Logo image
Logo image

Lasten kiukuttelu: näin voit ehkäistä ja hallita sitä

4 minuuttia
Lasten kiukuttelu voi saada vanhemmat menettämään hermonsa ja reagoimaan väärällä tavalla. Se on kuitenkin normaali osa lasten kasvuprosessia. Tässä artikkelissa kerromme mistä kiukuttelu johtuu, ja annamme neljä vinkkiä lasten kiukuttelun hallitsemiseen.
Lasten kiukuttelu: näin voit ehkäistä ja hallita sitä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kahden vuoden ikä on pelätyintä aikaa vanhemmuudessa. Se on ikä, jolloin lapsella on eniten kiukunpuuskia! Lasten kiukuttelu tapahtuu useimmiten huudon, itkun, lyömisen, tottelemattomuuden ja jopa vastustelun muodossa. Tässä iässä esiintyy monia vaikeita käyttäytymishäiriöitä ja ne voivat olla huolestuttavia sekä haastavia tilanteita jopa kaikista kärsivällisimmille vanhemmille.

Lasten kiukuttelu voi saada alkunsa mistä vain päivittäisestä aktiviteetista, kuten leikkikentältä lähtemisestä, kylpyyn menemisestä, hampaiden pesemisestä tai pukeutumisesta.

Vanhempien on helppo menettää malttinsa ja reagoida tilanteeseen väärällä tavalla, mikäli he eivät ymmärrä mitä tapahtuu. Tästä syystä haluammekin kertoa miksi lapset kiukuttelevat ja mitä voit tehdä ehkäistäksesi kiukunpuuskien syntymistä.

Vaihe, jolloin lasten kiukuttelu on yleisintä

Kiukuttelu on normaali osa lasten kasvuprosessia ja se liittyy lasten sosiaaliseen sekä kognitiiviseen kehitykseen. Tähän vaiheeseen asti lapsilla on passiivinen rooli ja vanhemmat voivat täyttää kaikki heidän tarpeensa. Lapsille ei siis ole kehittynyt vielä kykyä kokea itseään yksilöllisenä ihmisenä, jolla on omat halut ja kiinnostuksenkohteet.

Tämä kuitenkin muuttuu, kun lapset ovat 1,5 vuoden ikäisiä. Silloin lapset tulevat itsetietoisemmiksi ja haluavat ilmaista itseään sekä tulla itsenäisemmiksi.

He “tietävät” tarkkaan mitä haluavat, mutta he eivät pysty hallitsemaan halujaan ja omaa elämäänsä. Heillä ei ole välineitä itsensä ilmaisemiseen. He eivät siis voi tehdä muuta kuin kiukutella protestoidakseen tyytymättömyyttään tarpeidensa täyttämiseksi.

Some figure
Kiukuttelu on lasten kehityksen ilmaisukeino ja normaali tapa kahden vuoden iässä.

Vinkkejä lasten kiukuttelun ehkäisyyn

Tämä vaihe voi kestää aina neljään ikävuoteen asti, mutta lapset ovat kuitenkin kaikki erilaisia. Heidän oma luonteensa ja vanhempien tapa hallita kiukunpuuskia toimivat määrittelevinä tekijöinä.

Jatka lukemista, niin annamme vinkkejä joiden avulla voit ehkäistä lasten kiukuttelua!

1. Vältä mahdollisia laukaisevia tekijöitä

Saatat huomata, että lapsi alkaa kiukutella todennäköisemmin silloin, kun hän on nälkäinen, väsynyt tai tekee liian monia asioita yhtä aikaa. Voit siis noudattaa seuraavia vinkkejä kiukuttelun ehkäisemiseksi.

Ensiksi on tärkeää pyrkiä luomaan aikatauluja ja rutiineja lapsen elämään sekä noudattaa niitä. Yritä olla vaihtamatta ruokailun tai päiväunien ajankohtaa ja mukauta kaikki muut aktiviteetit näihin perustarpeisiin. Kanna aina välipalaa mukana sen varalta, että lapsi on nälkäinen.

2. Anna varoitus etukäteen

On normaalia, että lapsi ei halua lopettaa aktiviteettia josta hän pitää ja johon hän on uppoutunut. Tästä syystä on hyvä antaa lapselle varoitus etukäteen noin 5-10 minuuttia ennen kuin lähdette puistosta tai alatte syömään illallista.

Lapsi saattaa yhä vastustella, mutta hänen on kuitenkin helpompi totutella ajatukseen, jos kerrot hänelle suunnitelmasta etukäteen. Hän ymmärtää sen kyllä hyvin.

3. Ole joustava

Monet kiukunpuuskat syntyvät, kun aikuiset yrittävät saada oman tahtonsa läpi. Muista, että lapselle alkaa kehittyä oma luonne ja hän haluaa itsenäisyyttäSiinä ei ole mitään väärää, että annat lapselle vapauden päättää joistakin häntä koskevista asioista.

Anna lapselle vaikka useita vaihtoehtoja, joista hän voi valita haluamansa pysymällä kuitenkin rajojen sisällä. Anna hänen esimerkiksi päättää mistä mukista hän haluaa juoda maitoa aamiaiseksi, mitä sarjaa hän haluaa katsoa tai mitä paitaa hän haluaa pitää päällä.

Kerro lapselle, että jotkin päätökset eivät ole neuvoteltavissa, kuten turvavyön käyttö autossa tai ulkovaatteiden pukeminen ulos mentäessä. Yritä olla joustava sellaisissa tilanteissa joissa se on mahdollista.

4. Vahvista lapsen tunteita

Kiukunpuuskat johtuvat siitä, että lapsi ei osaa vielä hallita ja ilmaista tunteitaan oikealla tavalla. Tästä syystä on tärkeää opettaa lapselle tunneälyä.

Hyväksy ja vahvista lapsen tunteita. Kerro lapselle, että tiedät miltä hänestä tuntuu ja että hänellä on oikeus tuntea sillä tavalla. Näin lapsi pystyy ilmaisemaan tunteitaan paremmin eikä hänen tarvitse tehdä sitä huutamalla.

Lue myös: Kuinka lopettaa lapselle huutaminen?

Lasten kiukuttelu: mitä muuta tulisi pitää mielessä?

Yllä olevat ohjeet voivat auttaa ehkäisemään lasten kiukuttelua. Mutta mitä sinun tulisi tehdä, mikäli lapsi on jo aloittanut kiukuttelun?

Ensinnäkin on tärkeää hallita omia tunteita ja olla erityisen varovainen sen suhteen, mitä aiot sanoa.

Pidäthän aina mielessä, että lapsi ei yritä nolata sinua julkisesti, hän ei vain pysty hallitsemaan omia tunteitaan. Pyri olemaan empaattinen, rakastava ja kärsivällinen, mutta varmista, ettei lapsi satuta teoillaan itseään tai muita.

On tärkeää antaa lasten ilmaista itseään ja olla läsnä rakastavalla tavalla, kun draama on ohi.

Some figure
Vanhempien roolin pitäisi voittaa kiukuttelevien lasten rooli, jotta tilanne ei eskaloidu.

Lue myös: Rajojen asettaminen lapsille on rakkauden teko

Lasten kiukuttelu voi olla haastavaa

Lasten kiukuttelu on vaikeaa ja haastavaa aikaa vanhemmille, mutta lapset tuntevat myös turhautuneisuutta eivätkä vain osaa ilmaista sitä. Aikuisen tehtävänä on olla rakastava ja kunnioittava. Näytä siis positiivista esimerkkiä pikkuiselle.

Huutaminen tai fyysinen aggressio luo vain mielipahaa sekä vahingoittaa lasten henkistä sidettä ja kehittymistä. Lapset eivät opi siitä mitään, eikä se ainakaan lopeta kiukuttelua.

Ole sen sijaan empaattinen ja pyri kohtelemaan lasta tavalla, jolla haluaisit itse tulla kohdelluksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pernasa, P. D., & de Lunab, C. B. (2005). Las rabietas en la infancia: qué son y cómo aconsejar a los padres. Revista Pediatría de Atención Primaria7(25).
  • Pérez Vallejo, M. (2010, junio). Las rabietas. Recuperado febrero de 2021, de https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf
  • Tabango, K. R. (2013). Manejar emociones en el proceso de enseñanza aprendizaje. Elaboración de una guía sobre el control de las rabietas en los niños de 4 años para los docentes del centro de educación inicial “María Guillermina García” en el sector norte del distrito metropolitano de Quito año 2013 (bachelor’s thesis).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.