Lasten synnynnäinen sydänsairaus

Lasten synnynnäinen sydänsairaus on vakava tila. Se vaikuttaa koko perheeseen lapsen koko elämän ajan. Lisätietoja aiheesta löydät tästä artikkelista!
Lasten synnynnäinen sydänsairaus

Viimeisin päivitys: 24 toukokuuta, 2022

Lasten synnynnäinen sydänsairaus ilmenee, kun lapsen sydämessä tapahtuu muutoksia raskauden aikana. Toisin sanoen, lapsi syntyy jo valmiiksi viallisen elimen kanssa. Tämä ongelma voidaan huomata jo siinä vaiheessa, kun lapsi on vielä kohdussa.

Sen esiintymistiheys on suhteellisen korkea, koska asiantuntijat arvioivat, että jopa 1 % lapsista kärsii synnynnäisestä sydänsairaudesta. Ongelman yleisyyden vuoksi, sen hoito vie suuren osan pediatrian resurssivaroista.

Kun perhe saa tiedon synnynnäisestä sydänsairaudesta, ongelma on suurempi kuin itse sairaus. Vanhemmat tietävät, että heidän lapsensa joutuu leikkauksiin ja että sopeutumisprosessi on pitkä.

Näiden epämuodostumien diagnosointi ennen syntymää on kehittynyt huomattavasti. Lääkärit voivat parantaa osan synnynnäisistä sydänvioista, ja joissakin tapauksissa heidän on suoritettava leikkaus jo raskauden aikana. Tämä parantaa lapsen selviytymismahdollisuuksia dramaattisesti.

Synnynnäisten sydänsairauksien syyt lapsilla

Lasten synnynnäisen sydänsairauden esiintymiseen vaikuttavat erilaiset tekijät. Syitä on useita, mutta jotkut ovat yleisempiä ja helpommin tunnistettavissa olevia kuin toiset.

Tässä muutama niistä:

  • Genetiikka: Kun perheessä on ollut synnynnäinen sydänsairaus, se voi uusiutua seuraavilla sukupolvilla. Genetiikka kaksinkertaistaa synnynnäisen sydänvian riskin. Lisäksi on kromosomisairauksia, jotka liittyvät tiettyihin sydämen rakenteiden häiriöihin, kuten Downin oireyhtymä tai Turnerin oireyhtymä.
  • Ravitsemus: Jos äiti kärsii ravitsemuksellisista puutteista raskauden aikana tai sitä ennen, sillä voi olla vaikutuksia sikiöön. Jodin puute äidin ruokavaliosta liittyy myös synnynnäiseen sydänsairauteen ja hallitsemattomaan diabetekseen. Tämä johtuu jatkuvasti korkeista verensokeriarvoista.
  • Toksiinit: Joskus äidit altistuvat tahattomasti myrkyllisille aineille. Esimerkiksi jotkut lääkkeet ja säteily voivat aiheuttaa epämuodostumia. Myös jotkut tavat, kuten alkoholi ja tupakka, ovat mahdollisia syitä.
  • Tartuntataudit: Vihurirokko on klassinen esimerkki äidin infektiosta, joka voi vaikuttaa sikiön kehittymiseen.

Lasten synnynnäinen sydänsairaus: raskaudenaikainen diagnoosi

Täydentävien menetelmien edistyminen on parantanut synnynnäisten sydänsairauksien varhaista havaitsemista. Lääkärit tekevät raskauden aikana useita ultraäänitutkimuksia. Ultraäänitutkimukseen käytettävä tekniikka on kehittynyt valtavasti viime vuosina, mikä osaltaan helpottaa varhaisen diagnoosin tekemistä.

Yleisesti ottaen asiantuntijat suorittavat kolme ultraääntä kaikkialla maailmassa. He käyttävät niitä arvioidakseen komplikaatioita ja raskauden kehitystä. Jokaisessa tutkimuksessa on mahdollista havaita sikiön epämuodostuma. Epämuodostumaa voidaan hallita, mutta sitä ei voida täysin estää.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen ultraäänitutkimuksessa voidaan ensisijaisesti arvioida epäiltyjä kromosomipoikkeavuuksia, kuten Downin oireyhtymää. Kromosomivirheiden läsnäolo viittaa myös sydämen epämuodostumaan.

Lisäksi ultraäänikoneella voidaan tarkkailla sydämen rakenteiden liikettä ja niiden vastakkainasettelua reaaliajassa.

Lapsen synnynnäisen sydänsairauden vaikutus vanhempiin

Lasten synnynnäinen sydänsairaus aiheuttaa pahaa oloa lapselle sekä hänen perheelleen.

Huomaa, että vanhempien tukeminen on avainasemassa, kun lapsella havaitaan synnynnäinen sydänsairaus. Usein heille tarjotaan myös psykologista apua.

Kun lääkäri selittää hoitosuunnitelman, varmista, että saat vastaukseen kaikkiin kysymyksiisi. Et ehkä ymmärrä, miten leikkaus tehdään, mutta sinun pitää tiedostaa asia.

Valitettavasti ongelmat eivät yleensä lopi lapsen ensimmäisen elämänkuukauden jälkeen. Usein lapsi joutuu käymään useissa leikkauksissa ja mahdolliset liitännäissairaudet lisäävät pelkoa. Jos lapsi esimerkiksi vilustuu tai sairastuu flunssaan, se voi vaikuttaa suuresti koko perheen rutiiniin.

Lisäksi, jos lapsi tarvitsee useita erilaisia lääkkeitä, voi se olla perheelle taloudellisesti raskasta. Useimmiten lapsi tarvitsee lääkitystä koko loppuelämänsä ajan.

Yhteenveto

Positiivista on, että synnynnäisestä sydänsairaudesta kärsivällä lapsella ei todellakaan ole samaa ennustetta kuin 30 vuotta sitten. Tällä alalla on tapahtunut huomattavaa edistystä, ja sydänsairaudesta kärsivien lasten elinajanodote on parantunut huomattavasti.

On tärkeää, että vanhemmilla on apunaan asiantuntevia lääkäreitä ja että koko perhe tuntee olonsa hyväksi lapsen saamasta hoidosta. Lasten synnynnäiset sydänsairaudet ovat varsin yleinen ongelma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mendoza, DY Copado, AJ Martínez García, and S. Acevedo Gallegos. “Importancia del diagnóstico prenatal de las cardiopatías congénitas.” Perinatología y Reproducción Humana 32.3 (2018): 127-130.
  • Ruz-Montes, Miguel A., et al. “Cardiopatías congénitas más frecuentes en niños con síndrome de Down.” Revista Colombiana de Cardiología 24.1 (2017): 66-70.
  • Cárdenas, Susan Pumacayo, Antonio Skrabonja Crespo, and Edgar Quea Pinto. “Hipertensión pulmonar en niños.” Revista Colombiana de Cardiología 26.4 (2019): 228-235.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.