Logo image
Logo image

Hashimoton sairaus ja ruokavalio

3 minuuttia
Tasapainoinen ruokavalio on tärkeä henkilölle joka kärsii Hashimoton kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tämä on tila, jolle on tunnusomaista kilpirauhashormonien tuotannon puute. Tämä johtaa krooniseen tulehdukseen kilpirauhasessa. Tämän päivän artikkeli antaa sinulle vinkkejä ruokavaliosta, joka voi auttaa tässä ongelmassa.
Hashimoton sairaus ja ruokavalio
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hashimoton ruokavaliota käytetään hoitomuotona samannimiseen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Ruokavalion tarkoituksena on estää vakavan lääketieteellisen tilan kehittyminen, joka voisi mahdollisesti rajoittaa ihmisen elämää. Hashimoton sairaus johtuu hormonaalisesta epätasapainosta ja sen hoitoon tarvitaan normaalisti lääkitystä, mutta oikea ruokavalio auttaa myös.

Kilpirauhaseen liittyviä ongelmia on kahdentyyppistä. Tämän lisäksi kilpirauhashormonin tuotannon kasvu on myös mahdollista – kaikkien siihen liittyvien haittojen kanssa. Lisäksi erilaiset puutostilat ovat yleisiä.

Hashimoton tautia sairastavien on huolehdittava ruokavaliostaan

Hashimoton sairaus on kilpirauhasen tulehdus, joka johtaa tämän rauhasen toimintahäiriöön. Tämänkaltaisessa tilanteessa on tärkeää pitää mielessä tasapainoinen ruokavalio taudin etenemisen ehkäisemiseksi. Piittaamattomuus näissä asioissa voi johtaa tilanteeseen, jossa kilpirauhanen tuottaa aina vain vähemmän ja vähemmän hormonia.

Emme saa unohtaa, että tämä elin on vastuussa joukosta hormoneja, joilla on tärkeä rooli aineenvaihdunnan toiminnassa. Lisäksi niiden syntetisoinnin epäonnistuminen riittävissä määrissä voi johtaa painonnousuun. Krooninen rauhastulehdus voi johtaa jopa kasvaimen kasvuun alueella.

Ruokavalion avulla on mahdollista tarjota ravinteita, jotka parantavat kilpirauhasen toimintaa. Samoin se voi torjua Hashimoton taudin aiheuttamaa painonnousua.

Huomaa, että ylipaino on osoitettu vahingoittavan terveyttä ja lisää erilaisten häiriöiden riskiä.

Some figure
Ylipaino, kilpirauhasen vajaatoiminta, hormonaalinen epätasapaino ja ruokavalio ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa.

Hashimoton ruokavaliossa vältettävät ruoat

Tänään aiomme kertoa sinulle, mitä elintarvikkeita tulisi välttää, jos sinulla on Hashimoton sairaus, jotta sairauden etenemistä voitaisiin hidastaa.

Ristikukkaiset kasvit

Nämä vihannekset ovat yleensä terveellisiä tasapainoisen ruokavalion yhteydessä, mutta ne ovat myös goitrogeenisiä eli struumaan syntyyn vaikuttavia aineita sisältäviä. Tästä syystä kaikkien Hashimoton ruokavaliota noudattavien tulisi ohittaa ne. Pääasiassa siksi, että ne voivat edistää kilpirauhasen tulehdustilaa. Tähän kasviryhmään kuuluvat kaali, ruusukaali, lehtikaali, parsakaali ja kukkakaali.

Pähkinät ja maapähkinät

Sama koskee näitä tuotteita, koska ne sisältävät suuren määrän sellaisia ravintoaineita, jotka voivat vähentää jodin imeytymistä suolistossa.

Pinaatti ja porkkana

Sinun on rajoitettava edellä mainittujen tuotteiden kulutusta, mutta säännöt ovat löyhempiä pinaatin ja porkkanan suhteen. Voit syödä niitä silloin tällöin, älä kuitenkaan joka päivä.

Näillä elintarvikkeilla on monia terveysvaikutuksia, kunhan niitä kulutetaan kohtuullisesti osana Hashimoton ruokavaliota.

Ruoat, joita pitäisi syödä enemmän

Yksi Hashimoton ruokavalion pääpiirteistä on tarve lisätä jodipitoisuutta ruokavaliossa. Se on välttämätön ravintoaine kilpirauhashormonien tuotannossa tutkimuksen mukaan, joka on julkaistu Recent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery -lehdessä.

Kala

Kaloissa on paljon jodia. Lisäksi siinä on paljon Omega-3 -rasvahappoja, jotka ovat osoittaneet tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Tästä syystä sillä on kaksitoiminen vaikutus Hashimoton kilpirauhasen vajaatoiminnan etenemistä vastaan.

Merenelävät

Kuten edellisessä tapauksessa, myös jodipitoisuus on merkittävä. Henkilöiden, joilla on korkea virtsahappopitoisuus, on kuitenkin oltava varovaisia ​​näiden tuotteiden kanssa, koska ne voivat aiheuttaa ongelmia.

Maitotuotteet

Nämä tuotteet sisältävät suuria annoksia jodia. Lisäksi koostumuksessaan olevat probiootit voivat kolonisoida ruoansulatuskanavan ja vaikuttaa positiivisesti aineenvaihduntaan. Ne ovat erinomaisia ​​ruokia painonhallinnassa.

Muut tärkeät ravintoaineet, jotka on otettava huomioon

Edellä mainittujen elintarvikkeiden lisäksi sinun on myös lisättävä seuraavien ravintoaineiden saantia, koska ne osallistuvat myös kilpirauhashormonien synteesiin:

  • Sinkkiä on punaisessa lihassa ja pähkinöissä.
  • Voit saada rautaa eläinperäisistä elintarvikkeista.
  • Magnesium on yleistä pähkinöissä ja viljoissa.
  • A-vitamiinia on vihreissä, punaisissa ja oransseissa vihanneksissa.
  • Seleeniä esiintyy pääasiassa pähkinöissä ja viljoissa, mutta myös maitotuotteissa.
Some figure
Maitotuotteet ovat osa Hashimoton ruokavaliota, koska ne ovat merkittävä jodin ja probioottien lähde. Nämä edistävät kilpirauhasen terveyttä ja painonhallintaa.

Hashimoton ruokavalio ei riitä yksinään

Liikunta on välttämätöntä aineenvaihdunnan vakauttamiseksi ja kehon oikean koostumuksen varmistamiseksi. Muuten sairaus voi johtaa liikalihavuuteen, joka on riskitekijä monien muiden kroonisten patologioiden kehittymisessä.

Samanaikaisesti on välttämätöntä turvautua lääkkeisiin. Tämä johtuu siitä, että oikeanlainen lääkitys voi parantaa potilaan elämänlaatua vähentämällä jatkuvan väsymyksen tunnetta. Asiantuntijan on kuitenkin määrättävä lääkkeitä ja tarkistettava annokset säännöllisesti.

Hashimoton ruokavalio voi auttaa hallitsemaan kilpirauhasen vajaatoimintaa

Hashimoton sairaus on tila, joka voi johtaa moniin ongelmiin pitkällä aikavälillä, mikäli henkilö ei huolehdi terveydestään. Siksi sairauden varhainen diagnosointi on välttämätöntä ja niin on myös elämäntapojen sekä ruokailutottumusten mukauttaminen taudinkuvaan sopivaksi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • Zbigniew S. Role of Iodine in Metabolism. Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2017;10(2):123-126. doi: 10.2174/1872214811666170119110618. PMID: 28103777.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.