Lääkinnälliset kasvit haiman puhdistamiseen

· syyskuu 1, 2015

Jotta voimme viettää terveellistä ja hyvää elämää, tulee kehomme toimia hyvin. Aina tämä ei ole helppoa, sillä nykyelämän haasteet ja elämäntyyli, kuten liikkumattomuus ja huono ravinto voivat aiheuttaa sisäisiä tulehduksia ja kuona-aineiden ja myrkkyjen kertymistä. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten haimaa voi puhdistaa.

Haiman terveys

 

haima2

 

Haima on vatsaontelon yläosassa mahalaukun takana sijaitseva runsas sata grammaa painava elin. Se tuottaa useita ruoansulatusentsyymejä, jotka aterian yhteydessä siirtyvät tiehyttä pitkin ohutsuolen alkupäässä olevaan pohjukaissuoleen. Ohutsuolessa entsyymit hajottavat ruoan sisältämiä ravintoaineita pienemmiksi aineosiksi. Vain entsyymien pilkkomat ravintoaineet pystyvät imeytymään suolesta verenkiertoon elimistön ravinnoksi.

Entsyymejä tuottavien solujen lisäksi haimassa on runsaasti mikroskooppisen pieniä solusaarekkeita, jotka valmistavat insuliinia ja glukagoni-hormonia. Niillä ei ole mitään tekemistä ruoansulatuksen kanssa, vaan hormonit imeytyvät verenkiertoon ja sitä kautta vaikuttavat sokeriaineenvaihduntaan etenkin maksassa, lihaksissa ja rasvakudoksessa.

Haiman sairauksista vakavin on syöpä, joka havaitaan vain harvoin aikaisessa vaiheessa. Muut haiman sairaudet ja ongelmat liittyvät usein insuliiniin, sillä juuri haima on vastuussa insuliinin tuotannosta ja verensokerin kontrolloinnista. Haiman toiminta on keholle elintärkeää, joten siitä kannattaa pitää myös hyvää huolta. Jatka lukemista ja näytämme, miten haiman saa puhdistettua kotikonstein.

Lääkinnälliset kasvit haiman terveyden vahvistamiseksi

1. Vihreän teen ihmeelliset vaikutukset

haima3

Vihreä tee on luonnollinen antioksidantti ja lähes joka päivä tutkijat löytävät uusia positiivisia ominaisuuksia sen yhdisteistä. Metabolomics -aikakauslehti julkaisi hiljattain tutkimuksen, jonka mukaan päivittäisellä vihreän teen nauttimisella on haiman terveyttä kohentava vaikutus ja etenkin syöpää ehkäisevä vaikutus.

Vihreän teen sisältämä biologinen yhdiste EGCG estää haimasyöpäsolujen muodostumista ja monistautumista. Vihreä tee ei tietenkään ole yksinään parannuskeino haimasyöpään, mutta se voi vähentää haimasyövän kehittymistä ja etenemistä. Nauti kupillinen vihreää teetä joka päivä ja pidät huolta haiman lisäksi koko kehon terveydestä.

2. Ratamo ja lakritsijuuri

haima4

Tiesitkö, että yhdistämällä nämä kaksi ainesta saat todella tehokkaan haiman toimintaa parantavan teen? Nauti tee päivän pääaterian jälkeen. Lisää pieni määrä lakritsijuurta ja ruokalusikallinen ratamoa kupilliseen kuumaa vettä, tämä kiihdyttää haiman puhdistumista. Lakritsijuuri sisältää molekyylejä, jotka auttavat kontrolloimaan glukoosin määrää ja se toimii myös tulehdusta hillitsevänä aineena, joka auttaa parantamaan haiman toimintaa ja mahdollista tulehdustilaa.

Yhdessä ratamon kanssa lakritsijuuri ehkäisee diabetesta ennakoivia tiloja, kuten insuliiniresistenssiä. Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, jolle on tyypillistä keskivartalolle kasaantunut ylipaino. Tämä tarkoittaa, että rasva on kertynyt vatsaonteloon ja sisäelimiin kuten maksaan. Tällainen rasvan kertyminen heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa. Insuliinin heikentynyttä vaikutusta nimitetään insuliiniresistenssiksi.

Jos insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt, insuliinia tarvitaan normaalia enemmän pitämään verensokeri kurissa. Ajan myötä haima väsyy eikä jaksa tuottaa riittävästi insuliinia. Näin verensokeri alkaa hiljalleen nousta ja lopulta diabetes puhkeaa.

3. Tee rosmariinista ja salviasta

haima5

Tämän teen makuun ihastut varmasti. Se sopii juotavaksi etenkin illallisen jälkeen. Rosmariini ja salvia hoitavat haimaa ja tämän lisäksi ne rentouttavat lihaksia, mikä auttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Rosmariini vähentää tulehdusta ja poistaa myrkkyjä haimasta ja se sopii parhaiten nautittavaksi kerran päivässä. Lisää yksi tuore rosmariinin oksa ja viisi salvian lehteä kiehuvaan veteen. Anna seisoa viisi minuuttia ja nauti hunajan kera.

4. Maarianohdake

haima6

Maarianohdakkeesta tehtyä teetä löydät helposti luontaisuotekaupoista ja joskus jopa apteekeista. Tämä yrtti sisältää silymariini -nimistä flavonoidia, joka auttaa parantamaan ja korjaamaan maksan ja haiman vaurioita. Jos kärsit rasvamaksasta tai haiman tulehduksesta, sopii maarianohdake hyvin kotihoidoksi. Maarianohdakkeen antioksidantit ja tulehdusta rauhoittava vaikutus tuovat oman positiivisen lisänsä hoitoon. Silymariini auttaa lisäksi kasvattamaan uusia, terveitä soluja maksassa.

Tarvitset ruokalusikallisen maarianohdakkeen siemeniä, jotka lisätään pariin desiin kiehuvaa vettä. Anna uuttua hetkinen ennen nauttimista. Suosittelemme juomaan maarianohdaketeetä aina ruokailun jälkeen. Älä kuitenkaan ylitä 450 milligramman määrää päivässä. Maarianohdaketta löytyy myös kapselimuodossa, jos et pidä teen mausta tai et ylipäätään ole teejuomien ystävä.

Voit valita mieleisesi näistä juomista ja nauttia sitä kahdesti päivässä. Muista vähintäänkin juoda vihreää teetä säännöllisesti, sillä se vaikuttaa positiivisesti koko kehon toimintaan, ei pelkästään haimaan.