16 yllättävää käyttötapaa kananmunan kuorille

Yksi parhaimmista tavoista käyttää kananmunan kuoria liittyy kosmetiikkaan. Murskattuna hienoksi jauheeksi, voi kananmunan kuoret sekoittaa kynsilakkaan - näin vahvistat kynsiä jokaisella lakkauksella.

Suurin osa ihmisistä heittää kananmunan kuoret samantien roskiin. Kuoria voi kuitenkin hyödyntää monella eri tavalla. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä kuorien käyttämiseen yllättävillä tavoilla.

Faktaa kananmunan kuorista

Kuori koostuu kalsiumkarbonaatista, jota löytyy myös monista antasideista eli hapokkuutta poistavista tuotteista. Keskikokoisen kananmunan kuoret sisältävät noin 750 – 800 milligrammaa kalsiumia.

Kuoren paino on noin 9-12 % koko munan painosta ja kuoren huokoset antavat hapen kulkea kuoren sisälle. Samalla huokoset poistavat kosteutta ja hiilidioksidia.

Kananmunat

Kananmunan kuoren väri riippuu munan munineen kanan rodusta. Valkoiset kanat tuottavat valkoisia munia ja ruskeat kanat puolestaan ruskeita munia.

Mihin kananmunan kuoria voi käyttää?

Luonnollisena laastarina

Kananmunan kuoren sisäpintaa peittää ohut kalvo, jota voi käyttää pienten haavaumien ja raapaisujen hoitamiseen. Irrota kalvo varovasti ja aseta haavan päälle, peitä laastarilla.

Vahvista kahvin makua

Jos valmistat kahvin murskatun kuoren kera, se vähentää kahvin kitkeryyttä. Tätä keinoa on hyödynnetty jo vuosisatojen ajan. Pese kuoret huolellisesti ja murskaa ne pieniksi hipuiksi, kaada kahvinpurujen sekaan ja valmista kahvi tavalliseen tapaan suodatinta käyttäen.

Karkota tuholaiset puutarhasta

Pehmeäkehoiset eläimet, kuten etanat ja kotilot eivät voi matkata teräväkärkisten esteiden ylitse, joten sirottele kananmunan kuoria kukkapuskien ja muiden kasvien ympärille – näin pidät kotilot loitolla kasveistasi.

Kananmunan rikkominen

Anna kasvattamillesi tomaateille kalsiumia

Jos kasvatat tomaatteja kotipuutarhassasi tai kasvihuoneessa, olet varmasti huomannut, että kasvien varsien on joskus vaikea kannatella tomaattien painoa. Kokeneet puutarhurit kaatavatkin tomaattien kasvumultaan murskattuja kananmunan kuoria, sillä kuorien kalsium auttaa vahvistamaan kasvien varsia. Näin ne eivät taivu tai katkeile hedelmien painosta.

Syö kuoret

Monet syövät kananmunan kuoria niiden korkean kalsiumpitoisuuden takia. Murskaa kuoret pieneksi jauheeksi ja ripottele keittoihin, jälkiruokiin, kastikkeisiin, salaatteihin ja muihin aterioihin. Kuoret eivät vaikuta ruuan makuun ja saat aimo annoksen luita vahvistavaa kalsiumia.

Kasvien kasvattaminen

Jos olet parhaillaan istuttamassa uusia kasveja tai kasviksia puutarhaasi, lisää murskattuja kananmunan kuoria multaan, samalla tavalla kuin tomaattien kohdalla. Erityisen tehokkaasti kuoret toimivat yhdessä lannoitteen tai kompostijätteen kera. Voit myös sirotella murskattuja kuoria suoraan mullan päälle ja lisätä niitä kompostiisi.

Teroita ja puhdista keittiövälineet

Aseta kuori mahdollisimman ehyenä pakastimeen ja käytä sitä tehosekoittimesi terien puhdistamiseen ja teroittamiseen. Heitä kuoret sekoittimeen tilkan vettä kera ja anna tehosekoittimen käydä hetkinen. Kaada vesi ja kuoret pois ja huuhtele.

Hoida koirien ripulia

Jos koirasi söi jotakin, jota sen ei olisi pitänyt, voit murskata kananmunan kuoret hienoksi jauheeksi ja sekoittaa sen kahvinpuruihin. Ripottele muutama teelusikallinen koiran ruokaan, ja ripulin pitäisi helpottua päivän aikana.

Valkoiset munat

Käytä kuoria mineraalilisänä

Uita muutamia kananmunan kuoria vedessä, johon on lisätty tilkka sitruunamehua. Anna kuorien liottua muutaman viikon ajan ja säilytä seos jääkaapissa. Lisää pieni määrä seosta smoothieihin, näin saat näppärästi aimo annoksen tärkeitä mineraaleja.

Koristele kotisi kuorilla

Voit tehdä kananmunan kuorista helposti kauniita joulu- ja pääsiäiskoristeita. Tähän vaaditaan kärsivällisyyttä ja tarkkakätisyyttä. Voit maalata kuoret joulun väreillä tai liimata glitteriä tai tarroja kuoriin ja ripustaa ne roikkumaan kuuseen, tai asettele pöytäkoristeeksi.

Poista jumiutuneet tahrat

Murskattuja kananmunan kuoria voi käyttää kattiloiden kuuraamiseen ja jämähtäneiden tahrojen poistamiseen. Käytä kuoria tiskivedessä, anna tiskien liota hetken aikaa ennen pesemistä.

Vahvista kynsiä

Murskaa kananmunan kuoret jauheeksi ja lisää pieni määrä kynsilakkapurkkiin. Käytä kynsilakkaa normaalisti ja vahvistat samalla kynsiä jokaisen lakkauskerran yhteydessä. Jos kärsit hauraista kynsistä, jotka eivät tunnu kasvavan millään, voi kananmunan kuorista löytyä apu kynsien kasvattamiseen.

Ruskeat munat

Häivytä ryppyjä ja juonteita

Murskaa kananmunan kuoret hienoksi jauheeksi ja sekoita niihin tilkka vettä. Kaada seos jääpalamuotteihin ja pakasta. Hiero jäätyneitä jääpaloja kasvoille, etenkin niihin kohtiin, joihin juonteita syntyy eli silmienympäryksiin ja suun ja otsan alueelle. Varo pitämästä jääpalaa samassa kohdassa liian kauan, sillä se voi polttaa ihoa.

Käytä ravitsevana naamiona

Jauha kananmunan kuoret hienoksi jauheeksi ja sekoita jauhe kananmunan valkuaiseen. Levitä kasvoille ja kaulalle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele pois lämpimällä vedellä. Tämä naamio sopii ihon kiinteyttämiseen ja ravitsemiseen.

Valkaise vaatteet

Laita muutama kananmunan kuori pesupussiin ja heitä pesukoneeseen valkopyykin kanssa. Tahrat häviävät ja valkoiset vaatteet tulevat yhä valkoisemmiksi.

Valmista kynttilöitä

Seuraavan kerran kun keität kananmunia, avaa päällinen varovasti lusikalla koputtaen ja poista kananmunan kärki niin että loput kuoresta pysyy ehjänä. Säästä tyhjä kuori ja täytä kynttilävahalla, lisää kynttilän sydänlanka, anna massan jähmettyä ja poista kuori. Näin saat kauniita kananmunan muotoisia kynttilöitä.