Lapsen kuivan yskän parantaminen

On todella tärkeää pitää tarkkaan silmällä lapsen kuivaa yskää. Jos olet kokeillut näitä hoitokeinoja ja yskä jatkuu yhä jonkin ajan kuluttua, käy ehdottomasti lääkärissä.
Lapsen kuivan yskän parantaminen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kuiva yskä on sitä kun yskä ei tuota juurikaan limaa. Sen on myös tapana aiheuttaa ärsytystä ja hoitamattomana se voi pahentua joka kerta. Kuiva yskä on hyvin yleistä alle 10-vuotiailla lapsilla ja sitä voi esiintyä lukuisia kertoja vuodessa eri syistä johtuen.

Tämä sairaus vaikuttaa sekä lapsiin että aikuisiin samalla tavalla. Toisinaan se on välttämätön paha, sillä se on tapa päästä eroon jostakin vieraasta aineesta, jostakin lapsen syömästä asiasta tai se voi olla jonkin toisen sairauden oire.

Vaikka kuiva yskä nähdäänkin sairautena, on se itse asiassa luonnollinen tapa puhdistaa hengitystiejärjestelmä. 

Lapsen kuivan yskän aiheuttajat

lapsella on kuumetta

Lapsen kuivaa yskää voivat aiheuttaa monet mahdolliset tekijät. Yleisimpiä syitä ovat muun muassa nuhan, keuhkoputkentulehduksen tai kurkunpääntulehduksen aiheuttamat tulehdussairaudet.

On myös joitakin tapauksia, jotka voivat aiheuttaa kuivaa yskää ilman piilevää sairautta. Yksi esimerkki on kun ympäristö täyttyy tupakansavulla, liiallisella kosteudella tai kun koemme yhtäkkisen lämpötilanmuutoksen.

Joitakin yleisimpiä syitä lapsen kuivaan yskään ovat seuraavat:

 • Erittäin kylmät tai kuivat ympäristöt
 • Ilmastointi
 • Voimakkaat hajut
 • Allergiset reaktiot
 • Erittäin pölyiset paikat
 • Nuhan tai flunssan aiheuttama hengitysteiden ärtyneisyys
 • Refluksitauti tai jokin samankaltainen sairaus

Vanhemmat etsivät usein keinoa parantaa lapsensa kuivan yskän mahdollisimman nopeasti. Oli se sitten lääkkeen tai luontaishoidon muodossa, he haluavat lievittää lapsensa epämukavaa oloa.

Tarkastellaan joitakin luontaishoitoja lapsen kuivan yskän hoitamiseksi.

Luontaishoidot lapsen kuivan yskän helpottamiseksi

On monia luontaishoitoja, jotka lievittävät kuivan yskän oireita. Ne auttavat tekemään lapsesi olosta paremman.

Riittävä nesteen saanti

Nesteiden juominen on todella tärkeää hengitysteiden ärtyneisyydestä kärsiessä, jotta oireet paranisivat.

Varmista, että lapsesi juo tarpeeksi vettä päivän aikana. Tämä pitää limakalvot kosteina. Hänen tulisi juoda sitä huoneenlämpöisenä minimoidakseen yskää tehokkaasti.

Höyrykylvyt

Höyrykylvyt ovat toinen tapa auttaa lastasi.

Parhaimman tuloksen saamiseksi lapsesi tulisi hengittää höyryä sisään noin 20 minuutin ajan, jos vain mahdollista. Tämä auttaa vähentämään ärsytystä ja kosteuttaa hengitystiet.

Tarkista lämpötila ensin itse, jotta se ei ole polttavan kuumaa.

Hedelmämehut ilman sitrushedelmiä

kuivan yskän parantaminen nesteillä

Jos lapsellasi on kuiva yskä, on todella tärkeää että hänelle antamissasi mehuissa ei ole sitrushedelmiä, eivätkä ne ole lämpimiä. Se voi nimittäin synnyttää limaa.

Muista, että hengitystiet muodostavat osan ihoa. Joten limakalvoja, kuten myös muita ihon osiasi, tulisi hoitaa huoneenlämmössä.

Ilmankostutin

Laita ilmankostutin lapsesi makuuhuoneeseen ja pidä sitä päällä muutaman minuutin ajan silloin kun lapsi on huoneen ulkopuolella. Ajatuksena on pitää huone kosteana ja lämpimänä.

Voit myös lisätä laakeri- tai eukalyptusesanssia. Niiden tuoksu auttaa puhdistamaan ilmatiet ja rentouttamaan lasta nukkumaan mennessä.

Hunaja ja sitruuna

1 rkl hunajaa ja muutama tippa sitruunamehua ennen nukkumaanmenoa on hyvä tapa lievittää kuivaa yskää.

Kuivalle yskälle on melko tavallista pahentua yön aikana lapsen maatessa. Tämä puolestaan lisää epämukavuutta ja limakalvojen ärsytystä.

Luonnollinen yskänlääke

Tämä resepti on hyvä tapa lievittää kuivaa yskää ja se valmistetaan sitruunasta ja hunajasta.

Vaikka sitruuna onkin sitrushedelmä, voi se alkalisoida kehon todella nopeasti. Hunaja auttaa poistamaan bakteereita ja kosteuttamaan kurkkua.

Ainesosat

 • 330 ml hunajaa
 • 125 ml vettä
 • 1 sitruuna

Valmistus

 • Lämmitä hunaja kattilassa matalalla lämmöllä (älä anna sen kiehua tai se menettää ominaisuutensa).
 • Kaada vesi toiseen kattilaan ja lisää kokonainen sitruuna.
 • Keitä sitruunaa noin 3 minuutin ajan, kunnes se on pehmeä.
 • Poista sitruuna liedeltä, siivilöi pois vesi ja anna jäähtyä. Leikkaa sitruuna sitten viipaleiksi ja poista siemenet.
 • Laita sitruunaviipaleet hunajaan samalla kun liesi on päällä ja keitä matalalla lämmöllä tunnin ajan.
 • Poista seos sitten liedeltä ja poista sitruunaviipaleet.
 • Anna jäähtyä ja kaada steriloituun, kannelliseen astiaan.

Sekä aikuiset että lapset voivat käyttää tätä yskänlääkettä ja se on täydellinen kuivan yskän lievittämiseksi. Yksivuotiaat l apset ja sitä vanhemmat voivat ottaa puolikkaan teelusikallisen kolmesti päivässä. Aikuiset voivat ottaa ruokalusikallisen niin usein kuin kokevat sen tarpeelliseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hine, C., Gilchrist, F., & Carroll, W. (2017). Chronic cough in children. Paediatrics and Child Health (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.paed.2017.02.001
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Sultana, S., Khan, A., Safhi, M. M., & Alhazmi, H. A. (2016). Cough Suppressant Herbal Drugs: A Review. International Journal of Pharmaceutical Science Invention ISSN (Online.
 • Wang, K., Bettiol, S., Thompson, M. J., Roberts, N. W., Perera, R., Heneghan, C. J., & Harnden, A. (2014). Symptomatic treatment of the cough in whooping cough. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003257.pub5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.