Lihaskuntoharjoittelu lapsilla: mitä tulee tietää

Lasten ja nuorten voi olla kannattavaa tehdä lihaskuntoharjoituksia suorituskyvyn parantamiseksi urheilussa sekä vammojen hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi.
Lihaskuntoharjoittelu lapsilla: mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2021

Lihaskuntoharjoittelu rakentaa lapsilla lihassäikeitä ja kasvattaa voimaa, ja siinä hyödynnetään painoja, vastuskuminauhoja, oman kehon painoa ja kuntolaitteita. Mutta onko lihaskuntoharjoittelu hyväksi lapsille?

Lapsetkin voivat tehdä lihaskuntoharjoituksia, kunhan noudatetaan tiettyjä ikään liittyviä ohjeistuksia ja pidetään silmällä heidän kuntoaan ja terveydentilaansa.

Lihaskuntoharjoittelu lapsilla

Ensiksi on hyvä selventää jotain. Kuten Mayo Clinic muistuttaa, lihaskuntoharjoittelua ei tulisi sekoittaa painonnostoon ja kehonrakennukseen.

Isojen lihasten tavoittelu voi kuormittaa liikaa kudoksia, jänteitä ja niitä rustoalueita, jotka eivät ole vielä kehittyneet luuksi. Lasten onkin hyvä käyttää kevyttä vastusta keskittyen erityisesti oikeaan tekniikkaan turvallisen, hallitun liikkeen tekemiseksi.

Tautien hallinta- ja ehkäisykeskukset (CDC) suosittelevat, että lapset ja nuoret saisivat vähintään 60 minuuttia liikuntaa päivittäin, mukaan lukien aerobisia sekä lihasta rakentavia ja luita vahvistavia harjoituksia.

Lapsia suositellaan harrastamaan kohtuutehokasta tai rasittavaa aerobista liikuntaa viikon jokaisena päivänä, sekä luustoa vahvistavia harjoituksia kolmesti viikossa.

Lihaskuntoharjoittelu lapsilla voi parantaa suorituskykyä urheilussa.
Lapsia tulisi kannustaa urheiluun terveellisten liikuntatottumusten edistämiseksi.

Lihaskuntoharjoittelun merkitys lapsilla

Miksi lasten on tärkeää tehdä lihaskuntoharjoituksia? Pääasiallinen syy on se, että lapset tarvitsevat voimaa ja kestävyyttä päivittäisiin toimintoihinsa, kuten hieno- ja karkeamotorisiin taitoihin. 

Vahvat lihakset auttavat lisäksi ylläpitämään hyvää ryhtiä. Tämä on erittäin tärkeä asia, sillä lapset viettävät tunteja päivässä istuen epäergonomisissa tuoleissa, ja moni joutuu vielä kantamaan painavia reppujakin.

Voiman ja kestävyyden paraneminen auttaa myös osaltaan vilkastamaan aineenvaihduntaa. Tämä nostaa kalorinkulutusta sekä liikunnan että levon aikana, mikä vähentää lihavuuden riskiä.

On myös hyvä huomioida, että vahvalihaksisilla lapsilla on yleensä myös vahvat nivelsiteet ja jänteet. Hyvä nivelten terveys ehkäisee loukkaantumisriskiä paitsi urheilun aikana, myös arjen elämässä.

Lopuksi on hyvä pitää mielessä, että lihasvoimaa tarvitaan myös yleisiin arjen askareisiin, ja se auttaa vähentämään voimattomuutta ja väsymystä.

Monien erilaisten lihaskuntoharjoitusten yhdistäminen auttaa kehittämään eri lihassäieryhmiä lapsilla.

Lihaskuntoharjoittelun hyödyt lapsille

Yllä oleva huomioiden voidaan sanoa, että tärkeimmät lihaskuntoharjoitusten hyödyt lapsille (kunhan ne tehdään oikeaoppisesti) ovat seuraavat:

 • Lapsen lihasvoima ja kestävyys paranevat
 • Lihakset ja nivelet ovat vähemmän alttiita kaikenlaisille vammoille, erityisesti harrastettaessa suuren riskin lajeja
 • Suorituskyky paranee lähes kaikessa urheilussa
 • Liikkeet ja ryhti paranevat, mistä on hyötyä elämän kaikilla osa-alueilla
 • Luut vahvistuvat
 • Kehon koostumus, voima, aerobinen kapasiteetti ja anaerobinen kapasiteetti paranevat
 • Terve verenpaine, kolesteroli ja verensokeri
 • Paino pysyy terveissä lukemissa
 • Hyödyt psyykkiselle terveydelle, itsetunnolle ja itseluottamukselle

Lihaksia vahvistavia pelejä ja aktiviteetteja lapsille

Uinti on lapsille sopiva tapa vahvistaa lihaksia.
Uinti on yksi suositelluimmista aktiviteeteista lapsille sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi.

Parhaat lihaksia vahvistavat harjoitukset lapsille ovat seuraavat:

 • Köydenvedon kaltaiset pelit
 • Vastusharjoitukset kehonpainolla tai vastuskuminauhoilla
 • Kiipeily puissa tai köysissä
 • Kalliokiipeily
 • Jotkut joogamuodot

Muita lihasvoimaa edistäviä fyysisiä pelejä ja aktiviteetteja ovat muun muassa kuntopiirit ja esteradat, joihin kuuluu monenlaisia harjoituksia, esineiden siirtely ja heittäminen sekä uinti. Tämä viimeisin on voimaa ja kestävyyttä kehittävä koko kehon laji.

Treenaaminen valvotusti tuo hyviä tuloksia

Lihaskuntoharjoittelun tulisi olla osa kokonaisvaltaista kunto-ohjelmaa. Ei pidä unohtaa, että tällainen liikunta, kuten todetaan Sports Health -lehdessä, voi valvotussa ja hallitussa ympäristössä auttaa liikunnallisilta kyvyiltään kaikentasoisia lapsia ja nuoria parantamaan turvallisesti yleistä hyvinvointiaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Aktiviteeteista ylikuormittuneet lapset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Aktiviteeteista ylikuormittuneet lapset

Tyypillisesti ylikuormittuneet lapset juoksevat harrastuksesta toiseen sellaisten lajien perässä, jotka eivät edes vastaa heidän omia mieltymyksiää...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.