8 syytä vyötärölihavuudelle

Tiesitkö, että vähäiset yöunet voivat vaikuttaa painoon? Jos et nuku kunnolla ja riittävästi, keho vapauttaa vähemmän hormonia, joka viestittää täydestä olosta ja ehkäisee ylensyömistä. Kun hormonia on kehossa vähemmän, voi olo olla jatkuvasti nälkäinen.
8 syytä vyötärölihavuudelle

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suuri osa ihmisistä joutuu taistelemaan vatsamakkaroita vastaan jatkuvasti, sillä vyötärölle kertyy helposti ylimääräisiä senttejä ja rasvavarastoa, josta eroon pääseminen on työlästä. Vatsan alue muuttuu helposti ja vyötäröllä sijaitseva rasva on kaikista vaarallisinta, sillä se kertyy myös sisäelinten ympärille. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vyötärölihavuus ei ole pelkästään esteettinen ongelma: se voi johtaa luuntiheyden alenemiseen ja altistaa osteoporoosille, ja lisäksi se kasvattaa riskiä sairastua astmaan. Tästä syystä on tärkeää tietää, mistä vyötärölihavuus johtuu ja miten sitä voi ehkäistä. Tässä artikkelissa kerromme 8 syytä vyötärölihavuudelle,

8 syytä vyötärölihavuudelle

Geeniperimä

Yksi stýy vyötärölihavuudelle voi olla geeniperimä.

 

Sanford Burhamin instituutin tutkijaryhmän mukaan geeniperimä voi johtaa rasvan varastoitumiseen eri osissa kehoa. Geeniperimän uskotaan myös vaikuttavan siihen, miten kylläiseksi ihminen tuntee olonsa. Ihmiset, joilla on geneettinen taipumus suurten aterioiden nauttimiseen varastoivat yleensä myös enemmän rasvaa vatsan alueelle. Jos muilla perheenjäsenillä esiintyy vyötärölihavuutta, on todennäköisempää, että myös sinulla on ongelmia vatsamakkaroiden kanssa.

Unen vaikutus vyötärölihavuuteen

Sellaiset ihmiset, jotka eivät saa nukuttua tarpeeksi vuorokauden aikana, nauttivat muita enemmän kaloreita ja varastoivat enemmän rasvaa vyötärölle. Univajeinen keho erittää vähemmän leptiinihormonia ja lisää greliinin tuotantoa, mikä voi johtaa lihomiseen. Tutkimusten mukaan kuusi tuntia yössä nukkuvilla on 27 % korkeampi todennäköisyys liikalihavuuteen kuin sellaisilla yksilöillä, jotka nukkuvat yhdeksän tuntia tai enemmän.

Stressi

Aivan kuten huonot yöunet, myös stressi aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jotka voivat johtaa painonnousuun. Ravitsemusasiantuntija Patricia Ramirezin mukaan stressaavina kausina adrenaliinirauhaset erittävät hormoneja, kuten adrenaliinia ja kortisolia. Kun kortisolin määrä on jatkuvasti koholla, se johtaa rasvan varastoitumiseen etenkin vatsan alueella.

Liikunnan puute

Liikunnan puute edistää vyötärölihavuutta.

 

Säännöllinen liikunta on yksi parhaista tavoista pitää aineenvaihdunta aktiivisena ja polttaa rasvaa. Yhdysvalloissa Johns Hopkinsin yliopistossa suoritettujen tutkimusten mukaan liikunnalla on merkittävä osa hoikkana pysymistä. Vatsalle kertyvällä rasvalla on negatiivisia terveysvaikutuksia, ja rasvaa polttavalla liikunnalla rasvavarastoja saa vähennettyä – samalla verenkiertoelimistön tehokkuus paranee.

Huono ruokavalio

Epäterveellisten ruokien, kuten hiilihydraattien ja rasvojen nauttiminen johtaa helposti vyötärölihavuuteen. Nykypäivän supermarkettien hyllyt ovat täynnä herkkuja, joiden kutsua voi olla vaikea vastustaa. Ulkona syöminen voi olla hankalaa, sillä pikaruokaravintoloiden menyyt ovat täynnä edullisia ja herkullisia aterioita. Vältä näitä ruokia, jos haluat pitää huolta terveydestäsi:

 • Prosessoitu ruoka
 • Käsitellyt lihatuotteet, kuten makkarat ja leikkeleet
 • Valkaistut jauhot
 • Virvoitusjuomat

On tärkeää määrittää terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, jota voit noudattaa joka päivä. Sinun ei tarvitse ryhtyä vegaaniksi tai vaihtaa kaikki ruoka-aineet luomuksi syödäksesi terveellisesti. Jo pienillä muutoksilla saa paljon hyvää aikaan: suosi lähituotettua ruokaa, hedelmiä ja kasviksia, täysjyvää, kevyitä lihoja kuten kanaa, ja juo paljon vettä.

Alkoholin suurkulutus

Alkoholin liiallinen kulutus voi johtaa lihomiseen, sillä alkoholi sisältää paljon ns. tyhjiä kaloreita. Alkoholi ei pidä sinua kylläisenä tai anna keholle tärkeitä ravintoaineita. European Journal of Clinical Nutrition –julkaisussa esiintyneen tutkimuksen mukaan alkoholin korkea kulutus nostaa riskiä vyötärölihavuuteen jopa 50 %.

Tietyt lääkkeet

Tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa rasvan kertymiseen vyötärölle.

 

Yksi syy vyötärölihavuudelle voi olla määrätyt lääkkeet, mikäli niitä nautitaan liian pitkään. Diabeteksen, kohtausten, migreenin ja korkean verenpaineen hoitoon määrätyt lääkkeet voivat johtaa painonnousuun. Samoin steroidit, ehkäisypillerit ja hormoniterapia voivat aiheuttaa muutoksia kehossa ja näläntunteessa, jolloin senttejä ja kiloja kertyy. Kaikki näihin vaivoihin määrätyt lääkkeet eivät kuitenkaan aina aiheuta lihomista – jos huomaat ikäviä sivuvaikutuksia lääkkeissäsi, on tärkeää jutella asiasta lääkärille, joka voi määrätä sinulle korvaavan lääkkeen.

Aterioiden välillä napostelu

Uusien suositusten mukaan ihanteellinen päivittäinen ruokailu jakautuu moneen eri kertaan ja annoskoot ovat pieniä. Pienet annokset ja muutaman tunnin välein syöminen sopii etenkin laihduttajalle, sillä se ehkäisee naposteluhimoa ja pitää aineenvaihdunnan tasaisena. Epäterveellisten ruokien napostelu pääaterioiden välillä on kuitenkin haitaksi: älä napostele suklaata, karkkia, keksejä tai sipsejä. Korvaa epäterveelliset välipalat hedelmillä, kasviksilla ja pähkinöillä. 

Mitä muuta voin tehdä vyötärön kaventamiseksi?

Ehkäistääksesi vyötärölihavuutta, nauti terveellisiä aterioita, kuten luonnollisia mehuja.

 

Oli syy vyötärölihavuudelle mikä tahansa, on tärkeää löytää sopivat keinot sen ehkäisyyn. Liikalihavuus johtaa yleensä pitkällä aikavälillä myös muihin terveysongelmiin, kuten kohonneeseen verenpaineeseen ja nivelten ongelmiin. Kokeile näitä helppoja keinoja vyötärölihavuuden ehkäisyyn:

 • Syö terveellistä ja monipuolista ruokaa
 • Harrasta rasittavaa liikuntaa ja voimaharjoittelua
 • Nuku vähintään 8 tuntia päivässä
 • Juo paljon vettä päivän aikana
 • Pidä elimistö puhtaana ja syö puhdistavia ruokia
 • Vältä liiallista alkoholin nauttimista
 • Muista pureskella ruoka kunnolla ennen nielemistä
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 harjoitusta hoikemman vyötärön saavuttamiseksi hetkessä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 harjoitusta hoikemman vyötärön saavuttamiseksi hetkessä

Hoikemman vyötärön saavuttaminen ei ole helppoa. Laihtuminen riippuu ruokavaliosta, mutta myös tehokkaasti rasvaa polttavasta liikunnasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.