Logo image
Logo image

Lapsuusiän lihavuus on vakava ongelma

4 minuuttia
Lapsuusiän lihavuus voi johtaa lukuisiin terveysongelmiin nuoruudessa ja aikuisuudessa, kuten liikalihavuuteen tai korkeaan kolesteroliin.
Lapsuusiän lihavuus on vakava ongelma
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Lapsuusiän lihavuus on tällä hetkellä yksi vakavimmista väestön terveysongelmista. Se on ilmiö, jota esiintyy maailmanlaajuisesti paikasta riippumatta, ja joka valitettavasti vain kasvattaa esiintyvyyttään hiljalleen.

Lapsuusiän lihavuus on itse asiassa patologia, joka liitetään usein vain teollisiin, kehittyneisiin maihin. Se vaikuttaa kuitenkin myös moniin pienempiin ja kehittyviin maihin. Ilmiön vakavuudesta ja levinneisyydestä kertovat valitettavasti myös tilastot, sillä niiden arvioiden mukaan jopa 42 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta ympäri maailmaa kärsii lapsuuden ajan liikalihavuudesta.

Lihavuus on sairaus, joka ei rajoitu pelkästään sen esteettiseen näkökulmaan, vaan jolla on myös vakavia haittavaikutuksia lihavuudesta kärsivän ihmisen terveyteen. Esimerkiksi niillä lapsilla, jotka kärsivät lihavuudesta jo lapsuuden aikana, on myös suurempi taipumus kärsiä muista sairauksista, kuten diabeteksesta tai muista sydän- ja verisuonisairauksista myöhemmässä vaiheessa elämäänsä.

Näyttäisi siltä, että yhteiskunnassa, jossa elämme, lasten on vaikeaa ylläpitää terveellistä elämäntapaa ja syödä oikein ja tasapainoisesti. Meidän tulisikin vastuullisina aikuisina tehdä asialle jotain ja pyrkiä vähentämään ja ehkäisemään tätä lapsen terveyttä uhkaavaa ilmiötä mahdollisimman tehokkaasti. Juuri tämän vuoksi haluamme kertoa sinulle tässä artikkelissa mistä lapsuusiän lihavuus johtuu, miten se tunnistetaan ja miten sitä voidaan ehkäistä.

Mistä lapsuusiän lihavuus koostuu?

Some figure

Lapsuusiän lihavuus on yleisin ravitsemukseen liittyvä häiriö tässä elämänvaiheessa. Se koostuu liiallisesta rasvan kerääntymisestä elimistöön, minkä seurauksena lihavuudesta johtuvat komplikaatiot ja sairaudet voivat pahimmassa tapauksessa jopa vaarantaa lapsen terveyden.

Kyseessä on sairaus, johon liittyy monia tekijöitä, eli toisin sanoen ravitsemus ei ole aina ainoa vaikuttava tekijä, joka johtaa liikalihavuuteen. Tiedämme tänä päivänä, että ravitsemuksen lisäksi myös genetiikka ja fyysinen aktiivisuus ovat kaksi mainitsemisen arvoista päätekijää, jotka voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla lihavuuden syntyyn jo lapsuuden aikana.

On kuitenkin selvää, että nauttimamme ruoka on yksi tämän patologian suurimmista syyllisistä. Tämän päivän yhteiskunnassa käytämme aivan liikaa turhilla (ja liiallisilla) kaloreilla varustettuja ruokia, jotka sisältävät kaiken lisäksi valtavan määrän elimistölle haitallisia tyydyttyneitä rasvoja.

Yhteenvetona voisimmekin todeta, että lapsuusiän lihavuus on muun muassa hyvin epätasapainoisen ruokavalion, passiivisen elämäntavan ja genetiikan yhdistelmä. Lisäksi on tärkeää ymmärtää, ja kuten jo mainitsimme tämän artikkelin alussa, lapsuusiän lihavuus liittyy merkittävällä tavalla lukuisiin myöhemmän iän terveysongelmiin, kuten diabetekseen, korkeaan kolesteroliin ja muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

Mistä voimme tietää, että lapsi on lihava?

Lasten lihavuuden diagnoosia ei voida vahvistaa pelkän ulkonäön perusteella, vaan se lasketaan parametrilla, jota kutsutaan kehon painoindeksilaskuriksi tai BMI-laskuriksi (eng. Body mass index). BMI kuvaa painon suhdetta pituuteen ja se lasketaan jakamalla paino (kilogrammoina) pituuden (metreinä) neliöinnillä eli toiseen potenssiin korottamisella. Tämä neliöinti auttaa tasoittamaan tuloksen niin, että se on kaikille sama, oli henkilö itse kuinka pitkä tai lyhyt tahansa, sillä painoa ei voida jakaa pelkällä pituudella, koska lopputulos ei olisi tällöin kaikille tasapuolinen.

Meillä on tänä päivänä käsissämme laaja joukko erilaisia taulukoita ja viitteitä, joiden avulla voimme verrata lapsen painoindeksia saman ikäisten ja kokoisten standardiin niissä tapauksessa, joissa epäillään, että lapsi kärsii lihavuudesta. Lasten tapauksessa tarkemman lopputuloksen saavuttamiseksi on kuitenkin parempi käyttää prosenttikäyriä vertailun suorittamiseksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Hauskat liikuntaharjoitukset lapsen liikalihavuuden torjuntaan

Mitkä riskitekijät altistavat lapsuusiän lihavuudelle?

Kuten olemme jo aikaisemmin todenneet, lapsuusiän lihavuus ei riipu pelkästään lapsen ruokavaliosta. Itse asiassa siihen liittyy useita eri tekijöitä, kuten:

  • Genetiikka: Lukuisat tutkimukset ovat huomanneet yhteyden vanhempien ylipainon ja lasten ylipainon välillä. Näissä tutkimuksissa onkin todettu, että tapauksissa, joissa vanhemmat ovat liikalihavia, myös lapsella on lähes kolme kertaa suurempi riski lihavuuteen kuin lapsella, joka tulee normaalipainoisesta perheestä. On kuitenkin vaikea erottaa, johtuuko tämä ilmiö yhteisestä elämäntavasta (kuten passiivisesta elämäntavasta, vähäisestä liikunnasta ja epäterveellisestä ruokavaliosta) vai genetiikasta.
  • Lapsen syntymäpaino: Monet tutkijat ovat huomanneet kiinnostavan yhteyden, jonka mukaan syntyessään yli 4 kiloa painavalla vauvalla on suurempi riski kehittää lihavuutta lapsuuden tai viimeistään aikuisuuden aikana.
  • Imetys vauvan ensimmäisenä vuonna: Mielenkiintoista on se, että vauvan imettäminen hänen ensimmäisen elinvuoden aikana näyttäisi liittyvän alhaisempaan riskiin kärsiä lapsuusiän lihavuudesta.
  • Lapsen syntymäpaikka: Siinä missä maaseudulla aktiivisemmassa ympäristössä elävä lapsi näyttäisi ylläpitävän aktiivisempaa elämäntapaa, kaupungeissa kasvavilla lapsilla taas vastaavasti näyttäisi olevan enemmän taipumusta passiiviseen elämäntapaan ja tämä myötä myös suurempi riski kärsiä lapsuusiän lihavuudesta.

Kuten voimme huomata, lapsuusiän lihavuus liittyy moniin muihin tekijöihin ravitsemuksen lisäksi. Yllä mainittujen tekijöiden ohella lapsen painoon näyttävät vaikuttavat myös unen laatu sekä perheen taloudellinen taso. Meidän on kuitenkin ymmärrettävä selkeästi, että tämän ongelman ratkaisemiseksi meidän tulee kiinnittää tarkkaa huomiota nimenomaan lapsen elämäntapaan.

Some figure

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Vatsanseudun rasvan vähentäminen oikealla ruokavaliolla

Mitä voimme tehdä ehkäistäksemme lapsuusiän lihavuutta?

Lapsuusiän lihavuus on vakava sairaus, joka voi määrittää jopa lapsen koko loppuelämän. Tämä johtuu siitä, että lihavuuden aiheuttaman alhaisen itsetunnon ja esteettisten ongelmien lisäksi se merkitsee merkittävästi lisääntynyttä sydän- ja verisuonitautien sekä aineenvaihduntaan liittyvien häiriöiden riskiä.

Tämän vuoksi onkin välttämätöntä, että toimimme mahdollisimman pian ja etsimme aktiivisesti erilaisia tapoja rakentaa perheen pienimmille oikeanlaista ravitsemusta. Ravitsemukseen liittyvien kysymysten ja epäilysten suhteen on syytä kääntyä myös lääkärin tai ravitsemusterapeutin puoleen, jotta he voivat auttaa vanhempia rakentamaan lapselle terveellisempää ja tasapainoisempaa ruokavaliota, joka tarjoaa samalla kaikki lapsen kasvulle ja kehitykselle tarvittavat ravintoaineet.

Lisäksi mitä parhainta olisi, että lapsi pysyisi aktiivisena. Urheilun sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin pitäisi olla yksi ensimmäisistä askeleista. Ryhmässä harrastettavat liikuntalajit auttavat itse asiassa lasta myös parantamaan sosiaalisia taitojaan ja nauttimaan liikunnasta täysin rinnoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yeste, D., & Carrascosa, A. (2012). El manejo de la obesidad en la infancia y adolescencia: de la dieta a la cirugía. Anales de Pediatría, 77(2), 71–74. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2012.03.010
  • Obesidad infantil. (2011). OECD. https://doi.org/10.1787/health_glance-2011-en
  • Zayas Torriente, G. M., Chiong Molina, D., Díaz, Y., Torriente Fernández, A., & Herrera Argüelles, X. (1946). Revista cubana de pediatría: La obesidad infantil. Revista Cubana de Pediatría (Vol. 74). Centro Nacional de Informacion de Ciencias Medicas. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0034-75312002000300007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.