivän aikana.

Kananmunan sisältämä kolesterolimäärä on alhainen, eikä siitä ole mitään vaaraa terveille henkilöille. Kananmunan kolesteroli ei nosta huonolaatuisen LDL-kolesterolin määrää veressä. Lisäksi kananmuna ei sisällä haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja.

2. Kananmunien kolesteroli on terveellistä

Kananmunat ovat hyväksi sydämelle

Kolesterolista on olemassa kaksi muotoa: hyvälaatuinen HDL-kolesteroli ja pahalaatuinen LDL-kolesteroli, joista jälkimmäinen kertyy verisuonten seinämiin ja voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja verenkiertojärjestelmän sairauksia.

HDL-kolesteroli suojaa kehoa verisuoniston sairauksilta ja edistää aivojen terveyttä.

Suositeltua lukemista: 16 yllättävää käyttötapaa kananmunan kuorille

3. Kananmunasta saa tärkeää ravintoainetta: koliinia

Oletko kuullut koliinista? On hyvin mahdollista, että tämä ravintoaine on sinulle tuntematon, vaikka sen vaikutus onkin tärkeä koko kehon hyvinvoinnille.

Koliini on B-vitamiini, joka auttaa rakentamaan solukalvoja ja muita tärkeitä molekyylejä, ja se parantaa aivojen toimintaa. Koliinia esiintyy kaikissa luonnonrasvoissa, ja kananmunan keltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot ovat erityisen hyviä koliinin lähteitä.

Yhdysvalloissa suoritetun kliinisen tutkimuksen mukaan jopa 90 % väestöstä kärsii tämän tärkeän ravintoaineen puutteesta. Koliinin määrää voi lisätä helposti nauttimalla enemmän kananmunia ja viettämällä terveellistä elämää.

4. Kananmunat ovat ravintorikasta ruokaa

Kuten mainitsimme edellä, kananmuna on yksi parhaista aamiaisruuista. Valmista herkullinen munakas tai keitä muna tai pari niin saat kaikkia näitä ravintoaineita:

 • A-vitamiini
 • Folaatti
 • B5-vitamiini
 • B12-vitamiini
 • B2-vitamiini
 • Fosfori
 • Seleeni
 • Proteiinia ja terveellistä rasvaa

5. Kananmuna pitää huolta silmien terveydestä

Kananmunat ovat hyväksi silmien terveydelle

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä heikommaksi käy silmiesi näkökyky. Vanhenevat silmät kaipaavat usein silmälaseja tai lukulaseja, ja hämäränäkö heikkenee. Tämä on luonnollinen osa vanhenemista, mutta lisäämällä tiettyjä vitamiineja ruokavalioon voit hidastaa prosessia. Kananmunasta saatavat luteiini ja zeaksantiini parantavat silmien toimintaa.

Nämä kaksi antioksidanttia korjaavat silmien verkkokalvoja ja voivat ehkäistä kaihia ja muita silmää rappeuttavia sairauksia. Suositusten mukaan kananmunia kannattaa nauttia viisi tai kuusi kappaletta viikossa silmien suojaamiseen.

6. Parhaat kananmunat ovat luomutuotettuja: ne sisältävät vähemmän triglyseridejä!

Tämä on tärkeä pointti, sillä kananmunia valitessa kannattaa aina suosia luomutuotettuja munia. Luonnonmukaisesti tuotetut munat kunnioittavat kanan luonnollista sykliä ja munan tuotantoa ilman hormoneja. Mitä terveyshyötyjä luomumunilla on?

 • Luomumuna sisältää enemmän Omega-3 -rasvahappoja
 • Ne auttavat vähentämään triglyseridiarvoja
 • Ne suojaavat sydäntä taudeilta

Suositeltua lukemista: Kuinka paljon kananmunaa tulisi syödä?

7. Kananmunat huoltavat aivoja

Aikoinaan kananmunilla oli huono maine, sillä niiden uskottiin sisältävän paljon kaloreita ja haitallista kolesterolia. Nykyisin tiedetään, että kananmunat ovat terveellinen ruoka.

 • Kananmunat eivät nosta kolesterolin määrää elimistössä, ne eivät ole vaaraksi sydämelle ja ne auttavat ehkäisemään dementiaa.
 • Suuri kananmunien syömiseen keskittyvä tutkimus seurasi kymmenen vuoden ajan 300 000 koehenkilöä, jotka nauttivat 5-6 kananmunaa viikossa. Tutkimuksen mukaan kananmunien syöminen ei lisännyt aivojen ongelmia.
 • Diabetespotilaiden kannattaa kuitenkin rajoittaa kananmunien syömistä. 2-3 munaa viikossa on sopiva määrä diabeetikolle.

8. Kananmuna pitää kylläisenä ja ehkäisee lihomista

Kananmunat ja laihduttaminen

On tärkeää muistaa, että pelkkä kananmunien popsiminen ei tehosta laihtumista. Kananmunien syöminen pitää kuitenkin kylläisenä pitkään ja ehkäisee naposteluvimmaa aterioiden välillä – tämä voi tehostaa laihtumista pitkällä tähtäimellä.

Suositeltua lukemista: Munakoiso-sitruunavesi on mahtava apu painonpudotuksessa

 • Kananmuna on täynnä proteiinia ja makroravintoaineita. Yhdistä aamupalamunakas pinaattiin, omenaviipaleisiin ja kupilliseen teetä: pysyt energisenä lounaaseen saakka, etkä tunne oloasi nälkäiseksi.
 • Kananmunat ovat täyttävää ruokaa, joka tekee vähemmän kalorimäärän nauttimisesta helppoa.