8 pätevää syytä syödä enemmän kananmunia

Kananmunan syöminen lisää hyvän kolesterolin määrää veressä ja voi jopa ehkäistä kaihia
8 pätevää syytä syödä enemmän kananmunia
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Loistava tapa lisätä puhtia päivään on nauttia kananmunia aamiaisella. Kananmuna on erinomainen proteiinin ja ravintoaineiden lähde, mutta tästä huolimatta monet yrittävät vältellä kananmunan syömistä, sillä he kuvittelevat sen nostavan kolesterolia ja vaikuttavan negatiivisesti terveyteen pitkällä aikavälillä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi sinun pitäisi syödä enemmän kananmunia.

Kananmunaa pidetään yleisesti ottaen superfoodina ja se on tärkeä osa modernia ruokapyramidia. Kananmuna pitää sisällään monia terveyshyötyjä, joten kannattaa syödä enemmän kananmunia, kunhan noudattaa hyvää vanhaa neuvoa: “kohtuus kaikessa”.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miksi kannattaa syödä enemmän kananmunia, ja mitä terveysvaikutuksia ne keholle tarjoavat.

Miksi kannattaa syödä enemmän kananmunia?

1. Kananmuna ei ole epäterveellistä ravintoa

On totta, että kananmuna sisältää kolesterolia, mutta tämä ei ole terveysriski. Muista, että keho ja etenkin maksa tuottavat kolesterolia, ja että kolesteroli on tärkeä osa kehon luonnollista toimintaa. Jos kolesteroliarvosi ovat koholla, voit nauttia kananmunasta vain valkuaisen, sillä suurin osa kolesterolista on keltuaisessa. Kuten kaikkien muidenkin ruoka-aineiden kohdalla, myös kananmunan syömisessä tulee harjoittaa tervettä järkeä, eikä niitä kannata popsia ylenmäärin päivän aikana.

Kananmunan sisältämä kolesterolimäärä on alhainen, eikä siitä ole mitään vaaraa terveille henkilöille. Kananmunan kolesteroli ei nosta huonolaatuisen LDL-kolesterolin määrää veressä. Lisäksi kananmuna ei sisällä haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja.

2. Kananmunan kolesteroli on terveellistä

Sinun tulisi syödä enemmän kananmunia, koska ne ovat hyväksi verenpaineelle.

 

Kolesterolista on olemassa kaksi muotoa: hyvälaatuinen HDL-kolesteroli ja pahalaatuinen LDL-kolesteroli, joista jälkimmäinen kertyy verisuonten seinämiin, ja voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja verenkiertojärjestelmän sairauksia.

HDL-kolesteroli suojaa kehoa verisuoniston sairauksilta ja edistää aivojen terveyttä.

3. Kananmunasta saa tärkeää ravintoainetta, koliinia

Oletko kuullut koliinista? On hyvin mahdollista, että tämä ravintoaine on sinulle tuntematon, vaikka sen vaikutus onkin tärkeä koko kehon hyvinvoinnille.

Koliini on B-vitamiini, joka auttaa rakentamaan solukalvoja ja muita tärkeitä molekyylejä, sekä se parantaa aivojen toimintaa. Koliinia esiintyy kaikissa luonnonrasvoissa, ja kananmunan keltuainen, naudan maksa sekä vehnänalkiot ovat erityisen hyviä koliinin lähteitä.

Yhdysvalloissa suoritetun kliinisen tutkimuksen mukaan jopa 90 % väestöstä kärsii tämän tärkeän ravintoaineen puutteesta. Koliinin määrää voi lisätä helposti syömällä enemmän kananmunia ja viettämällä terveellistä elämää.

4. Kananmuna on ravintorikasta ruokaa

Kuten mainitsimme edellä, kananmuna on yksi parhaista aamiaisruuista. Valmista herkullinen munakas tai keitä muna tai pari, niin saat kaikkia näitä ravintoaineita:

  • A-vitamiini
  • Folaatti
  • B5-vitamiini
  • B12-vitamiini
  • B2-vitamiini
  • Fosfori
  • Seleeni
  • Proteiinia ja terveellistä rasvaa

5. Kananmuna pitää huolta silmien terveydestä

 

Miksi tulisi syödä kananmunia? Ne pitävät huolta silmien terveydestä.

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä heikommaksi käy silmiesi näkökyky. Vanhenevat silmät kaipaavat usein silmälaseja tai lukulaseja, ja hämäränäkö heikkenee. Tämä on luonnollinen osa vanhenemista, mutta lisäämällä tiettyjä vitamiineja ruokavalioon voit hidastaa prosessia. Kananmunasta saatavat luteiini ja zeaksantiini parantavat silmien toimintaa.

Nämä kaksi antioksidanttia korjaavat silmien verkkokalvoja ja voivat ehkäistä kaihia ja muita silmää rappeuttavia sairauksia. Suositusten mukaan kananmunia kannattaa nauttia viisi tai kuusi kappaletta viikossa silmien suojaamiseksi.

6. Parhaat kananmunat ovat luomutuotettuja: ne sisältävät vähemmän triglyseridejä!

Tämä on tärkeä pointti, sillä kananmunia valitessa kannattaa aina suosia luomutuotettuja munia. Luonnonmukaisesti tuotetut munat kunnioittavat kanan luonnollista sykliä ja munantuotantoa ilman hormoneja. Mitä terveyshyötyjä luomumunilla on?

  • Luomumuna sisältää enemmän Omega-3 -rasvahappoja
  • Ne auttavat vähentämään triglyseridiarvoja
  • Ne auttavat suojaamaan sydäntaudeilta

7. Kananmuna huoltaa aivoja

Aikoinaan kananmunalla oli huono maine, sillä sen uskottiin sisältävän paljon kaloreita ja haitallista kolesterolia. Nykyisin tiedetään, että kananmuna on terveellinen ruoka.

  • Kananmuna ei nosta kolesterolin määrää elimistössä, eikä se ole vaaraksi sydämelle. Kananmuna auttaa ehkäisemään dementiaa.
  • Suuri kananmunan syömiseen keskittyvä tutkimus seurasi kymmenen vuoden ajan 300 000:a koehenkilöä, jotka nauttivat 5-6 kananmunaa viikossa. Tutkimuksen mukaan kananmunan syöminen ei lisännyt aivojen ongelmia.
  • Diabetespotilaiden kannattaa kuitenkin rajoittaa kananmunan syömistä. 2-3 munaa viikossa on sopiva määrä diabeetikolle.

8. Kananmuna pitää kylläisenä ja ehkäisee lihomista

Kananmunan syönti auttaa ehkäisemään lihomista.

 

On tärkeää muistaa, että pelkkä kananmunien popsiminen ei tehosta laihtumista. Kananmunan syöminen pitää kuitenkin kylläisenä pitkään ja ehkäisee naposteluvimmaa aterioiden välillä – tämä voi tehostaa laihtumista pitkällä tähtäimellä.

  • Kananmuna on täynnä proteiinia ja makroravintoaineita. Yhdistä aamupalamunakas pinaattiin, omenaviipaleisiin ja kupilliseen teetä: pysyt energisenä lounaaseen saakka, etkä tunne oloasi nälkäiseksi.
  • Kananmuna on täyttävää ruokaa, joka tekee vähemmän kalorimäärän nauttimisesta helppoa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zeisel SH. Choline: critical role during fetal development and dietary requirements in adults. Annu Rev Nutr2006;26:229–250.
    • Lisa M. Sanders et al. “Choline. Dietary Requirements and Role in Brain Development”, Nutr Today. 2007; 42(4): 181–186.
    • Fernandez ML, “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations”, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.
    • Handelman GJ et al. “Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk”, Am J Clin Nutr. 1999 Aug;70(2):247-51.
    • Paddon-Jones D et al. “Protein, weight management, and satiety”, Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1558S-1561S.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.