Kuinka parannat menneisyyden haavat ja poistat kivun

Parantaakseen menneisyyden haavat, on välttämätöntä lakata säälimästä itseään, olla ajattelematta tapahtunutta jatkuvasti, pitää itsensä kiireisenä miellyttävillä aktiviteeteilla ja keskittää mieli tulevaisuuteen.
Kuinka parannat menneisyyden haavat ja poistat kivun

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2019

Tapahtuneen ajatteleminen ei useinkaan saa meitä nauttimaan nykyhetkestä, saati katsomaan tulevaisuuteen. Siten on tärkeää oppia parantamaan menneisyyden haavat. Syvemmät haavat ovat “tulen” kaivertamia, mutta meillä on kyky syrjäyttää ne. Selvitä tämän artikkelin avulla kuinka teet sen.

Paranna menneisyyden haavat ja poista kipu

Jossakin vaiheessa elämää olemme kaikki kokeneet mahdottomaksi selittää tuntemamme henkinen kipu. Se satuttaa kovasti ja vaikuttaa siltä, että mikään tai kukaan ei voi auttaa meitä. On kuitenkin meistä kiinni kuinka toimimme ennen kuin meihin jää rakkaan ihmisen kuoleman, erottamisen tai suuren trauman aiheuttama jälki.

Tämä tarkoittaa sitä, että on meidän käsissämme laittaa sivuun meitä satuttavat asiat, parantaa menneisyyden haavat ja siirtyä eteenpäin. On tavanomaista syyttää muita siitä, mitä meille tapahtuu. Emme ota meidän osuuttamme vastuusta tuossa tilanteessa ja haluamme muiden pyytävän anteeksi.

Tunteesi ovat tietenkin aitoja ja todella voimakkaita, mutta mitä teet sen suhteen: keräät vihaa, halveksuntaa ja kipua, mikä ei ole terveellistä sinulle (eikä muille). Jos takerrut liiaksi menneisyyteen, tulet elämään läpi stressaavan tilanteen taas uudestaan ja uudestaan. Ja jos mielesi on keskittynyt noihin ajatuksiin… et voi saada uusia, mukavia tai parantavia kokemuksia.

Tästä syystä menneisyyden haavojen oppiminen on tärkeää. Unohda sinut tuhoutuneeksi, masentuneeksi tai liikkumattomaksi jättänyt tilanne. Käy läpi suruvaihe, äläkä anna sille enempää painoarvoa kuin mitä se todella ansaitsee. On sinun tehtäväsi katsoa tulevaisuuteen!

Vinkit menneisyyden haavojen parantamiseksi

Kivuliaat tapahtumat jättävät meihin erittäin syvät jäljet. On totta, että kaikkien täytyy käydä läpi eri vaiheita sen ylipääsemiseksi, mutta on monia ihmisiä, jotka takertuvat näihin negatiivisiin tunteisiin.

On aika jättää taakse kaikki sinua satuttavat asiat. Sinun täytyy katsoa tulevaisuuteen voidaksesi parantaa menneisyyden haavat. Älä unohda, että niin pitkään kun trauma on yhä läsnä, mikä vain voi saada sen tulemaan esiin ja estää sinua olemasta onnellinen.

1. Ymmärrä tilanne

nainen ja lanka ja neula

Sinua on ehkä satutettu tai sinut on hylätty. Se on johtanut sinut tämänhetkiseen tilanteeseen. Tilanteen ymmärtäminen ei tarkoita tapahtuneen ajattelemista toistuvasti; se tarkoittaa tapahtuneen analysointia ja sitä, että tiedät esimerkiksi mitkä uskomuksesi ovat tilanteeseen liittyen, miksi tunnet sillä tavalla ja kuinka voit selvitä siitä. Tarkastele kaikkea siten, kuin se ei olisi tapahtunut sinulle: mitä sanoisit jollekulle, joka käy läpi samaa asiaa?

2. Hyväksy tapahtuneen välttämättömyys

Jossakin vaiheessa tekemäsi päätökset tai sinulla oleva asenne auttoivat sinua selviämään kauheasta tilanteesta. Olet suojellut itseäsi aivan kuin kuka tahansa ihminen tekisi. Mutta on tullut aika vaihtaa lähestymistapaa. Et enää tarvitse itsesääliä tai kipua. On aika muuttaa ongelman kulmaa. Olet vahvempi kuin luulet.

3. Älä vastusta ajatuksiasi

tytöb menneisyyden haavat

Yksi meditoinnin tarjoamista opetuksista on se, kun ajatus syntyy ja meidän täytyy “puhaltaa” se hajottaaksemme sen, samalla tavalla kuin tapahtuu tuulessa liikkuvan pilven kanssa. Jos taistelemme sitä vastaan, siitä tulee vahvempi ja itsepintaisempi. Yritä olla ajattelematta omenaa… ja käytät koko päivän ajatellen tuota hedelmää! Mieli voi tehdä meille kepposen.

Seuraavan kerran kun näitä menneisyyden haavaan liittyviä ajatuksia tai tunteita ilmestyy, on parasta keskittyä johonkin muuhun. Muuta kärsimys motivaatioksi. Älä jää kotiin muistelemaan eilistä. Elä tänään ja mieti tulevaisuutta.

4. Tee jotakin, mistä pidät

On totta, että kun olemme masentuneita tai stressaantuneita, meillä ei ole rohkeutta tehdä mitään. Viettäisimme mieluummin koko viikonlopun sängyssä katsellen romanttisia elokuvia, kuunnellen surullista musiikkia tai itkien muistoille.

On tärkeää, että kun tunnet olosi huonoksi, teet jotakin joka vie ajatuksesi pois tuosta tunteesta. Aloita jollakin pienellä, kuten katsomalla hauskoja videoita saadaksesi energiaa ja päästäksesi ylös sängystä. Käytä sitten tilaisuus hyväksesi ja käy kävelyllä lemmikin kanssa, käy pitkässä kylvyssä tai valmista herkullinen lounas. Toisinaan siivoaminen tai kodin järjestäminen auttaa selvittämään ajatukset.

5. Laita kalenteri syrjään

älä katso kalenteria

Toisinaan tunnemme olomme tavallista surullisemmaksi erityisenä päivänä. Kyseessä voi olla päivä, jolloin päätit parisuhteen tai jolloin perheenjäsenesi kuoli. Tällaisina kivuliaina vuosipäivinä meidän täytyy löytää paras mahdollinen motivaatio. Järjestä näille päiville jotakin kivaa, joka saa sinut tuntemaan olosi hyväksi.

Voit esimerkiksi mennä matkalle johonkin paikkaan, jossa et ole käynyt koskaan aikaisemmin, käydä kauneussalongissa tai tavata ystäviä, jotka saavat sinut aina nauramaan. Älä tunne syyllisyyttä siitä, että jatkat elämääsi: sinulla on oikeus olla onnellinen.

6. Opi

Viimeinen askel menneisyyden haavojen parantamiseksi on miettiä opittuja asioita, jotka ovat varmasti tehneet sinusta viisaamman, vahvemman, voimakkaamman ja rohkeamman. Seuraavan kerran kun sinun täytyy käydä läpi jotakin ikävää tai masentavaa, sinulla on oikeat apuvälineet siitä selviytymiseen ja ylipääsemiseen parhaalla mahdollisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Borsook, D., & Becerra, L. (2009). Emotional Pain without Sensory Pain-Dream On? Neuron. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2009.01.003

  • Weinman, J., Ebrecht, M., Scott, S., Walburn, J., & Dyson, M. (2008). Enhanced wound healing after emotional disclosure intervention. British Journal of Health Psychology. https://doi.org/10.1348/135910707X251207

  • C., S. (2008). Preventing and modulating learned wound pain. Ostomy/Wound Management.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.