Logo image
Logo image

Sydämen syke: mikä se on ja miten se mitataan?

4 minuuttia
Syke on sydämen supistusten tai lyöntien määrä aikayksikköä kohti. Se otetaan tarkoin määritellyissä fysiologisissa olosuhteissa ja ilmaistaan ​​lyönteinä minuutissa (lyöntejä/min).
Sydämen syke: mikä se on ja miten se mitataan?
Viimeisin päivitys: 27 heinäkuuta, 2021

Sykkeen nopeus riippuu monista tekijöistä, kuten fyysisestä aktiivisuudesta, turvallisuuteen kohdistuvista uhista ja yksilöllisistä tunteista. Kuten voit kuvitella, sydämen syke on hyvin erilainen liikenneonnettomuudessa ja sängyssä levätessä.

Jos haluat tietää enemmän tästä elintoiminnosta, jatka lukemista.

Mikä on sydämen syke?

Syke tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa sydän lyö minuutissa. Tämä väsymätön elin pumppaa 70 millilitraa verta jokaisella supistuksella, noin 5 litraa 60 sekunnissa. Tätä varten lihasten täytyy supistua ja rentoutua rytmisesti.

Fyysisellä tasolla se on syklistä. Tämä tarkoittaa, että se toistetaan tietyn ajan kuluessa. Vaikka normaali syke ei takaa, että sinulla ei ole jotain sairautta, se on hyödyllinen parametri erilaisten terveysongelmien tunnistamiseksi.

Maailman terveysjärjestön mukaan iskeeminen sydänsairaus on johtava kuolinsyy maailmassa korkean tulotason maissa; se on paljon merkittävämpi tekijä kuin syöpä ja muut sairaudet. Sen osuus kaikista kuolemista on 47 %, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa siihen kuolee vuosittain noin 647 000 ihmistä.

Epäilemättä sydämen terveyden huomioiminen voi pelastaa ihmishenkiä!

Some figure

Kuinka sydämen syke mitataan?

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto näyttää meille tehokkaimmat keinot mitata sykettä. Yleensä voit mitata pulssisi alueilla, joilla valtimo kulkee lähellä ihoa.

Sykkeen mittaamiseen sopivia paikkoja ovat ranne, jalkapöytä, ohimo, niska ja nivukset. Helpoin tapa tarkistaa syke kotona on ranteesta.

Tätä varten sinun on suoritettava seuraavat vaiheet:

 1. Paina varovasti ranteen sisäosaa peukalolla. Huomaat ihosi alla olevan säteittäisen valtimon, joka kulkee radiaalisen kanavan läpi.
 2. Aseta etu- ja keskisormesi noin 1 cm ranteen alapuolelle ulospäin ulkonevan luun ja sisäpuolen jänteen väliin.
 3. Heti kun tunnet ensimmäisen sykkeen, ala laskea lyöntejä samalla kun mittaat 60 sekuntia sekuntikellon avulla. Voit myös laskea lyönnit 30 sekunnin aikana ja kertoa luvun sitten kahdella, mutta tässä menetelmässä saattaa olla enemmän virheitä.

Jos et halua mitata sykettä manuaalisesti, älä huoli. Monet verenpainetta mittaavat laitteet (kuten rannemittari) osoittavat potilaan sykkeen myös digitaalisella näytöllä. Näiden sovellusten ja laitteiden käyttäminen on yksinkertaista. Kaiken lisäksi tarkkojen tulosten saaminen vie vain muutaman minuutin.

Mikä on normaali sydämen syke?

Kenties luet tätä artikkelia saadaksesi vastauksen tähän kysymykseen. Sydämen syke riippuu monista tekijöistä, mutta kerromme sinulle normaalit sykkeet kahdessa hyvin erityisessä, mutta tavallisessa tilanteessa: levossa ja urheilun aikana.

Valmiustila

Leposykkeesi on se, joka pumppaa vähiten tarvittua määrää verta, koska et suortita fyysisesti kuormittavia toimintoja. Syke makuuasennossa ja rentoutuneena on usein 60-100 lyöntiä minuutissa.

Alle 60 lyöntiä minuutissa ei kuitenkaan aina ole merkki sairaudesta. Esimerkiksi beetasalpaajia käyttävillä potilailla on alhaisemmat sykkeet. Niitä määrätään ennen kaikkea sydämen rytmihäiriöissä ja sydämen suojaamiseksi sydänkohtauksen jälkeen.

Toisaalta paljon uhreilevalla henkilöllä leposyke voi olla alle 60. Tämä johtuu siitä, että sydänlihas on hyvässä kunnossa eikä sen tarvitse työskennellä niin kovasti vakaan sykkeen ylläpitämiseksi.

Normaali leposyke vaihtelee suuresti potilaan iästä riippuen. Tässä on luettelo odotetuista arvoista ryhmän mukaan:

 • Vastasyntyneet 0-1 kk: 70-190 lyöntiä / min.
 • Vauvat 1-11 kk: 80-160 lyöntiä / min.
 • 1-2-vuotiaat lapset: 80-130 lyöntiä / min.
 • 3–4-vuotiaat lapset: 80–120 lyöntiä / min.
 • 5-6-vuotiaat lapset: 75-115 lyöntiä / min.
 • 7-9-vuotiaat lapset: 70-110 lyöntiä / min.
 • Aikuiset: 60-100 lyöntiä / min.
 • Usein treenaavat aikuiset tai ammattilaisurheilijat: 40-60 lyöntiä / min.

Lapsilla on korkeampi syke, koska heidän sydämensä ei ole vielä täysin kehittynyt. Myosyytit (sydänsolut) ovat pienempiä ja organisoimattomia. Siksi ne supistuvat vähemmän. Näin ollen tarvittavan oikean veri määrän pumppaamiseksi sen täytyy lyödä useammin.

Sydämen syke urheilusuorituksen aikana

Liikunnan aikana sydämen pitäisi lyödä nopeammin. Lihakset tarvitsevat enemmän ravintoaineita ja happea, koska ne kuluttavat enemmän energiaa, joten lihakseen on virrattava enemmän verta kuin normaalisti.

Siksi on normaalia, että sykkeesi on noin 150-200 lyöntiä minuutissa urheilusuorituksen aikana.

Mitkä tekijät voivat vaikuttaa sykkeeseen?

Monet tekijät voivat vaikuttaa sykkeeseesi liikunnan ja levon lisäksi. Jotkut mainitsemistamme lähteistä osoittavat meille joitain parametreja, jotka voivat vaikuttaa sykkeeseen negatiivisesti.

1. Ilman lämpötila

Yleisesti ottaen, kun huonelämpötila on +15 – +23 astetta, syke voi nousta 2-4 lyöntiä minuutissa. Jos lämpötila on noin +23 – +26 astetta, syke voi kasvaa jopa 10 lyöntiä minuutissa.

2. Asento

Olitpa istumassa tai seisomassa levossa, sykkeesi on yleensä sama. Mutta jos otat pulssin heti istumaan nousun jälkeen, se voi olla hieman normaalia korkeampi. Siksi on parasta odottaa pari minuuttia nousun jälkeen sykkeen mittauksen suorittamiseksi.

3. Tunteet

Ahdistus, stressi ja muut tunteet voivat nostaa sykettäsi. Takykardiaa voi tapahtua, kun pulssi saavuttaa 130-140 lyöntiä minuutissa. Psykologinen apu ja rentoutumistekniikoiden oppiminen ovat yleensä parhaita työkaluja näissä tilanteissa.

4. Paino

Paino ei yleensä vaikuta sykkeeseen. Jos potilaan painoindeksi on kuitenkin erittäin korkea, leposyke voi olla normaalia korkeampi. Loppujen lopuksi lihavilla ihmisillä sydämen on työskenneltävä kovemmin, jotta veri pääsee ympäri kehoa.

Some figure

5. Lääkitys

Kuten aiemmin mainitsimme, beetasalpaajat hidastavat sykettä potilailla, joilla on herkkä sydän. Toisaalta kilpirauhaslääkitys voi myös lisätä sitä.

Tarkista oma sykkeesi säännöllisesti

Kuten mainittu, sydämen syke on erittäin tärkeä parametri, joka antaa paljon tietoa potilaan välittömästä terveydentilasta. Lyöntien määrä minuutissa ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että sinulla on tai ei ole sairauksia.

Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli huomaat että sydämesi syke on korkeampi tai matalampi kuin normaalisti. Todennäköisesti sinulla ei ole syytä huoleen, mutta on parempi antaa lääkärin tarkistaa sydämen terveys kuin jättää hoitamatta mahdollisia piileviä ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Frecuencia cardíaca, Fundación Española del Corazón. Recogido a 23 de febrero en https://fundaciondelcorazon.com/prevencion/riesgo-cardiovascular/frecuencia-cardiaca.html
 • Las 10 principales causas de defunción, OMS. Recogido a 23 de febrero en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
 • ROLANDI, FLORENCIA. “Betabloqueantes en la insuficiencia cardiaca.” Rev Argent Cardiol 70 (2002): 218-230.
 • Frecuencia cardíaca, Medlineplus.gov. Recogido a 23 de febrero en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003399.htm
 • Todo acerca de la frecuencia cardíaca (pulso), GoRedforWomen. Recogido a 23 de febrero en https://www.goredforwomen.org/es/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure/all-about-heart-rate-pulse#:~:text=La%20frecuencia%20card%C3%ADaca%20en%20reposo,100%20

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.