10 kukkivaa, korkeaa kasvia pystysuoremman vaikutelman saamiseksi puutarhaan

Haluatko lisää korkeutta puutarhaasi? Kerromme sinulle kymmenestä korkeasta, kukkivasta kasvista, jotka ovat kauniita ja helppohoitoisia.
10 kukkivaa, korkeaa kasvia pystysuoremman vaikutelman saamiseksi puutarhaan

Viimeisin päivitys: 06 heinäkuuta, 2023

On olemassa monta kukkivaa, korkeaa kasvia, joista sinun pitäisi tietää, jos haluat saada puutarhaasi korkeamman ja pystysuoremman vaikutelman. Ne koristavat väreillään ja houkuttelevat perhosia ja muita hyönteisiä. Joillakin on pienet, mutta tuuheat kukinnat, kun taas toisilla on vain yksi kukka, mutta joka on sitäkin näyttävämpi.

Jos etsit tällaisia kasveja, lue eteenpäin. Nämä korkeat kasvit antavat myös yksityisyyden suojaa puutarhaasi, ja voit käyttää niitä ikään kuin aitana.

Miksi kasvattaa puutarhaasi korkeita kasveja?

Olemme jo maininneet muutamia syitä, miksi sinun pitäisi täydentää puutarhaasi kauniilla korkeilla kukkivilla kasveilla, mutta niitä on enemmän!

  • Ne sopivat ihanteellisesti kukkakimppuihin: Koska niillä on korkeat varret, näistä kasveista voidaan tehdä kauniita kukkakimppuja.
  • Ne peittävät myös epämiellyttävät tilat: Jos puutarhassasi on tiloja, jotka haluat peittää, kuten ruma seinä tai outoja rakenteita, voit hyödyntää tätä luonnollista suojausta.
  • Ne herättävät huomiota: Useimmat näistä kasveista kukkivat silmien tasolla, joten ne täyttävät ihailijansa valolla ja elinvoimalla.
  • Ne ovat ekosysteemi eri lajeille: Jos pidät pienten ja vaarattomien eläinten ja hyönteisten, kuten siilien, sammakoiden tai perhosten, vierailusta, älä epäröi kasvattaa tämäntyyppisiä kukkia.
  • Ne täydentävät puutarhaasi ja lisäävät 3D-vaikutelman: Erikorkuiset kasvit luo kolmiulotteisen vaikutelman, joka pistää silmään.

Kokeile näitä kymmentä kukkivaa, korkeaa kasvia puutarhaasi

Katsotaanpa siis, mitkä ovat nämä loistavat kasvit!

1. Hämähäkkikukat

Monta korkeaa kasvia: hämähäkkikukat.

Hämähäkkikukat kasvavat jopa 180 senttimetriä korkeiksi ja niiden kukat ovat vaaleanpunaisen, violetin ja valkoisen eri sävyissä.

Hämähäkkien lisäksi ne houkuttelevat myös kolibreja ja perhosia kukkien yöllä erittämän herkullisen tuoksun ansiosta. Varmista siis, että se saa suoraa auringonvaloa.

2. Syrikät

Syrikkä on pensasmainen kasvi, jota käytetään luomaan luonnollisia esteitä puutarhaan. Se kasvaa 150-180 senttimetriä pitkäksi. Optimaalisella hoidolla se voi saavuttaa jopa 210 senttimetrin korkeuden.

Se houkuttelee myös perhosia ja kolibreita. Tämä johtuu sen kukkien muodosta ja ruokintamahdollisuudesta. Sen kukat ovat vaaleanpunaisia, valkoisia, violetteja tai sinisiä.

3. Kannat

Monta korkeaa kasvia: kannat.

Kanna on korkea kukkiva kasvi, jolle on ominaista sen kauniit värit, ei vain kukissa, vaan myös lehdissä. Kukat voivat olla punaisia, oransseja, keltaisia tai vaaleanpunaisia, kun taas lehdet ovat punertavia.

Nämä kaunokaiset voivat saavuttaa lähes 4 metrin korkeuden, kunhan niille annetaan niiden tarvitsemaa hoitoa. Tähän kuuluu pääasiassa lämmin tila ja kostea alusta.

4. Lumeasterit

Lumeasteri on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja kuuluu asterikasvien heimoon. Niistä voidaan uuttaa eteerisiä öljyjä.

Se kukkii valkoisena, violettina ja vaaleanpunaisena ja voi olla lähes kaksi metriä korkea. Muista istuttaa tämäkin alueelle, jossa se saa suoraa auringonvaloa.

5. Ritarinkannukset

Ritarinkannuksen kukat ovat pieniä, mutta niitä on paljon. Tämäkin kasvi saavuttaa lähes kahden metrin korkeuden ja on perhosten suosikki.

Monet haluavat kasvattaa ritarinkannuksia puutarhassaan, mutta on otettava huomioon, että ne tarvitsevat maaperän, jossa on runsaasti mineraaleja ja ravinteita. Yritä myös sijoittaa ne alueelle, jossa on osittainen varjo tai suoraa auringonpaistetta.

6. Kosmokset

Monta korkeaa kasvia: kosmokset.

Kosmokset ovat korkeita kukkivia kasveja, joita et voi jättää pois puutarhastasi. Niiden kukat ovat herkkiä ja ne ovat vaaleanpunaisia, valkoisia ja violetteja. Niillä on vähän lehtiä, ja lehdet ovat samanlaiset kuin saniaisilla.

Kosmoksia on useita tyyppejä. Jotkut saavuttavat lähes kahden metrin korkeuden. Ne houkuttelevat myös hyönteisiä, kuten perhosia ja mehiläisiä. Kasvaakseen terveinä niiden tulisi olla täydessä auringonpaisteessa.

7. Sormustinkukat

Monta korkeaa kasvia: sormustinkukat.

Sormustinkukka on erittäin kaunis kasvi. Sen kukat kasvavat kiinnitettynä varteen ja ne ovat kellon tai sormustimen muotoisia, mistä johtuukin niiden nimi. Ne ovat ihanteellisia lisäämään pystysuoraa ulkonäköä puutarhaasi myös lehtiensä ja varsiensa ansiosta.

Sormustinkukasta on olemassa suuri valikoima värejä, lajista riippuen.

8. Ängelmät

Ängelmä on erittäin kaunis ja haluttu sen terälehtien muodon vuoksi. Ne ovat pallomaisia ja näyttävät lumihiutaleilta.

Väri riippuu lajikkeesta, ja niitä on mm. kerma, keltainen, vihertävän keltainen ja laventeli. Tämä kasvi saavuttaa lähes kolmen metrin korkeuden.

9. Rohtoaaloe

Rohtoaaloe on suuri, helppohoitoinen mehikasvi, jolla on kauniit kukat. Ne kasvavat korkeassa varressa, joka tulee esiin mehevistä, kartiomaisista lehdistä. Kukan väri on punainen ja se erottuu hyvin vihreiden lehtien joukosta.

Rohtoaaloe kukkii kevättalvella ja vaatii hiekkaisen, hyvin valutetun alustan, ja sinun tulee istuttaa se paikkaan, jossa se saa paljon suoraa auringonvaloa.

10. Auringonkukat

Monta korkeaa kasvia: auringonkukat.

Auringonkukat ovat yksi tunnetuimmista korkeista, kukkivista kasveista. Ne ovat kauniita ja niitä voidaan kasvattaa kukka-asetelmiin tai kukkakimppuihin. Tämä kasvi voi olla jopa 3–4 metriä korkea ja sen kukat voivat olla jalkapallon kokoisia lajista riippuen.

Jos haluat kasvattaa niitä puutarhassasi, muista tarjota ympäristö, jossa on runsaasti suoraa auringonvaloa.

Mikä on sinun suosikkisi?

Aiotko kokeilla kasvattaa yhtä tai useampaa korkeaa kasvia puutarhassasi? Mikä niistä on eniten sinun mieleesi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kołodziejek, J. (2014). Effects of microhabitat on leaf traits in Digitalis grandiflora L.(veronicaceae) growing at forest edge and interior. Archives of Biological Sciences66(2), 615-627.
  • Lawson, S. K., & Satyal, P. S. W. (2019). Chemical composition of the essential oil from the aerial parts of Boltonia asteroides from North Alabama. Am J Essent Oils Nat Prod7(4), 15-17.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.