Logo image
Logo image

Lihaskuntoharjoittelu lapsilla: mitä tulee tietää

2 minuuttia
Lasten ja nuorten voi olla kannattavaa tehdä lihaskuntoharjoituksia suorituskyvyn parantamiseksi urheilussa sekä vammojen hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi.
Lihaskuntoharjoittelu lapsilla: mitä tulee tietää
Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2021

Lihaskuntoharjoittelu rakentaa lapsilla lihassäikeitä ja kasvattaa voimaa, ja siinä hyödynnetään painoja, vastuskuminauhoja, oman kehon painoa ja kuntolaitteita. Mutta onko lihaskuntoharjoittelu hyväksi lapsille?

Lapsetkin voivat tehdä lihaskuntoharjoituksia, kunhan noudatetaan tiettyjä ikään liittyviä ohjeistuksia ja pidetään silmällä heidän kuntoaan ja terveydentilaansa.

Lihaskuntoharjoittelu lapsilla

Ensiksi on hyvä selventää jotain. Kuten Mayo Clinic muistuttaa, lihaskuntoharjoittelua ei tulisi sekoittaa painonnostoon ja kehonrakennukseen.

Isojen lihasten tavoittelu voi kuormittaa liikaa kudoksia, jänteitä ja niitä rustoalueita, jotka eivät ole vielä kehittyneet luuksi. Lasten onkin hyvä käyttää kevyttä vastusta keskittyen erityisesti oikeaan tekniikkaan turvallisen, hallitun liikkeen tekemiseksi.

Tautien hallinta- ja ehkäisykeskukset (CDC) suosittelevat, että lapset ja nuoret saisivat vähintään 60 minuuttia liikuntaa päivittäin, mukaan lukien aerobisia sekä lihasta rakentavia ja luita vahvistavia harjoituksia.

Lapsia suositellaan harrastamaan kohtuutehokasta tai rasittavaa aerobista liikuntaa viikon jokaisena päivänä, sekä luustoa vahvistavia harjoituksia kolmesti viikossa.

Some figure
Lapsia tulisi kannustaa urheiluun terveellisten liikuntatottumusten edistämiseksi.

Lihaskuntoharjoittelun merkitys lapsilla

Miksi lasten on tärkeää tehdä lihaskuntoharjoituksia? Pääasiallinen syy on se, että lapset tarvitsevat voimaa ja kestävyyttä päivittäisiin toimintoihinsa, kuten hieno- ja karkeamotorisiin taitoihin. 

Vahvat lihakset auttavat lisäksi ylläpitämään hyvää ryhtiä. Tämä on erittäin tärkeä asia, sillä lapset viettävät tunteja päivässä istuen epäergonomisissa tuoleissa, ja moni joutuu vielä kantamaan painavia reppujakin.

Voiman ja kestävyyden paraneminen auttaa myös osaltaan vilkastamaan aineenvaihduntaa. Tämä nostaa kalorinkulutusta sekä liikunnan että levon aikana, mikä vähentää lihavuuden riskiä.

On myös hyvä huomioida, että vahvalihaksisilla lapsilla on yleensä myös vahvat nivelsiteet ja jänteet. Hyvä nivelten terveys ehkäisee loukkaantumisriskiä paitsi urheilun aikana, myös arjen elämässä.

Lopuksi on hyvä pitää mielessä, että lihasvoimaa tarvitaan myös yleisiin arjen askareisiin, ja se auttaa vähentämään voimattomuutta ja väsymystä.

Monien erilaisten lihaskuntoharjoitusten yhdistäminen auttaa kehittämään eri lihassäieryhmiä lapsilla.

Tutustu myös: Hauskat liikuntaharjoitukset lapsen liikalihavuuden torjuntaan

Lihaskuntoharjoittelun hyödyt lapsille

Yllä oleva huomioiden voidaan sanoa, että tärkeimmät lihaskuntoharjoitusten hyödyt lapsille (kunhan ne tehdään oikeaoppisesti) ovat seuraavat:

 • Lapsen lihasvoima ja kestävyys paranevat
 • Lihakset ja nivelet ovat vähemmän alttiita kaikenlaisille vammoille, erityisesti harrastettaessa suuren riskin lajeja
 • Suorituskyky paranee lähes kaikessa urheilussa
 • Liikkeet ja ryhti paranevat, mistä on hyötyä elämän kaikilla osa-alueilla
 • Luut vahvistuvat
 • Kehon koostumus, voima, aerobinen kapasiteetti ja anaerobinen kapasiteetti paranevat
 • Terve verenpaine, kolesteroli ja verensokeri
 • Paino pysyy terveissä lukemissa
 • Hyödyt psyykkiselle terveydelle, itsetunnolle ja itseluottamukselle

Lue myös: Lasten osallistuminen terveystutkimuksiin

Lihaksia vahvistavia pelejä ja aktiviteetteja lapsille

Some figure
Uinti on yksi suositelluimmista aktiviteeteista lapsille sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi.

Parhaat lihaksia vahvistavat harjoitukset lapsille ovat seuraavat:

 • Köydenvedon kaltaiset pelit
 • Vastusharjoitukset kehonpainolla tai vastuskuminauhoilla
 • Kiipeily puissa tai köysissä
 • Kalliokiipeily
 • Jotkut joogamuodot

Muita lihasvoimaa edistäviä fyysisiä pelejä ja aktiviteetteja ovat muun muassa kuntopiirit ja esteradat, joihin kuuluu monenlaisia harjoituksia, esineiden siirtely ja heittäminen sekä uinti. Tämä viimeisin on voimaa ja kestävyyttä kehittävä koko kehon laji.

Treenaaminen valvotusti tuo hyviä tuloksia

Lihaskuntoharjoittelun tulisi olla osa kokonaisvaltaista kunto-ohjelmaa. Ei pidä unohtaa, että tällainen liikunta, kuten todetaan Sports Health -lehdessä, voi valvotussa ja hallitussa ympäristössä auttaa liikunnallisilta kyvyiltään kaikentasoisia lapsia ja nuoria parantamaan turvallisesti yleistä hyvinvointiaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Strength training for kids [Internet]. Mayo Clinic. [cited 25 March 2021]. Available from: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/tween-and-teen-health/in-depth/strength-training/art-20047758
 • What Counts for Children and Adolescents? [Internet]. Centers for Disease Control and Prevention. Available from: https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/children/what_counts.htm
 • Strength and Endurance – Kid Sense Child Development [Internet]. Kid Sense Child Development. Available from: https://childdevelopment.com.au/areas-of-concern/gross-motor-skills/strength-and-endurance/
 • Dahab K, McCambridge T. Strength Training in Children and Adolescents: Raising the Bar for Young Athletes?. Sports Health: A Multidisciplinary Approach. 2009;1(3):223-226.
 • Borjas Santillán, Maritza Alexandra, et al. “Obesidad, hábitos alimenticios y actividad física en alumnos de educación secundaria.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 37.4 (2018): 1-15.
 • Physical Activity for Youth [Internet]. UNL Food. Available from: https://food.unl.edu/physical-activity-youth

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.