Logo image
Logo image

Kun uuden parisuhteen aloittaminen pelottaa

3 minuuttia
Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa uuden parisuhteen aloittaminen tuntuu kauhistuttavalta? Ja miten tästä tunteesta päästään eroon? Voidaan sanoa, että pelot ovat olemassa jotta ne voitaisiin voittaa. Kun pääset yli pelostasi, voit huomata että olet kasvanut ihmisenä valtavasti.
Kun uuden parisuhteen aloittaminen pelottaa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kun koemme jonkin kivuliaan tapahtuman romanttisessa elämässämme, uuden parisuhteen aloittaminen voi olla pelottavaa. Tämä pelko voi saada meidät sulkeutumaan uusien ihmisten tapaamiselta.

Mikä tahansa äärimmäisyys tuo mukanaan haitallisia seurauksia. On normaalia, että kun olet tullut loukatuksi, pelkäät että sama tapahtuu uudelleen. Ei kuitenkaan kannata mennä siihen äärimmäisyyteen, että et enää ryhdy uuteen suhteeseen, sillä pelko voi yltyä entisestään.

Kun rajoitat elämänkokemuksiasi, et koskaan tule saamaan aikaan positiivisia tuloksia. Sen sijaan kannattaisi pyrkiä oppimaan vaikeista kokemuksista. Jos vältät elämän tuomia kokemuksia, et pysty kasvamaan psyykkisesti.

Uuden parisuhteen torjuminen: pelon vältteleminen ei ole hyvä vaihtoehto

Some figure

Otetaanpa esimerkki: mitä jos vaikkapa pelkäät puhua yleisön edessä? Tällöin ehkä vältät kyseistä asiaa, ja samalla elät peläten sitä, etkä edes yritä päästä ylitse pelostasi.

Samoin käy silloin, jos pelkäät uuden parisuhteen aloittamista. Kun tämä tunne on liian voimakas, sen sijaan että pyrkisit pääsemään ylitse siitä, pakenet uutta suhdetta, sillä ahdistus ja lukuisat huonot muistot tuovat mieleen sen, että voi taas käydä huonosti.

Pelko tulee aina olemaan läsnä jollakin tavalla, jossakin muodossa tai olemuksessa, ja olosi on rajoitettu. Olet rajoitettu siksi, että et voi tavata uutta romanttista kumppania, et voi aloittaa suhdetta sen ihmisen kanssa josta pidät, etkä voi oppia kaikista niistä ihmissuhteista, joita sinulla saattaisi olla.

Kun pelkäät uuden parisuhteen aloittamista, voi olla hyvä strategia ajatella jotakin sellaista muuta pelkoa, jonka olet joskus menneisyydessä jo voittanut.

Ehkä kyseessä on tuo mainitsemamme pelko yleisön edessä puhumisesta. Tai vaikkapa yksin matkustaminen, ulkomailla eläminen tai sellaisen työpaikan jättäminen, josta et pitänyt – menneisyydestäsi löytyy varmasti jokin sellainen pelko, jonka sait voitettua menestyksekkäästi.

Muistatko, miltä tuntuu olla vapaa? Ajattele vain sitä helpotusta, jonka koet tietäessäsi, että pelko ei enää pysty estämään sinua – juuri tätä tunnetta sinun tarvitsee etsiä tässäkin asiassa.

Lue aiheesta lisää: Psyykkinen kaltoinkohtelu parisuhteessa: 5 merkkiä

Mitä on filofobia?

Some figure

Uuden parisuhteen aloittamisen pelko voi johtua ongelmasta, jota kutsutaan joskus nimellä filofobia. Se tarkoittaa rakastumisen pelkoa tai pelkoa aloittaa uusi romanttinen suhde.

Mitä sitten tapahtuu, jos ihminen kärsii filofobiasta eli rakastumisen pelosta? Tällöin voidaan havaita seuraavia asioita:

  • Hän etsii vikoja toisesta ihmisestä, tuosta mahdollisesta uudesta kumppanista, jotta hän voisi todistaa itselleen että tämä ei ole oikea valinta.
  • Hän aloittaa riitoja turhista asioista ja yrittää saada toisen väsymään ja luovuttamaan.
  • Hän välttelee mahdollisen uuden kumppanin puhelinsoittoja tai muita lähestymisyrityksiä, jotta voisi estää suhdetta syvenemästä.

Lue aiheesta lisää: Voivatko intohimoinen ja järkevä rakkaus sopia yhteen?

Tietysti tällöin käy niin, että kaikki nämä ajattelutavat estävät uuden suhteen pelosta kärsivää ihmistä aloittamasta suhdetta, tai sitten toinen osapuoli väsyy ja perääntyy.

Nämä käytösmallit ovat eräänlainen puolustusmekanismi, jolla ihminen pyrkii suojelemaan itseään. Kun joku pelkää parisuhteita, hän uskoo että suhteessa oleminen uudelleen tekee hänet haavoittuvaiseksi.

Onko tästä pelosta mahdollista päästä ylitse? Vastaus löytyy vasta sitten, kun ihminen on itse tietoinen pelostaan ja etsii ammattilaisen apua tilanteeseensa. Joskus menneisyyden kivuliaista kokemuksista on vaikeaa päästä yli omin avuin.

Miten on mahdollista vapautua pelkojen taakasta rakkaudessa?

Some figure

Kun pystyt vapauttamaan itsesi uuden suhteen aloittamisen pelosta, tuntuu siltä kuin saisit vihdoinkin hengittää raikasta ilmaa. Kun päästät irti pelostasi, voit tavata ihmisiä ilman sitä olettamusta, että he haluavat aloittaa kanssasi jotain vakavaa.

Lisäksi tällöin pystyt olemaan avoimempi ympärilläsi oleville ihmisille, ja voit antaa suhteen kukoistaa, kun haluat sitä. Tämä on ehdottomasti merkki siitä, että asiat etenevät hyvin.

Jos painostat itseäsi ajattelemaan liikaa sitä mitä voi tapahtua tai mitä ei tule tapahtumaan, et auta itseäsi ollenkaan. Miksi et eläisi enemmän nykyhetkessä?

Jos olet elänyt jonkin huonon kokemuksen, tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että sama asia tulee tapahtumaan uudelleen. Jos pystyt oppimaan huonosta kokemuksesta, on todennäköistä, että et tule enää kokemaan samaa.

Lue aiheesta lisää: Penelope ja Odysseus – kun ihminen odottaa rakkautta turhaan


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Specific phobias – Symptoms and causes. (2016). Retrieved 16 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/specific-phobias/symptoms-causes/syc-20355156
  • Miron, D., & Zeanah, C. H. (2017). Disinhibited social engagement disorder. In Handbook of DSM-5 Disorders in Children and Adolescents (pp. 281-292). Springer, Cham.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.