5 piirrettä, joista määrittyy vahva persoona

Vahvat persoonat eivät ole tunteettomia tai kylmiä. He vain ovat oppineet antamaan jokaiselle ongelmalle sen merkityksen, jonka ne ansaitsevat, jotta ne eivät vaikuttaisi heihin negatiivisesti.
5 piirrettä, joista määrittyy vahva persoona

Viimeisin päivitys: 19 tammikuuta, 2019

Vahvat persoonat voivat usein aiheuttaa jännitettä tai epämukavuutta toisissa ihmisissä. Jotkut näkevät tällaiset ihmiset kykenemättöminä joustamaan tietyissä asioissa. He ajattelevat, että vahva persoona on sellainen, joka on tilaisuuden tullen itsekäs tai joka tavoittelee vain omaa etuaan eikä hyväksy muiden näkemyksiä tai ehdotuksia. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa.

On totta, että kun kyse on persoonallisuudesta, siihen liittyy aina monia vivahteita, eikä ketään voi puhtaasti leimata introvertiksi, ekstrovertiksi, riippuvaiseksi, itsenäiseksi, intuitiiviseksi jne. Mutta kun kyseessä on vahva persoona, siihen liittyy jotain, mikä meidän tulee ymmärtää.

Psykologiassa tällainen persoona tunnetaan “sinnikkäänä persoonana”. Vahva persoona voi siis olla introvertti tai ekstrovertti, mutta se mikä häntä ennen kaikkea luonnehtii, on hänen kykynsä pysyä pinnalla vastoinkäymisten keskellä.

Alla kerromme viidestä piirteestä, jotka auttavat ymmärtämään millainen on vahva ihminen. Tunnistatko itsesi niistä?

1. Vahva persoona ei pidä tekosyistä

Ihminen, jolla on vahva persoona, on oppinut virheistään ja onnistumisistaan. Hän toimii omatuntonsa mukaan nöyrästi mutta päättäväisesti.

Tämä on syynä siihen, miksi hän ei pidä puolitotuuksista tai -valheista, saati tekosyistä tai ihmisistä, jotka vain vitkastelevat. Vahvalle persoonalle tällainen toiminta on ajanhukkaa; se on vain este ja tapa viivyttää tavoitteiden toteuttamista.

Hänen maailmassaan se mikä on tehtävä, on tehtävä. Se, mikä asetetaan tavoitteeksi, toimii motivaattorina toimia. Näin ollen hän kokee hyvin epämukaviksi sellaiset ihmiset, jotka täyttävät päivänsä keksien tekosyitä.

2. Vahva persoona varoo, keitä hän päästää elämäänsä

nuket ja kaukoputket

Jos jokin määrittelee vahvaa persoonaa, se on hänen kykynsä pysyä ohjaksissa omien luontaisten motivaatioidensa löytämiseksi.

Hän tietää, mitä hän haluaa ja ei halua. Tämän hän on oppinut menneisyydessä kokemistaan pettymyksistä esimerkiksi jonkun pettäessä hänen luottamuksensa.

Tämä ei kuitenkaan tee hänestä sulkeutunutta tai kylmää ja epäluottavaista, vaan hän on kyllä avoin muita kohtaan, mutta ei epäröi hyödyntää hyvin tarkkaa suodatinta. Hän ei anna kenen tahansa tulla elämäänsä, jos hän kokee henkilön häiritsevän häntä tai hänen sisäistä rauhaansa.

3. Vahva persoona ei pidä tunteettomista, itsekkäistä tai teennäisistä ihmisistä

torjuva käsi

Toisin kuin moni uskoo, vahva ja sitkeä persoona on herkkä ja hyvin nöyrä. Tämä johtuu siitä, että hän arvostaa tärkeitä asioita, jotka eivät ole ajanhukkaa ja jotka lisäävät hänen hyvinvointiaan: hyvät ystävyyssuhteet; ihmiset, jotka tuovat valoa, eivät myrskyjä; rakastavat ja sitoutuneet kumppanit, joilla on samat arvot…

Näin ollen hän ei siedä itsekkäästi käyttäytyviä tai sellaisia ihmisiä, jotka eivät osaa arvostaa elämän yksinkertaisimpia asioita: niitä, joita ei voi ostaa rahalla ja joita me kaikki saamme elämällä kunnioittaen ja onnellisina.

4. Vahva persoona on oppinut peloista ja vastoinkäymisistä

laastarin alta lentää lintuja

Yksi piirteistä, joka määrittelee vahvoja ihmisiä, on sinnikkyys. Kuten jo tiedämme, vain harva käsite on niin olennainen henkilökohtaisen kasvun alalla kuin sinnikkyys. Se on kyky, jonka avulla ihminen selviytyy vastoinkäymisistä ja psyykkisestä kivusta. Lisäksi se on kyky oppia tällaisista kokemuksista.

Vahva persoona on kyennyt oppimaan pelosta, ylittämään tuon rajan saavuttaakseen tavoitteensa. Kaikki tuo elintärkeä oppiminen antaa tällaiselle ihmiselle paremmat psykologiset työkalut mennä elämässä eteenpäin ilman pelkoa ja olla vastaanottavainen sille, mitä elämä antaa, tietäen kuitenkin erittäin hyvin “mitä hän ei ole valmis sietämään”.

5. Hänen ei tarvitse pitää kaikista

pilvi kämmenillä

Kuten alussa vihjasimme, voimakas persoona ei aina yritä miellyttää muita. Sen sijaan hän tietää mitä haluaa eikä tuhlaa aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät ole sen arvoisia.

Hän on vähitellen oppinut, että vain harva asia aiheuttaa niin paljon turhautumista ja kärsimystä kuin halu miellyttää kaikkia ja muiden hyväksynnän hakeminen. Se ei ole hyödyllistä, loogista eikä tervettä.

Näin ollen sinnikkäällä persoonalla on se lähestymistapa, ettei hän kanna huolta siitä, jos joku ei hyväksy häntä sellaisena kuin hän on.

Hän tietää, että hänen rinnallaan pysyvät ihmiset ovat niitä, jotka ovat todella sen arvoisia, jotka ansaitsevat kulkea käsi kädessä hänen kanssaan hänen elämänpolullaan ja jotka arvostavat hänen aitouttaan.

Useampi kuin yksi näistä piirteistä saattaa tuntua tutulta. Ehkäpä kaikki meistä ovat oppineet olemaan vahvoja omalla tavallaan, tai oppivat sen pian. Kehitämme kaikki vähitellen vahvaa persoonaa.

Artikkelikuva on lähteestä © wikiHow.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.