Logo image
Logo image

Kasveja ja hoitovinkkejä perhospuutarhan perustamiseen

4 minuuttia
Jos olet nähnyt jollakulla perhospuutarhan ja haluat itsekin sellaisen, lue eteenpäin. Kerromme täällä, mitkä kasvit houkuttelevat näitä värikkäitä vierailijoita.
Kasveja ja hoitovinkkejä perhospuutarhan perustamiseen
Viimeisin päivitys: 20 huhtikuuta, 2023

Miksi haluaisit perustaa perhospuutarhan? No, koska se on näiden ja muiden pölyttäjien ekosysteemi, joten planeetta kiittää sinua.

Avain on niissä kasveissa, jotka tuottavat tarpeeksi mettä ja joidenkin temppujen toteuttamisessa, jotta puutarhasi olisi kiinnostava näille hyönteisille. Lue eteenpäin saadaksesi lisätietoja!

Sinullakin voi olla kaunis perhospuutarha kotona

Saadaksesi perhospuutarhan, josta olet kenties aina unelmoinut, sinun on noudatettava muutamia yksinkertaisia mutta välttämättömiä vaiheita. Ne vaihtelevat kotoperäisten perhoslajien tutkimisesta kasvien valintaan ja paikkaan, johon ne kannattaa sijoittaa. Täällä kerromme sinulle kaikki yksityiskohdat.

1. Tunnista asuinalueesi perhoset

Jokaisella maalla, jopa jokaisella kaupungilla tai kylällä, on erityisiä ja erilaisia piirteitä. Sinun tulee siis tunnistaa, mitkä lajit ovat kotoperäisiä sinun alueellasi.

Tämä tutkimus voidaan tehdä hakemalla tietoa kirjastosta tai verkosta tai vierailemalla perhostilalla, jos olet niin onnekas että asut lähellä sellaista. Voit myös etsiä tietoja kukkalajeista, joita nämä endeemiset perhoset suosivat, ja aloittaa valinnan löytämiesi tietojen perusteella.

Lue: 9 pientä ruukkuihin istutettavaa puuta

2. Valitse kasveja, joissa on paljon mettä

Some figure
Perhospuutarhassasi on oltava laaja valikoima kasveja, joissa on kirkkaanvärisiä kukkia.

Perhosten ravinnon perusta on nektari, jonka ne ottavat planeetalla olevista puutarhoista ja viheralueista. Vaikka ne pitävät nektarista yleensäkin, on joitakin kasvilajeja, joista ne nauttivat enemmän kuin toisista, joten sinun on panostettava niihin.

Niiden mieltymysten joukossa ovat myös kirkkaanväriset kukat. Jotkut kasvit, joista perhoset pitävät eniten, ovat seuraavat:

  • Kaunopunahattu: Kotoisin Pohjois-Amerikasta. Kaupallisten lääkkeiden ainesosa, jossa on suuret, kirkkaan väriset kukat vaaleanpunaisena ja violettina.
  • Otanthus: Kasvi, joka voi kasvaa jopa metrin korkeuteen ja jonka kukat puhkeavat 10-20 kukan rypäleissä. Ne vaihtelevat keltaisen ja oranssin välillä.
  • Silkkiyrtit: Niiden lehdet ovat hyvin silmiinpistävän värikkäitä. Kun aurinko laskee, niiden terälehdet sulkeutuvat ja kaukaa katsottuna ne näyttävät perhosen siiviltä.
  • Kehäkukka: Oranssina kukkiva kasvi, jota ihmisetkin nauttivat infuusion muodossa.
  • Kosmokset: Ne voivat kasvaa 0,5-1,5 metrin korkuisiksi. Niiden kukat syntyvät varren kärjessä, ja niiden värit ovat hehkuvia, mikä tekee niistä erittäin silmiinpistäviä.

Näyttää siltä, että perhosten suosikkivärit ovat violetti, vaaleanpunainen, oranssi ja keltainen. Lisäksi yllä kuvatuissa kasveissa on muutakin yhteistä, nimittäin se, että niillä on houkutteleva tuoksu.

2. Kasvata erikorkuisia ja -muotoisia kasveja

Kun valitset perhospuutarhasi kasveja, sinun on myös otettava huomioon niiden varsien ja kukkien korkeus ja muoto ja tehdä monipuolinen puutarha. Tällä tavalla perhoset ovat todennäköisemmin kiinnostuneita ja haluavat etsiä sieltä ruokaa ja suojaa.

Sinun tulee jättää puutarhaan alue, jossa ruoho ja muut luonnonvaraiset kasvit saavat kasvaa omaa tahtiaan. Tämä täydentää kasveja, joita aiot paikkaan istuttaa.

4. Valitse paikka puutarhasta, joka saa vähintään kuusi tuntia aurinkoa päivässä

Aurinko saa ensinnäkin perhospuutarhasi lajit kasvamaan paremmin ja loistamaan kirkkaasti, mikä tekee niistä houkuttelevampia pölyttäjille. Varmista siis, että valitsemassasi tilassa on vähintään kuusi tuntia aurinkoa ja kuusi tuntia varjoa päivässä.

Toinen tärkeä syy varmistaa tämä on se, että perhoset ovat kylmäverisiä. Siksi ne rakastavat lämmintä ja auringossa oleskelua.

Some figure
Varmista, että puutarhassasi on hyvä auringonvalo. Tämä on erittäin miellyttävää perhosille.

5. Luo perhosille suoja

Perhoset eivät tule puutarhaasi, jos tuulet ovat voimakkaita ja kasvit heiluvat alituiseen. Ne tarvitsevat vakautta niiden syödessä, tai muuten ne käyttävät paljon energiaa pysyäkseen paikallaan.

Voit harkita puutarhan sijoittamista seinän viereen tai puuaidan rakentamista.

6. Lisää kiviä, joiden päällä perhoset voivat levätä

Kukkien päällä perhoset syövät ja munivat. Vaikka ne myös lepäävät niiden päällä, voit täydentää puutarhaa isoilla, tasareunaisilla kivillä, jotta niillä on enemmän tilaa levätä ja lämmitellä.

Siksi on tärkeää sijoittaa kivet paikkaan, jossa ne saavat kuusi tuntia suoraa auringonvaloa. Jos mahdollista, tämä aurinkoinen aika kivillä tulisi olla iltapäivällä.

Lue tämäkin: Suojaa puutarhaasi pensaiden ja puiden avulla

7. Vesi on erittäin tärkeää

Perhoset tarvitsevat vettä juotavaksi, joten kannattaa luoda tila, jossa maaperä on aina kostea, sillä ne imevät vettä näin. Ne pitävät tästä menetelmästä eivätkä esimerkiksi suihkulähteestä.

Tee pieni reikä maahan ja pidä se kosteana. Kastele joka kerta, kun se kuivuu. Jos sinulla ei ole tarpeeksi tilaa, laita lautaselle hiekkaa ja vettä.

8. Jätä ylimääräistä ruokaa perhospuutarhaan

Kukkien lisäksi voit jättää niille hedelmäpalasia, kuten ananasta ja appelsiineja. Aseta tarjotin tai lautanen paikkaan, jossa hedelmät ovat hyvin näkyvillä.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa syöttölaite, jossa on nektaria. Niitä voi ostaa erikoisliikkeistä.

Voit myös valmistaa perhosille ruokaa vedestä ja sokerista. Laita saman verran kutakin kattilaan, anna seoksen kiehahtaa ja kun se on kylmää, laita se syöttölaitteeseen.

Perhospuutarhasi on valmis!

Perhospuutarhan pitäminen kotona ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Sinun tarvitsee vain valita kukat, joista ne pitävät, istuttaa ne strategiselle alueelle ja miettiä perhosten suojelemista ja ruokkimista.

Jos noudatat yllä annettuja neuvoja, näet pian, kuinka puutarhasi on täynnä näitä hyönteisiä ja muita pölyttäjiä. Siellä vierailee varmasti myös mehiläisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ciccale Smit, M. (2022). Jardines de mariposas educativos: guía básica para armar espacios biodiversos en CABA.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.