Logo image
Logo image

10 oranssia kukkaa ja niiden hoito

4 minuuttia
Oranssin läsnäololla on vahva merkitys kotona ja puutarhassa. Lisäksi se on väri, joka mahdollistaa omaperäiset sisustusyhdistelmät.
10 oranssia kukkaa ja niiden hoito
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2023

Oranssi on erityinen väri. Se liittyy vahvoihin tunteisiin, kuten iloon, optimismiin ja lämpöön. Tämän sävyn hankkiminen kasvillisuuden kautta tuo kotiin elinvoimaa ja energiaa. On olemassa monta oranssia kukkaa ja kasvia, joista haluammekin kertoa tänään.

Oranssi on sävy, jossa on paljon kirkkautta, mutta samalla se ei saavuta punaisen voimakkuutta. Se voidaan yhdistää useisiin sävyihin, joista sininen, valkoinen ja beige ovat ehkä parhaat.

Oranssi väri voidaan saada kotiin tietenkin monin keinoin, mutta luonnon ja puutarhan kautta se saa uuden merkityksen. Niiden hoito on yksinkertaista, ja monet niistä näyttävät hyvältä ympäri vuoden.

Miksi kasvattaa oransseja kukkia puutarhassa?

Oranssi väri liittyy psykologian mukaan innostuksen ja ilon tunteisiin. Lisäksi sen vahva ja silmiinpistävä sävy sopii hyvin seurallisten ihmisten energiaan. Aktiiviset ja omaperäiset persoonallisuudet tuntevat yhteyden tähän väriin.

Hengellisestä näkökulmasta katsottuna jotkin itämaiset kulttuurit yhdistävät oranssin valaistukseen. Se on yksi buddhalaisuuden tärkeimmistä väreistä, minkä vuoksi sen munkit käyttävät sitä vaatteissaan. Hindulaisuudessa se liittyy Krishnaan ja täydellisyyden polkuun.

Oranssin värin merkitys kotona

Kiinalaiselle feng shui -filosofialle oranssin läsnäolo ympäristössä viittaa euforiaan, aistillisuuteen ja vahvoihin tunteisiin. Tämä johtuu siitä, että se on lähellä punertavaa sävyä, joka symboloi niinkin tärkeää elementtiä kuin tuli. Siksi on suositeltavaa sisällyttää se sosiaalisiin tiloihin, kuten olohuoneeseen.

Lisäksi oranssi on sävy, jota voidaan yhdistää monin eri tavoin. Esimerkiksi pehmeällä värillä, kuten beige, harmaa tai valkoinen. Sen vastaväri, sininen, on kuitenkin ehkä paras luomaan syvän kontrastin.

Tämä yhdistelmä luo erittäin iloista dynamiikkaa, joten se on ihanteellinen lastenhuoneisiin. On tärkeää sisällyttää oranssia hienovaraisesti sen vahvuuden vuoksi. Täydellinen tapa on kasvattaa puutarhassa muutamaa oranssia kukkaa.

Some figure
Oranssi väri buddhalaisten munkkien vaatteissa paljastaa tämän värin uskonnollisen merkityksen.

10 kaunista oranssia kukkaa ja kasvia

Jotkut näistä kasveista sopivat paremmin sisätiloihin ja toiset terassille tai puutarhaan. Jotta tiedät, mikä sopii parhaiten haluttuun tilaan, kannattaa tarkastella sen ominaisuuksia ja hoitoa.

Jatka lukemista: Erilaiset basilikat, joita voit kasvattaa puutarhassasi

1. Ihmepensas

Ensimmäinen vaihtoehto on kolmivärinen variantti, joka tuo aina iloisia ja optimistisia sävyjä. Codiaeum variegatum, joka tunnetaan paremmin nimellä ihmepensas, on laji, jonka lehdet ovat yhdet värikkäimmistä, monipuolisimmista ja silmiinpistävimmistä sisätiloissa. Sen läsnäolo muuttaa ympäristön valoisaksi ja miellyttäväksi.

Siinä on oransseja, mutta myös vihreitä, punertavia ja kellertäviä sävyjä, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan olohuoneisiin, käytäviin ja makuuhuoneisiin. Sen hoito on yksinkertaista; se vaatii runsaasti auringonvaloa, mutta ei kuitenkaan suoraa auringonvaloa.

Toisaalta on tärkeää pitää se poissa lämmityspattereista, liesistä ja kaikista lämpöä tuovista laitteista.

Some figure
Codiaeum variegatum tai ihmepensas.

2. Vandat

Tämä kämmekkäkasvien heimoon. Vandat ovat tyylikkäitä ja esteettisiä, ja niiden oranssi versio sopii erinomaisesti asennettavaksi autotallin eteen, kuistille tai terassille

Vandat tarvitsevat paljon auringonvaloa, mutta eivät suoraa auringonvaloa. Jotta kukat pysyvät kirkkaina, on suositeltavaa pitää ympäristö kosteana.

3. Itulehdet

Itulehtien suku koostuu yli 100 lajista.

Sille on ominaista sen kestävyys jopa suoralle auringonvalolle. Itulehtien oranssi versio takaa iloisen värin sekä sisällä että ulkona. Sen monipuolisuus tekee siitä mukautuvan molempiin ympäristöihin, kun taas sen helppohoitoisuus mahdollistaa kasvin kukkimisen suuren osan vuodesta.

4. Timanttiananakset

Trooppista alkuperää oleva valinta, joka tuo omaperäisyyttä ja iloa ympäristöihin. Terveelliseen kasvuun timanttiananakset tarvitsevat lauhkeita tiloja, joiden lämpötila vaihtelee 15 ja 20 celsiusasteen välillä.

Kiinnitä erityistä huomiota siihen, ettei se saa suoraa auringonvaloa ikkunoista. Tämä voi polttaa sen lehdet.

Some figure
Timanttiananas.

5. Punasarjat

Punasarjat tai kliiviat herättävät kiinnostusta, iloa ja elinvoimaa sisä- ja ulkotiloissa. Ne erottuvat monipuolisuudellaan, sillä niiden vaatima yksinkertainen hoito tekee niistä ihanteellisia mihin tahansa ympäristöön. Kuten muutkin lajit, ne vaativat valaistua ympäristöä, eivätkä punasarjatkaan pärjää hyvin suorassa auringonvalossa.

6. Tulikruunut

Suku, jossa on yli sata lajia, pitää kuumasta ilmastosta, joten sitä suositellaan eniten ulkopuutarhoihin. Kauniiden kukkien aikaansaamiseksi kesän aikana tarvitaan myös kosteaa ja hyvin salaojitettua maaperää.

7. Orvokit

Näissä hybridikasveissa on suuri valikoima eri värejä. Esteettisten ominaisuuksiensa vuoksi niitä käytetään usein koristekasveina.

Orvokit ovat monivuotisia kasveja, joiden kukat ilmestyvät kevätkaudella. Kasvaakseen ne tarvitsevat hyvän altistuksen auringolle, vaikkakaan eivät suoralle auringonvalolle, ja kostean maaperän.

8. Tulppaanit

Yksi kevääseen eniten yhdistetyistä kukista on tulppaani. Vaikka vaihtoehtoja on kaikenlaisissa väreissä, oranssit kukat ovat hyvin erityisiä tässä suvussa.

Kukinta tapahtuu sipulien istutuksen jälkeen syksyllä, lähes täydessä auringonpaisteessa ja keskikosteissa maaperäolosuhteissa.

Some figure
Oranssit tulppaanit.

9. Kehäkukka

Oranssin kellertävä kehäkukka (pääkuvassa) muistuttaa tulesta ja se sopii parhaiten puutarhaan. Sitä voi kasvattaa siemenistä ja se on monivuotinen, kunhan se saa runsaasti auringonvaloa ja melko paljon kosteutta.

10. Isoköynnöskrassi

Yksi oranssi vaihtoehto on isoköynnöskrassi eli Tropaeolum majus. Se on Amerikasta peräisin oleva koristekasvi, joka kukkii kesäkuukausina ja kestää syksyyn asti. Sen viljely sopii puutarhaan ja se vaatii muutaman tunnin varjoa päivässä.

Lue lisää: Parhaat kesäkukat: 6 vaihtoehtoa puutarhaan

Oranssien kukkien hyödyt

Oransseja kukkia voidaan kasvattaa sisällä ja ulkona. Molemmilla vaihtoehdoilla on syvällinen merkitys kodin ilmapiirille ja energialle. Samalla ne lisäävät kotiin henkisyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tian, Xiangyu et al. “Comparative and Evolutionary Analyses on the Complete Plastomes of Five Kalanchoe Horticultural Plants.” Frontiers in Plant Science 12 (2021): n. pag. Disponible en: https://doi.org/10.3389/fpls.2021.705874
  • SINGER R. B,  MORFOLOGÍA FLORAL Y POLINIZACIÓN DE ORQUÍDEAS: EL SEGUNDO LIBRO DE CHARLES DARWIN. Acta Biológica Colombiana [Internet]. 2009;14( ):337-349. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=319028030009
  • Arora, Disha, Anita Rani, and Anupam Sharma. “A Review on Phytochemistry and Ethnopharmacological Aspects of Genus Calendula.” Pharmacognosy Reviews July 2013: 179–187. Disponible en: https://doi.org/10.4103/0973-7847.120520
  • Romeu C, González T. A, , Martin A.  Reseña de “Lantana camara L. Algunas características y propiedades”. Fitosanidad [Internet]. 2001;5(3):29-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=209118262006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.