Ahdistuksesta johtuva takykardia

Takykardian ja ahdistuksen on todettu olevan läheisesti yhteydessä toisiinsa ja ne ovat merkki siitä, että et hallitse tunteitasi oikealla tavalla. Kyse on ennemminkin valppauden herättämisestä kuin vakavasta terveysongelmasta.
Ahdistuksesta johtuva takykardia

Viimeisin päivitys: 12 joulukuuta, 2020

Ahdistuksesta johtuva takykardia on melko yleinen ongelma. Se johtuu siitä, että nykyaikaisen elämäntyylin on taipumus edistää stressiä. Stressi puolestaan johtaa kaikenlaisiin fyysisiin ja psykologisiin ongelmiin.

Ahdistuksesta johtuva takykardia ei ole vakava terveysongelma, eikä se yleensä johda vakaviin seurauksiin. Ahdistus voi kuitenkin muuttua krooniseksi ja siitä voi tulla riskitekijä muille vakaville sairauksille.

Tällainen takykardiatyyppi kestää yleensä vain muutaman minuutin ajan ja menee sitten ohi. Tästä huolimatta ihmiset saattavat ajatella kyseessä olevan sydänkohtaus tai jokin muu vaarallinen sairaus. On siis tärkeää oppia tunnistamaan ja käsittelemään takykardia oikealla tavalla, kun se sattuu omalle kohdalle. 

Ahdistus ja sydämen terveys

Ahdistuksesta kärsivät ihmiset saavat todennäköisemmin pitkäaikaisen sydänsairauden. Ahdistus on normaalia, kun se tapahtuu reaktiona ärsykkeelle, johon liittyy riskejä tai jokin vaaratekijä. Melkein kaikki ovat kokeneet ahdistusta jossakin vaiheessa elämää.

On kuitenkin eri asia olla jatkuvasti ahdistunut, varsinkin kun siihen ei ole mitään järkevää syytä. Ihminen kärsii kroonisesta ahdistushäiriöstä, mikäli oireet kestävät yli kuuden kuukauden ajan. Arviot osoittavat, että noin 5-11 % väestöstä kärsii tästä ongelmasta.

Krooninen ahdistus aiheuttaa stressiä sydämelle ja voi heikentää kardiovaskulaarista toimintaa pitkällä aikavälillä. Vakavissa tapauksissa se voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen. Stressin aikana vapautuvat hormonit ja ainesosat lisäävät verenpainetta tai verisuonten supistumista.

Ahdistuksesta johtuva takykardia on tavallinen ongelma.
Ahdistus on selviytymisen kannalta välttämätöntä rajoitetussa määrin, mutta ei jatkuvasti.

Takykardia

Takykardian määritelmänä on sydämen sykkeen lisääntyminen, jolloin sydän sykkii normaalia nopeammin. Terveen, levossa olevan ihmisen sydän sykkii 60-100 kertaa minuutissa. Takykardian kohdalla sydän sykkii kuitenkin yli 100 kertaa minuutissa.

Takykardia voidaan jakaa eri tyyppeihin. Ne luokitellaan vielä kahteen suureen ryhmään riippuen siitä, missä sydämen alueella takykardia tapahtuu:

  • Eteistakykardia alkaa sydämen ylemmässä kammiossa.
  • Kammiotakykardia alkaa sydämen alemmassa kammiossa.

Ahdistusta aiheuttava takykardia on yleinen vaiva, mutta se ei ole ainoa sydämen sykettä lisäävä syy. Se voi johtua sydänsairaudesta, korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta, uniapneasta, kilpirauhasongelmista, anemiasta tai joidenkin aineiden käytöstä. Keskustelethan siis aina lääkärin kanssa, mikäli kärsit takykardian oireista.

Takykardian ja ahdistuksen välinen yhteys

Sydän ei pysty pumppaamaan hapettunutta verta tehokkaasti muuhun kehoon silloin, kun sydämen syke on todella korkea. Tällaisessa tilanteessa voi esiintyä myös muita oireita, kuten sydämentykytystä, hengenahdistusta, huimausta, väsymystä, heikkoutta, rintakipua ja pyörtymistä.

Ahdistus puolestaan koostuu pääosin hermostuneisuudesta, levottomuudesta tai kiihtyneestä tilasta. Ihminen tuntee välitöntä vaaraa tai että jotakin pahaa tulee tapahtumaan. Hengitys kiihtyy, keho alkaa täristä, hikoiluttaa, väsyttää ja jopa heikottaa.

Muita vähemmän selkeitä oireita ovat ruoansulatukseen liittyvät ongelmat ja vaikeus nukahtaa. Kroonisesta ahdistuksesta kärsivä ihminen tuntee olonsa huolestuneeksi, eikä hän saa uhkaavia ajatuksia pois mielestä. Ahdistus johtaa fysiologisiin muutoksiin ja se on riskitekijä useiden taudinaiheuttajien kohdalla.

Ahdistustilat aiheuttavat monia oireita, jotka perustuvat jatkuvaan valppauteen.

Takykardian ja ahdistuksen kanssa toimiminen

Ahdistuksesta johtuva takykardia on tavallinen ongelma, eikä se mene pois ennen kuin tunteet ovat taas hallinnassa. Ensin onkin tärkeää ymmärtää, että tämä sydämen sykkeen lisääntyminen johtuu ahdistuksesta.

Tällaisina hetkinä on usein paras mennä lepoasentoon ja hengittää hitaasti ja syvään muutaman minuutin ajan. Yritä myös synnyttää mielessä joitakin miellyttäviä ajatuksia, kuten rauhoittava maisema, mukava ilta tai motivoiva ihminen.

Sydän palaa takaisin normaaliin rytmiinsä hetken päästä. Ammattilaiset neuvovat lisäämään myös magnesiumia ruokavalioon sekä vähentämään kofeiinia, alkoholia ja tupakointia. Säännöllinen liikunta on myös yksi parhaista vasta-aineista ahdistukseen. Se parantaa myös kardiovaskulaarista terveyttä.

Kiitos, kun luit tämän artikkelin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Fyysisen kivun ja ahdistuksen yhteys
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Fyysisen kivun ja ahdistuksen yhteys

Tutkimusten mukaan ahdistuneilla on usein myös fyysistä kipua. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mikä on fyysisen kivun ja ahdistuksen yhteys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olivi, R. H. (2013). Apnea del sueño: cuadro clínico y estudio diagnóstico. Revista médica clínica las Condes, 24(3), 359-373.
  • Pablos-Herrero, E., Fabra-Noguera, A. M., & Montserrat-Izquierdo, M. E. (2013). Palpitaciones en situación de estrés. SEMERGEN-Medicina de Familia, 39(1), 56-58.
  • de Matteis, M., & Villamor, I. B. (2015). Protocolo diagnóstico y terapéutico de la ansiedad aguda. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(84), 5036-5040.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.